Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΦΠΑ Αιγαίο: Ο Τσακαλώτος είπε ότι "δώσαμε μεγάλη μάχη και θα συνεχίσουμε"

ΦΠΑ Αιγαίο: Ο Τσακαλώτος είπε ότι “δώσαμε μεγάλη μάχη και θα συνεχίσουμε”

|

Ευ.Τσακαλώτος: Είμαστε μια κυβέρνηση με ταξική μεροληψία υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων – Τι ανέφερε για τον ΦΠΑ και τι ισχύει στο εξωτερικό  

Παράθυρο αποκατάστασης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, τουλάχιστον σε κάποια νησιά, επιχείρησε να αφήσει ανοικτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (βρέθηκε στη Λέσβο την περασμένη Παρασκευή 23 Νοεμβρίου), ωστόσο με τα έως τώρα δεδομένα στις 31 Δεκεμβρίου πέφτουν τίτλοι τέλους στους χαμηλούς συντελεστές στα τελευταία πέντε νησιά του Αιγαίου. Κι αυτό, χωρίς να είναι ακόμα σαφές πώς θα λειτουργήσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο και αν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες των νησιωτών.

Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος, όπου τα κύματα των μεταναστών είναι έντονα, θα βρεθούν εν μία νυκτί με αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ. Ο υψηλός συντελεστής θα ανέβει από το 19% στο 24%, ο μεσαίος- όπου υπάγονται βασικά είδη διατροφής- από το 9% στο 13% κι ο χαμηλός από το 4% στο 6%. Ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος; Μόλις 25 εκατ. ευρώ, για τα οποία το Βερολίνο είχε κάνει καψώνι το καλοκαίρι στον Ευκλ. Τσακαλώτο, καλώντας τον να βρει ισοδύναμα για να παραταθεί ως το τέλος του έτους το ειδικό καθεστώς. Και όπως δήλωσε: «δώσαμε μεγάλη μάχη για τον ΦΠΑ, τον οποίο διαπραγματευόμαστε και τώρα. Η Λέσβος, που έχει λόγω προσφυγικού ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια,  χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και οφείλουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.»  

Αυτό που προκαλεί, ωστόσο, ερωτήματα είναι γιατί οι Βρυξέλλες επέμειναν στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο Αιγαίο, από τη στιγμή που παραμένουν ανάλογες περιπτώσεις σε άλλα κράτη- μέλη. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, που έχει συντελεστές ΦΠΑ 6% – 13% – 23%, εφαρμόζει ειδικούς συντελεστές στις Αζόρες (4% – 9% – 18%) και στη Μαδέιρα (5% – 12% – 22%), η Ισπανία εξαιρεί τελείως από το ΦΠΑ τα Κανάρια νησιά, η Γαλλία έχει σε ειδικό καθεστώς την Κορσική, η Φινλανδία εξαιρεί τελείως τα νησιά Άλαντ, ενώ ακόμα και η Γερμανία έχει προβλέπει καθεστώς εξαίρεσης για τη νήσο Ελιγολάνδη!

Πέρα από το θέμα των νησιών του Αιγαίου, ο βασικός συντελεστής 24% στην Ελλάδα παραμένει -μαζί με τη Φινλανδία- στο υψηλότερο σκαλοπάτι της Ευρωζώνης, καθώς παρά τα υπερπλεονάσματα των τελευταίων ετών, η άμεση μείωση των συντελεστών δεν συμπεριλήφθηκε στο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το 2017 οι εισπράξεις από ΦΠΑ έφτασαν στα 16,659 δισ. ευρώ, το 2018 εκτιμάται ότι θα ανέβουν στα 17,043 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 16,431 δισ. ευρώ, ενώ για το 2019, αναμένεται να φτάσουν στα 17,210 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 565 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου, κυρίως λόγω αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Τι είπε στους εκπροσώπους

Λίγη ώρα πριν την ομιλία του συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς της Λέσβου και την διοίκηση του Επιμελητηρίου όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν το νησί, ενώ ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ έκανε λόγο για ενίσχυση της νησιωτικής πολιτικής, για συνεργασίες και εξεύρεση λύσεων, «για την ιδιαίτερη νησιωτική οικονομία όσο και για την οικονομία γενικότερα. Τώρα που έχουμε βγει από τα μνημόνια, και η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει είναι ο καιρός να συζητήσουμε σοβαρά, πολύ σοβαρά, και η Κυβέρνηση και οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και οι άλλοι φορείς της κοινωνίας για μια στρατηγική που θα είναι πιο μακροπρόθεσμη, πιο αναπτυξιακή, τέτοια που δεν θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε σε μέρες κρίσης όπως αυτές το 2015».

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου της Λέσβου, ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την μεταμνημονιακή εποχή, ενώ επί δυόμιση περίπου ώρες, συνομίλησε με το ακροατήριο και απάντησε σε ζητήματα αλλά και στους προβληματισμούς που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι.

«Είχαμε στρατηγική και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες τα καταφέραμε. Οι αντίπαλοι μας δεν κατάλαβαν ακριβώς τι έχει γίνει. Συνέχεια πέφτουν σε λάθος εκτιμήσεις, δεν πιστεύουν στην ρητορική τους και πιστεύουν την ρητορική που παρουσιάζουν στα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει παγκοσμίως κανένα προηγούμενο για την κατάσταση που βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε την Κυβέρνηση το 2015. Παραλάβαμε ανεργία στο 27%, απώλεια του 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Παραλάβαμε μια οικονομία σε συνθήκες πολέμου. Γιατί μόνο σε πόλεμο χάνεται το 1/4 του οικονομικού προϊόντος μιας χώρας. Παραλάβαμε όμως από αυτές τις κατά τα άλλα φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μια Ευρώπη εχθρική απέναντι μας, που δεν ήθελε να αλλάξει τα πράγματα αλλά να μας τιμωρήσει. Με ειλημμένες αποφάσεις να μας βγάλει από την ευρωζώνη. Αυτήν την Ελλάδα κληθήκαμε να αλλάξουμε και να σώσουμε. Είχαμε και έχουμε στρατηγική στην οικονομία και αυτό είναι πλέον ορατό απ’ όλους» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις πολιτικές της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων, τονίζοντας ότι  «είμαστε μια κυβέρνηση με ταξική μεροληψία. Να παραδεχόμαστε ότι μεροληπτούμε ταξικά υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων. Αυτών που η Νέα Δημοκρατία φόρτωσε το ξεπέρασμα της κρίσης, που θεώρησε ότι έτσι μπορεί να υλοποιήσει. Εμείς παρουσιάσαμε αυτές τις μέρες τον πρώτο προϋπολογισμό που μειώνει τη λιτότητα. Τον πρώτο προϋπολογισμό με μέτρα ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ σε όφελος της κοινωνίας και ναι όσο και αν δεν θέλουν να το πιστέψουν, με μη μείωση των συντάξεων».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, μίλησε για «χτύπημα του πελατειακού συστήματος, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας, η θωράκιση του συστήματος υγείας είναι το αποτύπωμα αυτής  της Κυβέρνησης, έχουμε κτίσει πολιτικές για την οικογένεια και το παιδί, συνεχίζουμε με την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, είμαστε κοντά στους εργαζόμενους, διαπραγματευόμαστε την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και τον κατώτατο μισθό. Ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πλέον μια εξωστρέφεια και τα ελληνικά προϊόντα τα βρίσκεις πλέον στις καλύτερες αγορές της Ευρώπης.»

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για την επίλυση του «Μακεδονικού» ζητήματος,  τόνισε ότι πρόκειται «για προσπάθεια που οδηγεί στο να πάψει η Θεσσαλονίκη και όλη η βόρεια Ελλάδα να κοιτά προς τα κάτω και να αναπτυχθούν προς τα πάνω, προς το βορά. Μια προσπάθεια που οδηγεί στην συνανάπτυξη όλων των Βαλκανίων. Που θέτει τέρμα σε μια περίοδο ομφαλοσκόπησης. Μια προσπάθεια που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πάει πίσω με ρατσιστικά και εθνικιστικά πειράματα.»

Τέλος, αποτιμώντας την πορεία της Κυβέρνησης τόνισε ότι «εργαστήκαμε σκληρά για να φτάσουμε σ’ αυτό σημείο και το μόνο που δεν δεχόμαστε είναι ότι είμαστε περιστασιακοί ένοικοι αυτής της χώρας. Δεν δεχόμαστε ότι κάποιοι άλλοι είναι ιδιοκτήτες αυτής της χώρας,  δεχόμαστε αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός μας Αλέξης Τσίπρας, ότι ο μόνος ιδιοκτήτης είναι ο λαός.»

Πριν από την ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος, επισκέφτηκε την έκθεση για το «δεινοθήριο» της Λέσβου, το παλαιοντολογικό εύρημα της δυτικής Λέσβου που παρουσιάζει αυτές τις μέρες στη Μυτιλήνη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Με τον Διευθυντή του Μουσείου καθηγητή Νίκο Ζούρο, συζήτησε θέματα ανάπτυξης όπως ο εναλλακτικός και οικολογικός τουρισμός στην ανάπτυξη του οποίου μπορεί η Λέσβος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ (και φωτογραφίες) και economistas.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της