Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιμένουν να μας αγνοούν

Επιμένουν να μας αγνοούν

|

Εντονότατη αντίδραση του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου και του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη, που συνεχίζουν τον αγώνα για  την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, για ίσες ευκαιρίες  και για επιπλέον πόρους στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Εντονότατη ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, στην χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΝΠΕ, για την αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τις Περιφέρειες της χώρας όπου επικρατούν ειδικές συνθήκες , όσον αφορά την κατανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014 – 2020), με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που, ως εκ τούτου, είναι σημαντικά μειωμένοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου για την κατανομή του ΠΑΑ 2014 – 2020, μόνο 23 εκ. ευρώ αντιστοιχούν για όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την νέα προγραμματική περίοδο, ήτοι μόλις το 2,89% των συνολικών πόρων που διατίθενται στις Περιφέρειες.

Για τον υπολογισμό τους αναπτύχθηκε μία μεθοδολογία που οδηγεί σε στρεβλά αποτελέσματα , αφού για μια ακόμη φορά δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε οι δεσμεύσεις για αυξημένη κατανομή των πόρων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τα Τομεακά Προγράμματα , ούτε ο νησιώτικος χαρακτήρας της Περιφέρειας, αλλά ούτε και οι ειδικές συνθήκες που τα τελευταία χρόνια έχουν διαμορφωθεί.

Η πρόταση κατανομής των πόρων του ΠΑΑ στις Περιφέρειες ήταν εκ των βασικών θεμάτων της χθεσινής συνεδρίασης στην ΕΝΠΕ, με τους κκ Χατζημάρκο και Ζαννετίδη να αντιδρούν έντονα και αποφασιστικά στην εμμονή του Γ.Γ. του Υπουργείου Χ. Κασίμη  να αγνοεί  τις ειδικές συνθήκες και για πολλούς λόγους έχουν διαμορφωθεί στο Νότιο Αιγαίο, καθώς και την συνεχή και ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών της περιοχής, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε έγινε γνωστή η πρόταση κατανομής του Υπουργείου, υπήρξαν αλλεπάλληλα διαβήματα διαμαρτυρίας και επιστολές, που τεκμηρίωναν πέραν πάσης αμφιβολίας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο Νότιο Αιγαίο και επιβάλλουν την στήριξη και ενίσχυση της περιοχής.

Ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου 2016, ο Περιφερειάρχης είχε στείλει επιστολή στον Γ. Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χ. Κασίμη όπου αποτύπωνε τις ανάγκες και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Χατζημάρκος είχε επισημάνει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει συμπεριληφθεί στις περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της χρήσης στρεβλών στατιστικών στοιχείων, ειδικά όσον αφορά στο παραγόμενο περιφερειακό εισόδημα. Η κατηγοριοποίηση αυτή οδήγησε στο να διατεθούν πολύ περιορισμένοι πόροι στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης των ιδιαίτερα μεγάλων και επιτακτικών αναγκών, κυρίως για υποδομές, που υφίστανται στην Περιφέρεια.

Για τον λόγο αυτό υπήρξαν δεσμεύσεις ότι θα είναι αυξημένη η κατανομή πόρων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, όπως και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου  δεν εφαρμόζονται κανόνες κατανομής βάσει της κατηγοριοποίησης μιας Περιφέρειας. Είχε ζητήσει επίσης να αλλάξει η μεθοδολογία κατανομής των πόρων όπου θα λαμβάνονται υπόψιν ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και οι μεγάλες αποκλίσεις στο ΑΕΠ από νησί σε νησί.

Ανάλογα διαβήματα είχαν γίνει και από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαννετίδη προς τους βουλευτές της Περιφέρειας.

Μετά την διαπίστωση ότι τα διαβήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συστηματικά  αγνοήθηκαν από τον Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αυθαίρετα επιμένει να εξαιρεί την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τις Περιφέρειες όπου επικρατούν ειδικές συνθήκες, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη περαιτέρω αντίδραση, με νέα συνεδρίαση του δ.σ της ΕΝΠΕ για το θέμα, η οποία προσδιορίστηκε για την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 και με τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο να δηλώνει ότι ο αγώνας για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, για ίσες ευκαιρίες και για την διεκδίκηση των πόρων που δικαιούνται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, θα συνεχιστεί.

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

Μήλος: Ανοιγμα στην Ολλανδική αγορά

Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;

Κυκλάδες – Κέα: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

Απλησίαστες οι Κυκλάδες και το 2024: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

Νάξος – Αλιευτικό καταφύγιο: Τομές στη χερσαία ζώνη, τι γίνεται με το έργο; (video)

Διακόπηκαν οι εργασίες στο αλιευτικό καταφύγιο της Νάξου- Εντοπίστηκαν αρχαία, έρχονται δύτες, ξεκίνησαν τομές στη χερσαία ζώνη (video)

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες