Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕυρώπη: Το ελληνικό μέλι κάνει ... πάρτι στις αγορές

Ευρώπη: Το ελληνικό μέλι κάνει … πάρτι στις αγορές

|

“Θησαυρός για την Ελλάδα το μέλι… Οι εξαγωγές, οι αγορές και οι περιοχές που προσφέρουν το καλύτερο μέλι εντός συνόρων 

«Γλυκιά γεύση» έχουν τα μηνύματα που λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι αναφορικά με τις ποσότητες μελιού που αναμένεται να τρυγήσουν τη φετινή χρονιά, μια χρονιά που αν μη τι άλλο μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η χρονιά έχει ξεκινήσει καλά σε ό,τι αφορά τα ανθόμελα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Αναστάσιο Ποντίκη να αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η χρονιά κυλάει πολύ καλά για τους παραγωγούς. Είχαμε καλές παραγωγές στα ανθόμελα καθώς τα μελίσσια μας ευνοήθηκαν από τις καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη».

Θετικά είναι τα νέα και από τα ελατοδάση, όπου και έχουν πλέον μεταφερθεί τα μελίσσια με τις παραγωγές να είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στη συνέχεια οι μελισσοκόμοι θα «βοσκίσουν» τα μελίσσια τους σε τοποθεσίες όπου υπάρχουν βελανιδιές αλλά και σε θυμαρότοπους που θα παραχθεί θυμαρίσιο μελί. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε για τη φετινή παραγωγή προσώρας είναι θετικά» είπε, αποφεύγοντας ωστόσο να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη μιας και όπως είπε, υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική παραγωγή μέχρι το τέλος της μελισσοκομικής περιόδου, όπως τα καιρικά φαινόμενα κ.α.

Εξαγωγές 6,3 εκατ. κιλών μελιού το 2021

Κατά την περασμένη χρονιά, εξήχθησαν από τη χώρα μας προς τις διεθνείς αγορές περισσότερα από 6,3 εκατ. κιλά μελιού (σ.σ. 6.362.069 κιλά), με την αξία τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, να ανέρχεται σε 25,8 εκατ. ευρώ (25.872.165 ευρώ), και τη μέση τιμή τους να κυμαίνεται σε 4,07 ευρώ το κιλό.

«Τα μέλια που εξάγονται κατά κύριο λόγο είναι τα σκουρόχρωμα, όπως το μέλι από έλατο και το πευκόμελο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ποντίκης προσθέτοντας ότι οι τρεις πρώτες χώρες εισαγωγής ελληνικού μελιού «αγοράζουν κατά κύριο λόγο τη μισή εξαγώγιμη ποσότητα».

«Πρωταθλητής» στις εισαγωγές ελληνικού μελιού είναι η Ιταλία, με τη γειτονική χώρα να εισάγει ελληνικό μέλι 1.441.659 κιλών συνολικής αξίας, 3.796.335 ευρώ. Ακολουθεί η Γερμανία με 1.305.679 κιλά μελιού, αξίας 5.734.964 ευρώ και η Γαλλία με 420.214 κιλά αξίας 2.013.528 ευρώ.

Οι έρευνες 

«Σε έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό μέλι βελανιδιάς/ πεύκου/ καστανιάς περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συσταστατικών από το περίφημο  Manuka στη Νέα Ζηλανδία» αναφέρει ο κος  Ποντίκης…  Στην Ελλάδα παράγονται, περίπου, 22.000 τόνοι μέλι ετησίως (στοιχεία FAO). Περίπου το 60-65% είναι πευκόμελο.

«Το πευκόμελο είναι ένα είδος μελιού που παράγεται μόνο στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία» τονίζει ο Α. Ποντίκης. «Είναι μοναδικό σε αρωματικά, γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυτό οφείλεται στον τρόπο παραγωγής του. Στην Ελλάδα, οι περίοδοι «νεκταρο- έκρυσης» περιορίζονται σε ένα μήνα ή και λιγότερο για κάθε περιοχή. Ο Έλληνας μελισσοκόμος αναγκάζεται να ακολουθεί την αλλαγή του κλίματος και μεταφέρει τα μελίσσια του από τόπο σε τόπο, ακολουθώντας τη νεκταρο- έκρυση, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την ποιότητα του μελιού. Και αυτό γιατί σε μία περιοχή συνυπάρχουν, ταυτόχρονα, μαζί με τα δέντρα, και διαφορετικά βότανα από τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν πολύ διαφορετικά λουλούδια. Οι μέλισσες παρασκευάζουν, ουσιαστικά, ένα φυσικό μείγμα από συστατικά διαφορετικών φυτών. Αυτό κάνει το ελληνικό μέλι μοναδικό και θα μπορούσε, με την κατάλληλη στήριξη, να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.» 

Σε Χαλκιδική και Θάσο για πευκόμελο

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν το περασμένο καλοκαίρι ένα μεγάλο μέρος της Εύβοιας, μέρος όπου τα περασμένα χρόνια μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα έφερναν τα μελίσσια τους και παρήγαγαν το πευκόμελο που αντιπροσωπεύει το 60-65% της ελληνικής παραγωγής μελιού, έχει αναγκάσει τους παραγωγούς να αναζητήσουν άλλα μέρη. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη τα μελίσσια τοποθετούνται στην Χαλκιδική και στη Θάσο κατά κύριο λόγο αλλά και σε άλλα, πιο μικρά δάση ανά την επικράτεια.

Δάση που σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει τόσο η πολιτεία όσο και οι επαγγελματίες του κλάδου να εκμεταλλευτούν και να αναδείξουν προκειμένου να αναπληρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το «κενό» που άφησαν στους μελισσοκόμους οι πυρκαγιές στην Εύβοια.

«Η αύξηση στη τιμή των καυσίμων ανεβάζει το κόστος παραγωγής»

Πάντως, με την τιμή των καυσίμων να ανεβαίνει συνεχώς, ο κλάδος της μελισσοκομίας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος, καθώς οι μελισσοκόμοι χρειάζεται να ταξιδέψουν πολλές φορές και εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα για να τοποθετήσουν αλλά και να φροντίσουν τα μελίσσια τους.

«Το κόστος των καυσίμων είναι ο κύριος λόγος αύξησης του κόστους παραγωγής αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε πώς θα μπορέσουμε να το συγκρατήσουμε» σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ και σημειώνει ότι «εκτός του ότι θα πρέπει να μεταφέρουμε τα μελίσσια πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια μας, χρειάζεται να τα επισκεπτόμαστε δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από μέρους μας για να λειτουργήσει αυτός ο οργανισμός».

Πρόβλημα που όπως επισημαίνει, έχει γνωστοποιήσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα στον αρμόδιο υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, ότι «θα πρέπει να βρεθεί ένα μέτρο για να μειωθεί το κόστος των καυσίμων σε εμάς».

Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα όπως αναφέρει ο κ. Ποντίκης, είναι αυτό της προμήθειας της ζάχαρης, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάπτυξη των μελισσοσμηνών.

Τέλος, το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα του κλάδου, είναι αυτό τον ελληνοποιήσεων. «Ασφαλώς και δεν μπορούμε, αλλά ούτε θέλουμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές μελιού, αυτό όμως που θέλει ο παραγωγός είναι να γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς» λέει ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ και συμπληρώνει «έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να εντείνει τους ελέγχους για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο οδηγεί τους μελισσοκόμους σε μαρασμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024