Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕστίαση: Η μάχη του ...ελαιόλαδου ξεκίνησε

Εστίαση: Η μάχη του …ελαιόλαδου ξεκίνησε

|

Ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων “Φιλοξενία” με ανακοίνωσή του δίνει τις σωστές εντολές όσον αφορά τη χρήση του ελαιολάδου στο τραπέζι καθότι άρχισαν ήδη τα … παρατράγουδα 

Ακόμη δεν ξεκίνησε η καλοκαιρινή περίοδος και άρχισαν τα … spoilers και χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση γιατί πολύ απλά είναι σαν να βλέπεις τα προσεχώς «οι κακοί μαγαζάτορες, οι ταβερνιάρηδες που κλέβουν τους πελάτες: με τα POS, με τις αποδείξεις που δεν κόβουν, με τους διπλούς καταλόγους αλλά και με το …ελαιόλαδο»… Τι δεν το μάθατε; Ο νέος τρόπος που βρήκαν οι μαγαζάτορες να …κλέβουν τους πελάτες είναι το λάδι. Ναι το αγνό παρθένο εθνικό μας προϊόν.

Και πως το κάνουν; Όπως διαβάζουμε υπάρχει οδηγία που αναφέρει ότι πρέπει στο τραπέζι να υπάρχει «συσκευασία ελαιόλαδου» την οποία εάν θέλουν θα χρησιμοποιούν οι πελάτες στο φαγητό τους και δη στην σαλάτα. Και όπως ξέρετε πώς να κάνεις… παπάρα ως Έλλην εάν δεν υπάρχει μισό κιλό λάδι… Ε ο «έξυπνος» επιχειρηματίας, στην σαλάτα βάζει ελάχιστο και αναγκάζει τον πελάτη να χρησιμοποιεί τη συσκευασία και η χρέωση είναι; Λες και βρίσκεται στο Χίλτον…

Αλήθεια ή όχι; Ήδη τα πρώτα δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους και βέβαια στοχεύουν στους κακούς επαγγελματίες που πίνουν όχι το αίμα, αλλά τα λάδι των πελατών. Και βέβαια αυτοί οι επαγγελματίες είναι στα νησιά του Αιγαίου. Τουριστικοί προορισμοί…

Ε έρχεται σήμερα, ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης «Φιλοξενία» στη Νάξο και βάζει με μία απλή ανακοίνωση τα πράγματα στη θέση τους.. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά «τα σερβιριζόμενα είδη (σαλάτες, χόρτα κλπ) θα πρέπει να σερβίρονται κανονικά όπως μέχρι πρότινος, περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο ανά μερίδα. Δηλαδή από το παρασκευαστήριο –κουζίνα προς το τραπέζι τα προϊόντα θα περιέχουν λάδι όπως πριν». Κι εάν θέλει ο πελάτης βάλει έξτρα, δικαίωμά του. Όσο για τη χρέωση; Αυτή θα πρέπει να αναγράφεται στον κατάλογο ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις…

Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρει η επιστολή του Συλλόγου με θέμα «Χρήση σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων και συναφών καταστημάτων» και την υπογραφή των Γιάννη Μαγγιώρου (προέδρου) και Αποστόλη Καρεγλά (γενικού γραμματέα)….

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το θέμα του ελαιολάδου στα καταστήματα του Κλάδου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τόσο στους επαγγελματίες του Κλάδου, όσο και στους καταναλωτές, ότι τα σερβιριζόμενα είδη (σαλάτες, χόρτα κλπ) θα πρέπει να σερβίρονται κανονικά όπως μέχρι πρότινος, περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο ανά μερίδα. Δηλαδή από το παρασκευαστήριο –κουζίνα προς το τραπέζι τα προϊόντα θα περιέχουν λάδι όπως πριν .

Από 1η Ιανουαρίου 2018 και σύμφωνα με την νέα ΔΙΕΠΠΥ (Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Παροχής Υπηρεσιών, ΦΕΚ Β΄2983/30-8-2017), ενότητα 48, άρθρο 42 § 4, στην περίπτωση που ο πελάτης ζητήσει επιπλέον ελαιόλαδο ως συμπλήρωμα, θα πρέπει να του παρέχουν το ελαιόλαδο αυτό (είτε πάνω στο τραπέζι είτε φέρνοντας το στο τραπέζι) σε σφραγισμένη μη επαναγεμιζόμενη συσκευασία ή σε συσκευασία μιας χρήσης, η οποία θα αναγράφει τις απαιτούμενες επισημάνσεις από τον παραγωγό, και δεν θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί από επόμενο πελάτη και το κατάστημα θα μπορεί εφόσον το επιθυμεί να το χρεώνει (εφ’ ‘όσον αναγράφεται στον κατάλογο) 

Η αλλαγή αυτή αποτελεί προσπάθεια ενίσχυσης της χρήσης τυποποιημένου ελαιόλαδου που αποτελεί Εθνικό στόχο για την διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος.

Άλλωστε η ομοσπονδία μας  ΠΟΕΣΕ στήριξε την καθιέρωση της συγκεκριμένης συσκευασίας (με Ευρωπαϊκό κανονισμό, παρότι δεν εκδόθηκε μετά από βέτο χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά) πριν 4 χρόνια σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Τα κακόπιστα δημοσιεύματα βλάπτουν το ίδιο το προϊόν, την προσπάθεια καθιέρωσης χρήσης τυποποιημένου ελαιολάδου και τη διασφάλιση της ποιότητας αυτού, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τον Κλάδο και την λειτουργία του”. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργόραμα: Από τη στήριξη στη δέσμευση και από το όραμα στην ελπίδα

Το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ αποτελεί μια πρωτοποριακή και μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα -από τα κάτω- πρωτοβουλία, που ξεκίνησαν οι αλιείς της Αμοργού δείχνοντας τον δρόμο για το μέλλον των θαλασσών μας

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

ΣΥΡΙΖΑ – Σύρος: Το πρόγραμμα του Κασσελάκη στην “Αρχόντισσα των Κυκλάδων”

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Σύρο - Πότε έρχεται στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες

Σαντορίνη – Ηφαίστεια: Ερευνητές παρουσιάζουν μελέτες και συμπεράσματα

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων- μέλη της ωκεανογραφικής αποστολής 398 του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP) θα συναντηθεί στη Σαντορίνη το διάστημα 20-25 Απριλίου - Αύριο (21/05) η κύρια εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο

Blue Star Ferrries: Εκτακτα δρομολόγια πλοίων ενόψει Πάσχα προς Αμοργό

Έκτακτα δρομολόγια για Αμοργό από την Blue Star Ferries τις ημέρες του Πάσχα - Τι αναφέρει ο κος Καραϊσκος

Minoan Lines: Ετοιμάζεται για παραγγελία δύο νέων επιβατικών πλοίων

Θα έχουν μεταφορική ικανότητα 2.500 επιβατών και θα έχουν πολλά περισσότερα κρεβάτια - Επίσης θα διαθέτουν μεγαλύτερα γκαράζ 3.000 γραμμικών μέτρων έναντι 1.800 που έχουν τα σημερινά πλοία του ομίλου

National Geographic: Τρία νησιά των Κυκλάδων που ποντάρουν στην γαστρονομία

Το "National Geographic" αναδεικνύει τον ξεχωριστό χαρακτήρα των Κυκλάδων με έμφαση στη γαστρονομία

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Δείτε τι εταιρίες

Πως τα 50 ευρώ έγιναν 37 μέσα σε δύο χρόνια και άλλοι ελληνικοί …μύθοι

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα δρώμενα της εβδομάδας που μας πέρασαν μέσα από τις ιστορίες για ...δράκους. Τα Τέμπη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ιράν αλλά και η Ακρίβεια με την Ελλάδα να επιμένει ότι ανήκει στη Δύση ...

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...