Ελλάδα: Υπόθεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ και Do the Math ζουζουνάκια μου...

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος που πληρώνει τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ που έχει επιτάξει, υποστηρίζοντας ότι αύξησε το κόστος από τα 800 ευρώ στα 1600 και έτσι κάνει δώρο στους κλινικάρχες.

Η Φρόσω Μερκούρη, γιατρός σε ιδιωτική κλινική και διδάσκουσα στην Ιατρική Σχολή, έγραψε την απάντηση στο facebook. Και εξηγεί για ποιό λόγο το κόστος είναι 1600 ευρώ. 

"Λοιπόν πάμε μία με τις τιμές των ΜΕΘ. Το ΚΕΝ (Κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο) στις ΜΕΘ είναι 800 ευρώ. Αν χτύπα ξύλο μπω στη ΜΕΘ ενός δημόσιου νοσοκομείου το ταμείο μου θα πληρώσει 800 ευρώ κι εγώ τίποτα. Εσείς όμως αγαπητά μου φορολογούμενα ζουζουνάκια θα πληρώσετε το υπόλοιπο μάρμαρο.

Δηλαδή, μισθολογικό κόστος των γιατρών και νοσηλευτών που είναι όλη μέρα πάνω μου 4-5 άτομα το 24ωρο (do the math) και ότι άλλο υπερβαίνει τα 800 ευρώ αναλώσιμα, εξετάσεις, αναπνευστήρες, αίμα, πλάσμα, αξονικές (ξαναdo the math). Αν πάω σε ιδιωτική ΜΕΘ, ξαναχτυπάω ξύλο, το ταμείο μου θα πληρώσει 800 ευρώ και τα υπόλοιπα έξοδα (πλην αίματος και πλάσματος) θα τα πληρώσω εγώ ή η ιδιωτική μου ασφάλεια αν έχω (που γι αυτό την έχω).

Οι ιδιωτικές κλινικές εδώ και πολλά χρόνια παραχωρούν έναν αριθμό από τις κλίνες τους ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ (δηλαδή στο δημόσιο) ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ στην τιμή του ΚΕΝ (800ευρω) και χωρίς επιβάρυνση του ασθενούς (Έχουν χασούρα δηλαδή αλλά είναι κρίμα να μένουν άδειες κλίνες ΜΕΘ). Τώρα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Οι κλίνες επιτάσσονται δηλαδή τίθενται στη διάθεση του κράτους. Οι κλινικές δεν μπορούν ούτε να κάνουν τα τακτικά μη επείγοντα χειρουργεία τους, δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις και ελέγχους σε εξωτερική βάση για λόγους ασφαλείας και νοσηλεύουν ελάχιστα περιστατικά τα επείγοντα. Δηλαδή δεν έχουν έσοδα.

Το προσωπικό τους όμως είναι εκεί έτοιμο πρώτον να διασφαλίσει πως η κλινική είναι coronavirus free και δεύτερον να υποδεχθεί αρρώστους από τα δημόσια νοσοκομεία για να αποσυμφορηθούν.

Και τώρα η ερώτηση ζουζουνάκια μου. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν στις κλινικές δεν είναι οι "μεγιστάνες και μεγαλογιατροί" που νομίζετε. Είναι μισθωτοί που στις περισσότερες των περιπτώσεων αμείβονται χαμηλότερα από τους αντίστοιχους του Δημοσίου.

Τι λύση προτείνετε για την αμοιβή τους; Να απολυθούν με συνοπτικές διαδικασίες; Να κοπεί ο μισθός τους στο μισό; Να κρατικοποιηθούν και να τους πληρώνετε εσείς από την τσέπη σας; Ή να δώσει το κράτος ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ αυτού που αντιστοιχεί στις αμοιβές τους;

Do the math (με κανονικό τρόπο όχι με του Νικολάκη του Παππά) και πείτε μας!" 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr