Επιπλέον χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ για τα λιμάνια Κουφονησίου, Αμοργού και Δονούσας

Λεφτά υπάρχουν… Και εάν δεν το πιστεύετε σήμερα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κος Αλέξης Χαρίτσης ενέκρινε την ένταξη 21 νέων έργων και μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 94,1 εκατ. ευρώ, στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)…. Όμως ενέκρινε και έργα που είναι σε εξέλιξη και είναι μία ανάσα από την ολοκλήρωσή τους… Και βλέπουμε χρηματοδότηση που αφορά και το Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά και το Δήμο Αμοργού. Η εάν θέλετε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου που περιλαμβάνει και την Αμοργό. Τι εννοούμε; Όπως είναι γνωστό σε Κουφονήσια, Δονούσα και Αμοργό υπάρχει ένα …ζήτημα με το λιμάνι. Τρέχουν έργα προϋπολογισμού 1.8 εκατομμυρίων ευρώ. Κι έρχεται τώρα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να προσφέρει ένα ακόμη εκατομμύριο ευρώ. Μήπως και κάποια στιγμή όλα αυτά τελειώσουν… Επίσης στο κενό πέφτει η υπόθεση «δεν υπάρχουν χρήματα για νέα λιμάνια». Και αυτό γιατί μέσα από το ίδιο πρόγραμμα χρηματοδοτείτε το νέο λιμάνι στο Σιγρί Λέσβου με το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ. Εργο που όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε το πρωί από το Υπουργείο Οικονομίας και ανάπτυξης «Με το έργο αυτό δημιουργείται ένα σύγχρονο εμπορικό και επιβατικό λιμάνι στο Σίγρι Λέσβου, που θα δώσει τη δυνατότητα αναβάθμισης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, με πολλαπλά κοινωνικοοικονομικά οφέλη». Οπότε ποιος είπε ότι δεν μπορούν να βρεθούν λεφτά για λιμενικές υποδομές; Το μόνο που χρειάζεται είναι προγραμματισμός…

Οπότε ας δούμε ποια είναι τα έργα που εντάσσονται στο ΠΔΕ:

το νέο έργο για την «Αναβάθμιση συστημάτων ασφαλείας της γραμμής 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας», συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ. Το έργο σχετίζεται με την προσαρμογή υφιστάμενων συστημάτων ασφάλειας των γραμμών 2 και 3 του Μετρό, ώστε να είναι συμβατά με τα συστήματα του συγχρηματοδοτούμενου έργου του Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) του ΟΑΣΑ.

τρία νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ανακούφιση σε μεγάλο βαθμό του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αθήνας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:

- «Κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Αμπελοκήπων στη διασταύρωση Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Κηφισίας και Φειδιππίδου», προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ.

- «Κατασκευή ανισόπεδου κόμβου Αγ. Βαρβάρας στη Λεωφόρο Κηφισίας», προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

- «Νότια επέκταση της περιμετρικής Υμηττού με αστική σήραγγα και την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας Λ. Βουλιαγμένης», προϋπολογισμού 0,5 εκατ. ευρώ.

Λιμάνια

το νέο έργο «Επιβατικός και Εμπορικός λιμένας Σιγρίου Ν. Λέσβου - α’ φάση», προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ. Με το έργο αυτό δημιουργείται ένα σύγχρονο εμπορικό και επιβατικό λιμάνι στο Σίγρι Λέσβου, που θα δώσει τη δυνατότητα αναβάθμισης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, με πολλαπλά κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Πρόκειται για έργο καθοριστικής σημασίας για το Σίγρι και την ευρύτερη περιοχή, με το οποίο ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της Λέσβου που για χρόνια δεν είχε βρει ανταπόκριση.

το έργο «Αποκατάσταση ζημιών στους λιμένες Κουφονησιού, Αμοργού και Δονούσας», με επιπλέον χρηματοδότηση κατά 1 εκατ. ευρώ που αυξάνει το συνολικό προϋπολογισμό στα 2,8 εκατ. ευρώ.

Αντιπλημμυρικά έργα

τέσσερα νέα εγγειοβελτιωτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 9,7 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:

- «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Αλιάκμονα στα διοικητικά όρια του Δήμου Άργους Ορεστικού, από τη συμβολή με τον παραπόταμο του Στραβοποτάμου έως τα τμήματα Α&Β του κάμπου Άργους Ορεστικού», προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

- «Επισκευή-αποκατάσταση λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού φράγματος Πηνειού Ηλείας», προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ.

- «Έργα διάθεσης νερού από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων για άρδευση στο Δήμο Κορινθίων», προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

- «Μελέτη φράγματος πολλαπλού σκοπού Παπαδάτων Νομού Πρέβεζας με τα σύνοδά του εγγειοβελτιωτικά και άλλα έργα», προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, εντάσσονται στο ΠΔΕ 11 συνολικά νέες μελέτες που αφορούν σε έργα εγγείων βελτιώσεων (13,5 εκατ. ευρώ), σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης (5 εκατ. ευρώ), καθώς και σε έργα οδοποιίας στην Κρήτη (0,6 εκατ. ευρώ), συνολικού προϋπολογισμού 19,1 εκατ. ευρώ.