Εστίαση: Η μάχη του ...ελαιόλαδου ξεκίνησε

Ακόμη δεν ξεκίνησε η καλοκαιρινή περίοδος και άρχισαν τα … spoilers και χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση γιατί πολύ απλά είναι σαν να βλέπεις τα προσεχώς «οι κακοί μαγαζάτορες, οι ταβερνιάρηδες που κλέβουν τους πελάτες: με τα POS, με τις αποδείξεις που δεν κόβουν, με τους διπλούς καταλόγους αλλά και με το …ελαιόλαδο»… Τι δεν το μάθατε; Ο νέος τρόπος που βρήκαν οι μαγαζάτορες να …κλέβουν τους πελάτες είναι το λάδι. Ναι το αγνό παρθένο εθνικό μας προϊόν.

Και πως το κάνουν; Όπως διαβάζουμε υπάρχει οδηγία που αναφέρει ότι πρέπει στο τραπέζι να υπάρχει «συσκευασία ελαιόλαδου» την οποία εάν θέλουν θα χρησιμοποιούν οι πελάτες στο φαγητό τους και δη στην σαλάτα. Και όπως ξέρετε πώς να κάνεις… παπάρα ως Έλλην εάν δεν υπάρχει μισό κιλό λάδι… Ε ο «έξυπνος» επιχειρηματίας, στην σαλάτα βάζει ελάχιστο και αναγκάζει τον πελάτη να χρησιμοποιεί τη συσκευασία και η χρέωση είναι; Λες και βρίσκεται στο Χίλτον…

Αλήθεια ή όχι; Ήδη τα πρώτα δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους και βέβαια στοχεύουν στους κακούς επαγγελματίες που πίνουν όχι το αίμα, αλλά τα λάδι των πελατών. Και βέβαια αυτοί οι επαγγελματίες είναι στα νησιά του Αιγαίου. Τουριστικοί προορισμοί…

Ε έρχεται σήμερα, ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης «Φιλοξενία» στη Νάξο και βάζει με μία απλή ανακοίνωση τα πράγματα στη θέση τους.. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά «τα σερβιριζόμενα είδη (σαλάτες, χόρτα κλπ) θα πρέπει να σερβίρονται κανονικά όπως μέχρι πρότινος, περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο ανά μερίδα. Δηλαδή από το παρασκευαστήριο –κουζίνα προς το τραπέζι τα προϊόντα θα περιέχουν λάδι όπως πριν». Κι εάν θέλει ο πελάτης βάλει έξτρα, δικαίωμά του. Όσο για τη χρέωση; Αυτή θα πρέπει να αναγράφεται στον κατάλογο ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις…

Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρει η επιστολή του Συλλόγου με θέμα «Χρήση σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων και συναφών καταστημάτων» και την υπογραφή των Γιάννη Μαγγιώρου (προέδρου) και Αποστόλη Καρεγλά (γενικού γραμματέα)….

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το θέμα του ελαιολάδου στα καταστήματα του Κλάδου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τόσο στους επαγγελματίες του Κλάδου, όσο και στους καταναλωτές, ότι τα σερβιριζόμενα είδη (σαλάτες, χόρτα κλπ) θα πρέπει να σερβίρονται κανονικά όπως μέχρι πρότινος, περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο ανά μερίδα. Δηλαδή από το παρασκευαστήριο –κουζίνα προς το τραπέζι τα προϊόντα θα περιέχουν λάδι όπως πριν .

Από 1η Ιανουαρίου 2018 και σύμφωνα με την νέα ΔΙΕΠΠΥ (Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Παροχής Υπηρεσιών, ΦΕΚ Β΄2983/30-8-2017), ενότητα 48, άρθρο 42 § 4, στην περίπτωση που ο πελάτης ζητήσει επιπλέον ελαιόλαδο ως συμπλήρωμα, θα πρέπει να του παρέχουν το ελαιόλαδο αυτό (είτε πάνω στο τραπέζι είτε φέρνοντας το στο τραπέζι) σε σφραγισμένη μη επαναγεμιζόμενη συσκευασία ή σε συσκευασία μιας χρήσης, η οποία θα αναγράφει τις απαιτούμενες επισημάνσεις από τον παραγωγό, και δεν θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από επόμενο πελάτη και το κατάστημα θα μπορεί εφόσον το επιθυμεί να το χρεώνει (εφ’ ‘όσον αναγράφεται στον κατάλογο) 

Η αλλαγή αυτή αποτελεί προσπάθεια ενίσχυσης της χρήσης τυποποιημένου ελαιόλαδου που αποτελεί Εθνικό στόχο για την διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος.

Άλλωστε η ομοσπονδία μας  ΠΟΕΣΕ στήριξε την καθιέρωση της συγκεκριμένης συσκευασίας (με Ευρωπαϊκό κανονισμό, παρότι δεν εκδόθηκε μετά από βέτο χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά) πριν 4 χρόνια σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Τα κακόπιστα δημοσιεύματα βλάπτουν το ίδιο το προϊόν, την προσπάθεια καθιέρωσης χρήσης τυποποιημένου ελαιολάδου και τη διασφάλιση της ποιότητας αυτού, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τον Κλάδο και την λειτουργία του".