Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιμελητήριο Κυκλάδων: Μεγάλη ζημιά στον Πρωτογενή Τομέα, εάν δεν υπάρξει άμεσα στήριξη

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Μεγάλη ζημιά στον Πρωτογενή Τομέα, εάν δεν υπάρξει άμεσα στήριξη

|

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, για τον πρωτογενή τομέα εν μέσω πανδημίας – “θεωρούμε ότι ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής εν μέσω τέτοιων κρίσεων, είναι αυτός που πρέπει κατά προτεραιότητα να στηριχθεί προκειμένου να συνεχίσει να παράγει προϊόντα”

Επιστολή προς τους Υπουργούς, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα έναντι των επιπτώσεων από τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού», απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης για την δημόσια υγεία και την οικονομία, έχοντας να διαχειριστούμε θέματα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα του νομού Κυκλάδων, παράλληλα με την ανησυχία μας για τον τομέα του Τουρισμού, δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τον πρωτογενή τομέα.

Ο πρωτογενής τομέας αυτής της μοναδικά ιδιαίτερης νησιωτικής περιφέρειας, παρά τις αντίξοες φυσικές συνθήκες και τη γεωγραφική απομόνωση, χάρη στην επιμονή και την εργατικότητα των ακούραστων νησιωτών, συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας, καθώς συνδέεται άμεσα με το χαρακτήρα και τη γαστρονομία των νησιών μας, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και το εμπόριο.

Ειδικότερα η γαστρονομία και κατά συνέπεια ο γαστρονομικός τουρισμός είναι στην άμεση προτεραιότητα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, καθώς συνδέεται ευθέως με το πιλοτικό έργο με τίτλο «Δημιουργία Cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας» (του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ειδικού Σκοπού του Νοτίου Αιγαίου).

Το έργο αυτό που βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, έχει σαν κύριο σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας ενός cluster στον τομέα της εμπορίας των τοπικά παραγόμενων αγροδιατροφικών προϊόντων.

Προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου είναι, οι επιχειρήσεις που θα αποτελέσουν το cluster, να παραμείνουν βιώσιμες και να διατηρήσουν το βαθμό ετοιμότητας και προσαρμογής τους, μετά την επίπονη αυτή δοκιμασία που υφίστανται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι αριθμοί που έχουμε στη διάθεσή μας τεκμηριώνουν όχι μόνο τη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας για τις Κυκλάδες, αλλά και το μέγεθος της ζημίας που θα προκληθεί από τη μη διάθεση των προϊόντων κατά την πασχαλινή και πιθανά κατά τη θερινή περίοδο.

Τα πλέον ισχυρά ενδεικτικά και όχι μοναδικά παραδείγματα, είναι του τομέα της κτηνοτροφίας νησιών όπως η Νάξος και η Άνδρος, των οποίων το ζωικό κεφάλαιο μόνο σε αιγοπρόβατα, ξεπερνά τις 150.000 μονάδες σε σύνολο που φθάνει τις 270.000 μονάδες σε επίπεδο νομού.

Όμως, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και σημαντικούς τομείς της τοπικής αγροτικής παραγωγής, όπως ενδεικτικά των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Σύρου, οι οποίες εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την επάρκεια σε κηπευτικά προϊόντα. Η δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων τους έχει μειωθεί σημαντικά λόγω αναστολής λειτουργίας των μονάδων εστίασης, ενώ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης κατά την πασχαλινή περίοδο και πιθανά κατά τη θερινή.

Κύριο μέλημα πρέπει να αποτελέσει σε αυτήν την περίοδο η διαφύλαξη αυτού του κεφαλαίου, τόσο με τον έλεγχο των εισαγωγών, όσο και με την προστασία των τιμών στη χονδρική και λιανική αγορά. Είναι προφανές, ότι σε διαφορετική περίπτωση, η οικονομία του νομού θα καταρρεύσει, δεδομένης και της ζημίας που θα υποστεί ο κλάδος του τουρισμού.

Οι επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με το αυξημένο λειτουργικό κόστος που αντιμετωπίζουν τόσο οι αγροκτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί αλλά και οι μεμονωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Κυκλάδων αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την τοπική οικονομία, που είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι δεν θα μπορέσει να σταθεί όρθια, εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για τη στήριξή της.

Πρωτίστως, θα πρέπει όλοι οι κλάδοι που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή αγροδιατροφικών προιόντων, να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης που έχουν αναγγελθεί για τους τομείς της οικονομίας που είτε αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που εντάσσονται σε αυτούς, είτε πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή των μέτρων και έχουν διαπιστωμένη πτώση του τζίρου τους.

Ενδεικτικά, προτείνονται μέτρα για τον περιορισμό των λειτουργικών τους δαπανών και τη στήριξη των προιόντων τους, όπως:

– Αναστολή των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και των οφειλών από φορολογικές υποχρεώσεις, για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση

– Αναστολή υποχρεώσεων που συνδέονται με κατανάλωση αγροτικού ρεύματος.

– Έκτακτη μείωση στις τιμές των αγροτικών καυσίμων

– Μείωση του Φ.Π.Α (επαναφορά του στο ειδικό καθεστώς) σε όλα τα αγροτικά εφόδια, σε όλες δηλαδή τις προμήθειες που αφορούν τις καλλιέργειες (σωλήνες άρδευσης, πλαστικά κάλυψης θερμοκηπίων, λιπάσματα και λοιπά αγροτικά εργαλεία)

– Ένταξη των αγρο-κτηνοτρόφων σε ειδικά προγράμματα δανειοδότησης, με παροχή δυνατότητας λήψης άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων, με σκοπό την κάλυψη α) των δαπανών για αγροεφόδια και καύσιμα που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί για τη φετινή χρονιά και β|) την κάλυψη δαπανών για την προμήθεια αγροεφοδίων για τις επόμενες καλλιέργειες

– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες στα νησιά μας που καλλιεργούν εκτάσεις (όχι μεγαλύτερες των είκοσι στρεμμάτων σε κάθε περίπτωση), οι οποίες έχουν ενταχθεί στον οικισμό και ο ΕΝΦΙΑ επί αυτών δεν αντιστοιχεί ούτε στην πραγματική τους αξία αλλά ούτε και στα έσοδα που αποφέρουν στον αγρότη- ιδιοκτήτη

– Έλεγχο των εισαγωγών και προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις προμήθειες του δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, στρατιωτικές μονάδες κλπ. Επιπλέον, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί, προκειμένου να δοθεί λύση στις μεταφορές τόσο των ζώντων ζώων όσο και των προιόντων, καθώς η μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη διακίνησή τους.

Ενδεικτικά, από τη Νάξο – ναυαρχίδα του πρωτογενούς τομέα για τις Κυκλάδες, καθίσταται δυσχερής η μεταφορά των προϊόντων της ακόμα και στα νησιά του ίδιου νομού (Πάρο, Σαντορίνη κ.α.) ενώ και νησιά που δεν διαθέτουν σφαγεία όπως ενδεικτικά η Άνδρος, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στη διακίνηση ζώων προς άλλα νησιά αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα λόγω μείωσης των δρομολογίων.

Κατανοώντας απόλυτα τη σοβαρότητα της κατάστασης, θεωρούμε ότι ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής εν μέσω τέτοιων κρίσεων, είναι αυτός που πρέπει κατά προτεραιότητα να στηριχθεί προκειμένου να συνεχίσει να παράγει προϊόντα, να αποφευχθεί η κατάρρευση ή η δημιουργία κινδύνων για την αυτονομία της χώρας και εν τέλει να στηριχθεί η οικονομία, καθώς εν δυνάμει θα επανέλθει στην κανονικότητα και την επαναφορά αποδοτικότητας της φορολογικής βάσης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα