ΦΠΑ Αιγαίο: Τροπολογίες για τη επαναφορά του κατέθεσαν ΚΚΕ και ΝΔ

Η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει… Ο χρόνος για το πέρας του 2018 μειώνεται αισθητά και δύσκολα θα αλλάξει η πολιτική απόφαση για την οριστική κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δοκιμάζονται από τις μεταναστευτικές ροές… Βέβαια, υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού κου Τσίπρα ότι θα υπάρξει παράταση κόντρα όμως στην μνημονιακή πολιτική… Τόσο το ΚΚΕ όμως όσο και η ΝΔ προχώρησαν σε κατάθεση τροπολογίας τις τελευταίες ώρες όπου ζητούν την επαναφορά ή και παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου…

Εν αρχή το ΚΚΕ που κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητεί την επαναφορά των διατάξεων για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ). « Με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) δεσμεύτηκαν για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο – αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, Τάσσος Σταύρος, Νίκος Καραθανασόπουλος και Σάκης Βαρδαλής, που κατέθεσαν την τροπολογία. Επισημαίνουν δε ότι η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά μέχρι τις 31/12/2018, και με πρόφαση το προσφυγικό, είναι μία ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών. «Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου», αναφέρουν οι βουλευτές στο κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης της τροπολογίας.

Από τη πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητεί την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, μέχρι και την 31.12.2019, δηλαδή για έναν ακόμη χρόνο. Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού προβλήματος στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό των πέντε νησιών του Αιγαίου που σηκώνουν το κύριο βάρος διαχείρισής του δεν έχουν αμβλυνθεί στο ελάχιστο. «Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι απολύτως επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωσή τους» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News