Φοροδιαφυγή: Πειραγμένες μηχανές (Πάρος) και σπασμένα λουκέτα (Σαντορίνη)

Μία ακόμη ανάρτηση που έχει σχέση με τη … μάχη κατά της φοροδιαφυγής και με τις Κυκλάδες να έχουν τη τιμητική τους. Που είναι το παράξενο θα πει κανείς… Ναι. Μόνο που τώρα έχουμε μία βασική διαφορά: οι παραβάτες αποκτούν ονοματεπώνυμο, κοινώς έχουμε πλέον τα ονόματα των επιχειρήσεων…  Και αυτό είναι μία κίνηση τακτικής που έχει να κάνει με τον πόλεμο που δέχονται οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα νησιά και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές.

Οπότε; Ξεκινάμε…

Με βάση δημοσίευμα της ιστοσελίδας "Protothema.gr" η αρχή έγινε στη Μύκονο με τον εντοπισμό τριών επιχειρήσεων που δεν έκοβαν αποδείξεις. Η πρώτη είναι το κλαμπ Santa Anna στην παραλία Παράγκα όπου οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αφού διαπίστωσαν ότι δεν είχαν κοπεί 86 αποδείξεις, έβαλαν 48ωρο «λουκέτο». Οι άλλες δύο, στις οποίες επίσης μπήκε λουκέτο για δύο ημέρες, είναι το Paradise στη Λιά και η επιχείρηση με ξαπλώστρες στην παραλία Πάρανταϊς.

Στη Σαντορίνη οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ την Κυριακή εντόπισαν φορολογικές παραβάσεις στο κλαμπ Enigma και το «έκλεισαν» για 48 ώρες. Τη Δευτέρα, όμως, ο ιδιοκτήτης του έσπασε το λουκέτο με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής που επέστρεψαν για επανέλεγχο να κατεβάσουν ρολά στην επιχείρηση για 10 ημέρες.

Στην Πάρο και δη στη Νάουσα αποκαλύφθηκε ένας μηχανισμός απάτης από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου Mediteraneo. Αρχικά οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι αποδείξεις εκδίδονταν κανονικά όταν όμως έλεγξαν και την ταμειακή μηχανή του εστιατορίου «έβγαλαν λαβράκι». Όπως διαπιστώθηκε ο επιχειρηματίας αφού εξέδιδε τις αποδείξεις, στη συνέχεια παρενέβαινε στο αρχείο και είτε ακύρωνε αυθαίρετα φορολογικά στοιχεία είτε εισήγαγε ανύπαρκτες εκπτώσεις και επιστροφές σερβιρισμένων προϊόντων με αποτέλεσμα να μειώνει τα ακαθάριστα έσοδά του. Ο περαιτέρω έλεγχος αποκάλυψε ότι μόνο για φέτος έχει αποκρύψει τζίρο 166.000 ευρώ. Οι ελεγκτές επέβαλαν λουκέτο για δύο ημέρες ενώ αναμένεται να καταλογιστούν οι διαφυγόντες φόροι και να επιβληθούν τα αναλογούντα πρόστιμα.

Στην Αντίπαρο στόχος των ελεγκτών αποτέλεσε ένας φούρνος που λειτουργεί μέχρι τα ξημερώματα καθώς σε έλεγχο νωρίτερα το καλοκαίρι είχαν διαπιστώσει ότι δεν έκοβε αποδείξεις και του είχαν τότε επιβάλει διήμερο λουκέτο. Ο αμετανόητος επιχειρηματίας, όμως, δεν φαίνεται ότι έβαλε μυαλό καθώς στον έλεγχο στις 4 τα ξημερώματα οι εφοριακοί δεν βρήκαν να κόβονται αποδείξεις και γι' αυτό - ως υπότροπη - επέβαλαν στην επιχείρηση λουκέτο για 4 ημέρες.

Στις Σπέτσες, τέλος, μετά από έφοδο στην παραλία Βρέλος βρέθηκε ότι δεν έκοβαν αποδείξεις ούτε το beach bar που βρισκόταν εκεί ούτε και η επιχείρηση με τις ξαπλώστρες.