Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΦΠΑ: κέρδισε το Δημόσιο, έχασαν τα νησιά

ΦΠΑ: κέρδισε το Δημόσιο, έχασαν τα νησιά

|

Πανηγυρίζει το Δημόσιο: αύξηση 21,93% παρουσίασαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ που απέδωσαν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες των νησιών στο πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Πρωταθλήτριες; Σαντορίνη (+71,7%), Ρόδος (+35,44%), Πάρος (+33,46%), Νάξος (+31,7%), και Μύκονος (+31,19%).

 

Σε άνοδο των εισπράξεων του Δημοσίου από τον ΦΠΑ επί των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά της χώρας οδήγησαν οι αυξήσεις των συντελεστών του φόρου που επέβαλε η κυβέρνηση τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2015. Όμως, το ποσοστό κατά το οποίο αυξήθηκαν οι εισπράξεις ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές της χώρας υπολείπεται σημαντικά του πάρα πολύ υψηλού ποσοστού αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, εξέλιξη η οποία φανερώνει ότι η άνοδος των συντελεστών προκάλεσε σημαντική μείωση στην οικονομική δραστηριότητα των νησιωτικών περιοχών, δηλαδή οδήγησε σε συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που εδρεύουν στα νησιά.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τους αναλυτικούς πίνακες με τα συγκριτικά στοιχεία για την πορεία των εισπράξεων του ΦΠΑ στις 20 νησιωτικές Δ.Ο.Υ. της χώρας, τα οποία κατέθεσε εγγράφως στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης , απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ε. Μπασιάκου. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τις εισπράξεις ΦΠΑ από όλα τα νησιά της χώρας συμπεριλαμβανομένων ακόμη και της Κρήτης και της Εύβοιας!

Από τους πίνακες που δημοσιοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξάγονται, ειδικότερα, τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1) Τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ που απέδωσαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των νησιωτικών περιοχών της χώρας αυξήθηκαν κατά 10,15% το 2015 σε σύγκριση με το 2014. Συγκεκριμένα, το 2015 οι εισπράξεις ΦΠΑ από τα νησιά ανήλθαν σε 589,012 εκατ. ευρώ, έναντι 534,757 εκατ. ευρώ το 2014. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των εισπράξεων ΦΠΑ καταγράφηκαν το 2015 στη Μύκονο (+32,47%), στη Σαντορίνη (+30,26%), στη Νάξο (+24,81%), στην Πάρο (+24,51%), στον νομό Λασιθίου στην Κρήτη (+21,36%), στην Κεφαλονιά (+18,77%), στη Ρόδο (+18,16%), στο νομό Χανίων (+14,26%) και στη Ζάκυνθο (+12,41%). Στον αντίποδα μόνο στη Λέσβο καταγράφηκε μείωση εισπράξεων ΦΠΑ το 2015 σε σύγκριση με το 2014. Η μείωση ήταν της τάξεως του 4,98%. Χαμηλά ποσοστά αυξήσεων παρουσίασαν οι εισπράξεις ΦΠΑ σε Χίο (+2,5%), Σάμο (+3,24%), Εύβοια (+4,23% στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδος, +6,17% στη Δ.Ο.Υ. Κύμης), Κω (+5,35%), Ηράκλειο Κρήτης (+5,76%), Σύρο (+6,55%) και Κέρκυρα (+7,06%).

Η αύξηση των συνολικών εισπράξεων ΦΠΑ των νησιωτικών περιοχών κατά 10,15% το 2015, καθώς επίσης και το γεγονός ότι σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου οι εισπράξεις ΦΠΑ αυξήθηκαν το 2015 κατά ποσοστά από 24,5% έως και 30,26% οφείλονται στους εξής λόγους:

-Τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση αύξησε κατά 77%, από το 13% στο 23%, τον συντελεστή ΦΠΑ σε εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης, προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (συσκευασμένα, τυποποιημένα, μεταποιημένα τρόφιμα) καθώς και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης (μεταφορές, επισκευές, εστίαση κ.λπ.).

– Τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε κατά 78%, από το 9% στο 16%, ο (μειωμένος κατά 30% σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα) συντελεστής ΦΠΑ για εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης, προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης στα νησιά του Αιγαίου, πλην της Κρήτης και της Εύβοιας.

-Τον Οκτώβριο του 2015, καταργήθηκαν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε 6 νησιά του Αιγαίου: την Μύκονο, την Σαντορίνη, την Ρόδο, την Κω, την Πάρο και τη Σκιάθο. Στα νησιά αυτά οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 20%-44,4%, από 5%, 9% και 16% σε 6%, 13% και 23%, αντίστοιχα.

-Τον Οκτώβριο του 2015 ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα αυξήθηκε κατά 116,66%, από το 6% στο 13%, ενώ ειδικά στα 6 παραπάνω νησιά του Αιγαίου αυξήθηκε κατά 160%, από το 5% στο 13%!Ουσιαστικά, από τις παραπάνω υπέρμετρες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ άλλες ίσχυσαν στο δεύτερο εξάμηνο και άλλες στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Δεν εφαρμόστηκαν δηλαδή και στους 12 μήνες του 2015. Επίσης υπήρξαν είδη πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, το ψωμί, τα ψάρια και άλλα νωπά τρόφιμα, καθώς και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, όπου ο συντελεστής ΦΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος στο 13%.

Ωστόσο, αν τα παραπάνω ποσοστά αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ αναχθούν σε ετήσια βάση ανέρχονται σε 10%-40%. Συνεπώς, ακόμη κι αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης δεν υπήρξε άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ, η αύξηση των συνολικών εισπράξεων του ΦΠΑ μόνο κατά 10,15% σε όλες τις νησιωτικές περιοχές δείχνει ότι στις περισσότερες από τις περιοχές αυτές η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά τη διάρκεια του 2015 προκάλεσε σημαντική συρρίκνωση του τζίρου χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το γεγονός της μείωσης των εισπράξεων ΦΠΑ στη Λέσβο, το οποίο καταγράφηκε παρά την επιβολή τόσο μεγάλων αυξήσεων στους συντελεστές ΦΠΑ, οφείλεται στην πολύ μεγάλη πτώση της τουριστικής και γενικότερα της οικονομικής δραστηριότητας που προκάλεσε στο συγκεκριμένο νησί η μαζική εισροή χιλιάδων προσφύγων από τη γειτονική Τουρκία, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.

2) Τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ που απέδωσαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των νησιωτικών περιοχών της χώρας αυξήθηκαν κατά 21,93% στο πρώτο πεντάμηνο (στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαϊου 2016) του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Συγκεκριμένα, στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 οι εισπράξεις ΦΠΑ από τα νησιά ανήλθαν σε 203,86 εκατ. ευρώ, έναντι 167,2 εκατ. ευρώ το 2014. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των εισπράξεων ΦΠΑ καταγράφηκαν στη Σαντορίνη (+71,7%), στη Ρόδο (+35,44%), στη Ζάκυνθο (+33,59%), στην Πάρο (+33,46%), στη Νάξο (+31,7%), στη Μύκονο (+31,19%), στην Εύβοια (+30% στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας), στο νομό Χανίων (+27,75%), στη Σάμο (+27,72%), στη Λέσβο (+24,11%), στη Χίο (+23,61%), στην Κέρκυρα (+21,18%), στην Κω (+20,12%) και στην Κεφαλονιά (+18,30%). Στον αντίποδα μόνο στον νομό Λασιθίου στην Κρήτη καταγράφηκε μείωση εισπράξεων ΦΠΑ (-9,48%).

Οι πολύ μεγάλες αυξήσεις εισπράξεων ΦΠΑ που καταγράφονται στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαϊου του τρέχοντος έτους στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές της χώρας οφείλονται στο γεγονός ότι όλες οι αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ που περιγράψαμε παραπάνω εφαρμόζονταν στο πρώτο πεντάμηνο του 2016, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2015 δεν ίσχυαν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Blue Star Ferries: Έκπτωση 50% σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ποιο το χρονικό διάστημα

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο υπάρχει έκπτωση 50% στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από την Blue Star Ferries

Ολυμπιακή Φλόγα – Σαντορίνη: Ποιοι θα είναι οι Λαμπαδηδρόμοι

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των λαμπαδηδρόμων στην Σαντορίνη

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη