Εσοδα ΦΠΑ: Η Μύκονος στο +170%, η Νάξος στο - 2,2%

Στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων άνοιξαν σαμπάνιες… Τα έσοδα του ΦΠΑ για τον Αύγουστο παρουσίασαν σημαντική αύξηση και μάλιστα υπερέβησαν τον στόχο του προϋπολογισμού ενώ στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος η υπερκάλυψη του στόχου έφθασε το 30,01%. Και μιλάμε πάντα για τα νησιά του Αιγαίου εκεί όπου η Νάξος αντιστέκεται… Και το αποδίδουν στο Υπουργείο Οικονομικών στα έσοδα από τα νησιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο κι αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα των εντατικών ελέγχων που διενεργήθηκαν από τον ελεγκτικό μηχανικό της ΓΓΔΕ. Τα αναλυτικά στοιχεία των εσόδων που έχει επεξεργασθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι χαρακτηριστικά για τις επιδόσεις στις εισπράξεις του ΦΠΑ στα νησιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μύκονο οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο υπερέβησαν κατά 170,1% τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρόδο είναι 165,6% και στη Σαντορίνη 114,4%. Στη Ζάκυνθο η υπέρβαση των εσόδων του ΦΠΑ από τον στόχο ανήλθε σε 91,2%, στην Κέρκυρα 78,6%, στα Χανιά 53,7% , και στο Ηράκλειο 51,7%. Το μοναδικό νησί πάντως που αντιστέκεται είναι η Νάξος όσον αφορά τον Αύγουστο κι αυτό γιατί δείχνει απόκλιση του στόχου στο – 2,2% όπως και στο οκτάμηνο όπου φτάνει στο – 21,7% αλλά στο οκτάμηνο έχει και παρέα όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε στο τέλος του άρθρου. Και εκεί βλέπεις νησιά όπως η Πάρος (-23%) και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με – 20%...

Είναι χαρακτηριστικό, όπως καταγράφηκε και στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Αύγουστο, ότι το σύνολο των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού σημείωσαν τον μήνα αυτόν υπέρβαση από τον στόχο παρά το γεγονός ότι δεν εισπράχθηκε όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ η οποία μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Ότι και ο Αγιος φοβέρα θέλει… Ουσιαστικά τα έσοδα έρχονται γιατί πολύ απλά είχαμε τα έκτακτα μέτρα με την αλλαγή του ΦΠΑ, τα νέα χαράτσια και το άγριο φοροκυνηγητό…  

Και έχουμε:

από την 1η Ιουνίου νέο ΦΠΑ στο 24%

κατάργηση της έκπτωσης 30% που ίσχυε σε νησιά όπως Σύρο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Εκεί από 1ης Ιουνίου ο υψηλός ΦΠΑ αυξήθηκε απευθείας κατά 50%, από 16% σε 24%, αλλά και οι χαμηλότεροι από 9% σε 13% και από 4% σε 6%.

Αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 17% σε όσα νησιά δεν πήγε κατευθείαν 24% (Σάμος Λέσβος κλπ)

Ααα και μην ξεχνάμε ότι ακόμη έχουμε:

αύξηση φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα

όλοι οι άλλοι φόροι που αυξήθηκαν και πάνω στους οποίους επιβλήθηκε και ο αυξημένος ΦΠΑ όπως στη μπύρα κλπ

αύξηση των κατασχέσεων για παλαιές οφειλές ΦΠΑ.

Αποτέλεσμα; Στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου παραμένει «τρύπα» 22,7 εκατ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου. Εισπράχθηκαν δηλαδή συνολικά 392,7 εκατ. ευρώ αντί 415,4 εκατ. που ήταν ο στόχος και έναντι 626,3 εκατ. που πρέπει να φτάσουν ως τον Δεκέμβριο.

Οπότε σωστά κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε με αρκετή δόση χιούμορ: «Αν δεν υπήρχαν τα δημοσιεύματα από τα ΜΜΕ, δεν θα είχαν τέτοια πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News