ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου: Μπήκε υπογραφή, μέσω ΣΔΙΤ η Σαντορίνη αποκτά ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Εγινε το πρώτο και μεγαλύτερο βήμα... Στην συνεδρίαση της Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 εγκρίθηκε η υπαγωγή του έργου κατασκευής και λειτουργίας του ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων Νήσου Θήρας στις διατάξεις του ν. 3389/2005 (Σύμπραξη Δημόσιου Και Ιδιωτικού Τομέα – ΣΔΙΤ), πρόταση η οποία είχε υποβληθεί από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ως κύριο του έργου σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας. 

Με το συγκεκριμένο έργο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προωθείται η πράσινη, κυκλική και αειφόρος ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ παράλληλα ενισχύεται η τοπική οικονομία και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Ο φάκελος του προς έγκριση έργου της “Διαχείρισης και Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δήμου Θήρας”, είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2021 από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Ο φάκελος είχε προετοιμαστεί από τον Δήμο Θήρας σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος επιμελήθηκε την πλήρη ολοκλήρωσή του.

Μετά και τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης σε ΦΕΚ, θα μπορέσει να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού, προκειμένου το έργο να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει με την διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου κος. Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε :

«Η έγκριση απο την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ του έργου της κατασκευής και λειτουργίας του ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων της Σαντορίνης, βάζει ένα τέλος σε μια συζήτηση πολλών ετών και σηματοδοτεί μια αρχή που είναι η οδός της λύσης και της αλλαγής περιβαλλοντικής σελίδας για το υπέροχο αυτό νησί. Για εμάς, τα μέλη της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ήρθε ως επιβράβευση μιας πορείας μέσα απο μια, πολιτικά, σκληρή διαδρομή. Ομως, στο τέλος κάθε αγώνα, επιβραβεύεται η συνεργασία και η συλλογικότητα. Συγχαίρω τον Δήμαρχο Σαντορίνης Αντώνη Σιγάλα  για την δουλειά, του εύχομαι καλορίζικο το πολύ σημαντικό για το νησί έργο και τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Στο πρόσωπο του Γ. Γραμματέα Μανώλη Γραφάκου, ευχαριστώ την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία. Στην σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής, όπου εκπροσώπησα τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, αισθάνθηκα την δικαίωση μιας δουλειάς πολλών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης που αποδεικνύουν με την υπευθυνότητα τους οτι δεν είναι ικανοί μόνο για τον καυγά αλλά και για τον σχεδιασμό και την παραγωγή σπουδαίων, για όλη την κοινωνία, έργων ».

Το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) για τα Α.Σ.Α. της Θήρας, που περιλαμβάνει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), ΜονάδαΚομποστοποίησηςΠροδιαλεγμένων Οργανικών και κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.).

Στην Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός  Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, o Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Άκης Σκέρτσος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου & Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Και τα άλλα έργα 

Εκτός από τη Σαντορίνη χαμογέλασαν όμως κι άλλοι. Πέντε συνολικά έργα προϋπολογισμού 425.2 εκατ. ευρώ.. και είναι: 

– Η κατασκευή και τεχνική διαχείριση του Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας της Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας Κοζάνης όπως και αθλητικές εγκαταστάσεις σε σχολικούς χώρους  καθώς και νέα σχολικά κτίρια. Το έργο αυτό θα καλύψει κοινωνικές, οικονομικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Θα συμβάλει δε τόσο στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής όσο και στη δημιουργία υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών και αθλητικών υποδομών.  

– Η ανέγερση νέου κτιρίου Αμφιθεάτρου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πρόκειται για τροποποίηση ήδη εγκεκριμένου έργου ΣΔΙΤ, καθώς αντί της αποπεράτωσης του υφιστάμενου Μεγάλου Αμφιθεάτρου επιλέχθηκε η ανέγερση ενός νέου κτιρίου που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των φοιτητών. Η επιλογή αυτή κινείται στο πλαίσιο του αρχικού προϋπολογισμού.

– Η κατασκευή και λειτουργία αρδευτικών δικτύων στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας.

– Η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Μιναγιώτικου και του αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Δήμου Πύλου – Νέστορος στη Μεσσηνία.

Τα δύο τελευταία αρδευτικά έργα κρίνονται ως ιδιαίτερης σημασίας για τη στήριξη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και των οικονομιών τους. Συγκεκριμένα, το υφιστάμενο αρδευτικό σύστημα στον Ταυρωπό της Καρδίτσας, είναι κατεστραμμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω πρόσφατης θεομηνίας. Στον Δήμο Πύλου–Νέστορος, θα καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για καλλιέργειες υψηλών αποδόσεων και θα αποκατασταθούν προβληματικά τμήματα υφιστάμενων αγροτικών οδών. Και με τα δύο αυτά έργα θα επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού, εξορθολογισμός των συνθηκών άρδευσης και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Μετά το πέρας της Συνεδρίασης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: “Από την αρχή της κυβερνητικής μας θητείας δώσαμε σήμα στην αγορά ότι ενθαρρύνουμε τα έργα ΣΔΙΤ για να απορροφήσουμε τους κοινοτικούς πόρους και να δώσουμε λύση σε πραγματικά προβλήματα. Με την έγκριση των πέντε νέων έργων ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 425,2 εκατ. ευρώ επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας. Παρά τις αντιξοότητες και τις έκτακτες συνθήκες, συνεχίζουμε απερίσπαστοι το έργο μας”.

Με πληροφορίες κι από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News