Έως τη Πολωνία έφτασε η …χάρη της ΕΑΣ Νάξου

Η Πολωνία είναι μία άγνωστη ακόμη αγορά όσον αφορά την Ελλάδα… Μπορεί να θεωρείται αναπτυσσόμενη αλλά η αλήθεια είναι ότι για τις Κυκλάδες είναι ακόμη στα σπάργανα, Ας είναι καλά τα αεροπλάνα. Όμως, οι Πολωνοί έχουν μία παράξενη σχέση με την Ελλάδα. Την αγαπούν και κυρίως απολαμβάνουν τα προϊόντα της… Και όπως αναφέρουν τα στατιστικά και με βάση αυτά που παρουσιάστηκαν στο Forum, το 2015 κατεγράφησαν πάνω από 750.000 αφίξεις Πολωνών στους ελληνικούς προορισμούς, αριθμός τετραπλάσιος του αντίστοιχου αριθμού αφίξεων του 2009. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της PIT και το 2016 θα κλείσει με αύξηση άνω του 10%, ενώ τα πρώτα μηνύματα για το 2017, είναι ιδιαίτερα θετικά, με συνέχεια της ανοδικής τάσης της ζήτησης. Οπότε θα μπορούσε να λείψει η ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ από ένα τέτοιο φεστιβάλ;

Μπορεί η Νάξος οργανωμένα να μην έδωσε το παρών από τη στιγμή που δεν έχει άμεσο αντίκτυπο από την έλευση πολωνών τουριστών, όμως μία εταιρεία που …σέβεται τον εαυτό της οφείλει να κοιτάζει μπροστά και να διαβλέπει που μπορεί να κινηθεί. Και με δεδομένη την αγάπη των Πολωνών για τα ελληνικά προϊόντα και δη τα γαλακτοκομικά οι άνθρωποι της «Ενωσης» ήταν εκεί…

Η έκθεση που αφορούσε αποκλειστικά την Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα Πολωνοί και Έλληνες παράγοντες να μιλούν για μία από τις πλέον δυναμικές και ολοκληρωμένες παρουσίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη χώρα μας στην Πολωνική πρωτεύουσα.  Επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η εταιρεία North Events ήταν η έκθεση Grecka Panorama και το Greek Food Show, που έλαβαν χώρα στον εκθεσιακό χώρο του επιβλητικού Σταδίου της Βαρσοβίας PGE Narodowy, το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Δεκεμβρίου. Πάνω από 7.000 (7.080) επισκέπτες κατέκλυσαν τους χώρους της έκθεσης, ενημερώθηκαν για προορισμούς και υπηρεσίες, έκλεισαν πακέτα διακοπών, διασκέδασαν και παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γευθούν αλλά και να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα. Πάνω από 40 εταιρείες και παραγωγοί ελληνικών προϊόντων από πολλές περιοχές της Ελλάδας, συμμετείχαν στο Greek Food Show, δημιουργώντας μία εντυπωσιακή «όαση» ελληνικής γαστρονομίας, που συνοδεύθηκε από επιδείξεις μαγειρικής παραδοσιακών συνταγών, γευσιγνωσίες και οινογνωσίες εκλεκτών ελληνικών κρασιών. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε σημαντικός όγκος κρατήσεων και πωλήσεων προιόντων, ενώ ελληνικοί τουριστικοί όμιλοι ανέφεραν ότι έκλεισαν σημαντικές νέες συμφωνίες για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Και επειδή πρέπει να πούμε για τα προϊόντα; Περισσότερες από 600 συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων παραγωγών με buyers από πολλές περιοχές της Πολωνίας, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της b2b εκδήλωσης επαγγελματικών συναντήσεων, η οποία έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Marriott, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου. Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις 25 Ελλήνων παραγωγών με πάνω από 30 Πολωνούς buyers έδωσαν μία μοναδική ευκαιρία παρουσίασης τοπικών προϊόντων και να κλειστούν συμφωνίες για την εξαγωγή και διάθεσή τους στην Πολωνία. Ανάμεσά τους και ο κος Ιάκωβος Βαλέρης, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου που αναφέρθηκε στην ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων που διαθέτει η «Ενωση» με ναυαρχίδα τι άλλο από τη Γραβιέρα που πλέον έχει και εναλλακτικές προτάσεις… Επιπρόσθετα, την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, διοργανώθηκε εκδήλωση παρουσίασης επιλεγμένων ελληνικών κρασιών και οινογνωσία σε συνεργασία με το «Οινόραμα».

Στο πλαίσιο της Grecka Panorama και σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και την αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή της Πολωνίας, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα για τη Μεσογειακή διατροφή και την ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία, παρουσία της κας Ιωάννας Τζαβάρα από το υπουργείο Πολιτισμού και της κας Αντωνίας Ματάλα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο της Ημερίδας, βραβεύθηκαν οι Περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου για τον τρόπο που αναδεικνύουν και προβάλλουν την γαστρονομική τους κληρονομιά, η Χίος - για την ανάδειξη, προστασία και προβολή της Μαστίχας - και ο φημισμένος chef Θεόφιλος Βαφείδης για το έργο του ως προς την ανάδειξη και προβολή της ελληνικής γαστρονομίας στην Πολωνία.  
Με πληροφορίες (βίντεο και φωτο) από την ιστοσελίδα kreta.pl