ΕΝΦΙΑ: Κατάργηση 5ης δόσης; Ούτε για αστείο

Και εκεί που ασχολούμαστε με ζητήματα που έρχονται μέσω της παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σκάει ένα ακόμη σενάριο… Και αυτό θέλει την Κυβέρνηση να συζητάει ενδεχόμενη διαγραφή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ ως αντιστάθμισμα για το κοινωνικό μέρισμα. Το σενάριο που φέρεται να εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο είναι να μην πληρώσουν οι φορολογούμενοι την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Η πρόταση προβλέπει να διαγραφεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τις τέσσερις πρώτες δόσεις. Το συνολικό ποσό που θα διανείμει η κυβέρνηση είναι 800 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ εξετάζεται να δοθούν σε μακροχρόνια άνεργους και συνταξιούχους με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Μπορεί όμως να γίνει; “Δεν υπάρχει ούτε σκέψη, ούτε πρόταση” απάντησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο iefimerida, σε ερώτηση για το αν συζητείται το ενδεχόμενο να διαγραφεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, με κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους από το υπερπλεόνασμα, δηλαδή από το κοινωνικό μέρισμα.

Η στόχευση του μερίσματος, όπως προκύπτει από την περσινή επιστολή Τσακαλώτου στους Θεσμούς κι από τις προβλέψεις του Μνημονίου, είναι η ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και βέβαια η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Το σενάριο περί διαγραφής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ πάσχει εκ... γενετής σε δύο σημεία:

• Δεν αφορά άρα δεν καλύπτει τα πιο “ευαίσθητα” στρώματα ήτοι ανέργους, άπορους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι πολύ απλά δεν έχουν κάποιο ακίνητο, συνεπώς δεν έχουν το παραμικρό όφελος από ένα τέτοιο μέτρο

• Η συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα 5,573 εκατομμύρια επί συνόλου 6,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, βαρύνονται με φόρο ως 607 ευρώ κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι το όφελος από διαγραφή της πέμπτης δόσης θα ήταν περίπου 120 ευρώ. Αντιθέτως οι περισσότερο ωφελημένοι θα ήταν οι έχοντες μεγαλύτερη ως πολύ μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία, οι οποίοι από τη διαγραφή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ θα είχαν όφελος 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, 1.500 ευρώ, χωρίς να “ακουμπάμε” τις ακραίες περιπτώσεις όπου οι δόσεις ξεπερνάνε τις 10.000- 50.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι πέρα από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που απέφερε στα κρατικά ταμεία κάτι παραπάνω από 1 δισ ευρώ, λόγω των πολλών εφάπαξ πληρωμών του φόρου, οι υπόλοιπες τέσσερις δόσεις διαμορφώνονται στα περίπου 430 εκατ. Ευρώ.