ΕΞΝ προς ΠΝΟ για απεργία: "Το μόνο που πετύχατε ήταν διχασμός και διαίρεση της κοινωνίας"

Από χθες το μεσημέρι έχουμε αναστολή των κινητοποιήσεων από την ΠΝΟ και τα πλοία άρχισαν να καλύπτουν το κενό των 36 ωρών… Όπως είναι γνωστό, οι ναυτεργάτες αποδέχτηκαν τελικά την πρόταση των ακτοπλόων, μετά τη νέα πρόταση του ΣΕΕΝ για χορήγηση αύξησης 2% τόσο για την συλλογική σύμβαση των ακτοπλοϊκών όσο και των τουριστικών μεσογειακών πλοίων του 2018. Χθες από τον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 14 δρομολόγια και αναχώρησαν 3.878 επιβάτες, ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού 14 αναχωρήσεις με 969 επιβάτες. Από το λιμάνι της Ραφήνας έγιναν 5 απόπλοι πλοίων και αναχώρησαν 727 επιβάτες και από το Λαύριο έγινε ένα δρομολόγιο με 90 αναχωρήσεις επιβατών. Και για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 21 δρομολόγια.

Εντυπωσιακή όμως ήταν η αντίδραση της Ενωσης Ξενοδόχων Νάξου που με ανακοίνωσή της αργά χθες το βράδυ τονίζει «Μεμονωμένες απεργίες των οποίων η επίδραση αγνοεί τη βιωσιμότητα των υπολοίπων κοινωνικών ομάδων που αγωνίζονται επίσης για ίδια ή παρόμοια προβλήματα, είναι αυτοκαταστροφικές για την κοινωνία, αυτοαναιρούν το σκοπό και την έννοια της απεργίας, απαξιώνοντας την τελικά ως μορφή κοινωνικών διεκδικήσεων αλλά και στη συνείδηση του μέσου πολίτη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την ΕΞΝ τονίζει:

«Μετά από 36 ώρες μεμονωμένης απεργίας της Π.Ν.Ο για τις συλλογικές συμβάσεις, το μόνο που επιτεύχθηκε ακόμη μία φορά είναι η δημιουργία διχασμού και διαίρεσης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων στρωμάτων. Η οικονομική ζημία στις οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ακόμα ανυπολόγιστη και η δυσφήμηση του ελληνικού τουρισμού τεράστια από την ταλαιπωρία και την απώλεια αεροπορικών εισιτηρίων τουλάχιστον 300 χιλιάδων τουριστών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Σ.Ε.Τ.Ε.

Μεμονωμένες απεργίες των οποίων η επίδραση αγνοεί τη βιωσιμότητα των υπολοίπων κοινωνικών ομάδων που αγωνίζονται επίσης για ίδια ή παρόμοια προβλήματα, είναι αυτοκαταστροφικές για την κοινωνία, αυτοαναιρούν το σκοπό και την έννοια της απεργίας, απαξιώνοντας την τελικά ως μορφή κοινωνικών διεκδικήσεων αλλά και στη συνείδηση του μέσου πολίτη.

Η Ε.Ξ.Ν εκφράζει την εύλογη οργή και απογοήτευση των μελών της και δηλώνει σθεναρά την πρόθεση της να συμβάλλει στην αποφυγή παρόμοιων ντροπιαστικών, άδικων και οικονομικά επιζήμιων συνθηκών για τον τουρισμό, στο μέλλον».