Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΦΠΑ στα νησιά: Οι Ευρωπαίοι λένε ... ΟΧΙ και τελειώνουν το θέμα

ΦΠΑ στα νησιά: Οι Ευρωπαίοι λένε … ΟΧΙ και τελειώνουν το θέμα

|

Ευρωπαϊκές πηγές: Τέλος στο μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά αν και κατανοούν ότι υπάρχει πρόβλημα- έρχονται 110+82 προαπαιτούμενα

Ευρωπαϊκές πηγές ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο διατήρησης για έναν χρόνο ακόμη του μειωμένου ΦΠΑ στα 32 νησιά του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Επικαλέστηκαν τεχνικά ζητήματα, είπαν ότι κατανοούν το πρόβλημα σε νησιά με προσφυγικές ροές και ότι αναζητούν αντισταθμιστικά μέτρα με τη μορφή επενδύσεων. Ανέφεραν ως τέτοια μέσα κυρίως το Πρόγραμμα Δημοσίων Δαπανών, εστιάζοντας στη Λέσβο.

Πακέτο δόσεων

Τα 5 δισ. ευρώ είναι το ποσό εκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το πακέτο δόσεων της 3ης αξιολόγησης, ανέφεραν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές. Συνολικά σχεδιάζουν να δώσουν 18,4 δισ. σε συνδυασμό με την επόμενη αξιολόγηση. Εάν ο προγραμματισμός παραμείνει ο ίδιος θα υπάρχει και ένα υπόλοιπο 27,4 δισ. ευρώ από το δάνειο των 86 δισ. του ESM. Και όπως είπαν, θα γίνει διαπραγμάτευση τον επόμενο Μάιο-Ιούνιο για το αν και πώς θα χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό.

110 συν 82 προαπαιτούμενα

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης είναι περίπου 110. Από αυτά περίπου μόνο το 1/3 έχει γίνει και τα υπόλοιπα θα πρέπει να έρθουν μέσω εφαρμοστικών διατάξεων στη συντριπτική τους πλειονότητα έως τα Χριστούγεννα. Κάποια άλλα που θέλουν χρόνο, θα έρθουν τον Ιανουάριο, ανέφεραν. Κατέστησαν σαφές ότι απαιτείται πολλή δουλειά από την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες.

«Πρέπει να είναι όλα έτοιμα, πριν την 22α Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup ώστε να συνταχθεί η ‘έκθεση συμμόρφωσης’ της Κομισιόν», εξήγησαν. Σε αυτό το σενάριο το πακέτο δόσεων μπορεί να έρθει αρχές Φεβρουαρίου.

Ακόμη 82 προαπαιτούμενα συμφωνήθηκαν με τις ελληνικές αρχές για την 4η αξιολόγηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που εκτίμησαν ότι αυτή θα ολοκληρωθεί το Μάιο-Ιούνιο του 2018.

Μέτρα – αντίμετρα

Οι ευρωπαϊκές πηγές έκαναν σαφές ότι δεν ζητούνται νέα μέτρα για το 2018. Όσο για τα πακέτα μέτρων και αντίμετρων του 2019-2020, είπαν ότι ο σχεδιασμός ισχύει ως έχει και θα πρέπει το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει το αν θα μετέχει ή όχι τον επόμενο Μάιο – Ιούνιο οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Πρώτο μέτωπο οι πλειστηριασμοί – και για χρέη προς το δημόσιο

Οι ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τελεί υπό συνεχή παρακολούθηση για τους πλειστηριασμούς, φυσικούς και μη, έως τις 22 Ιανουαρίου που θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις. Αν εκτελούνται ομαλά θα θεωρηθεί ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος. Ανέφεραν ότι το 1/3 φάνηκε ότι δεν φτάνει σε πλειστηριασμό γιατί λίγο πριν τη διαδικασία οι οφειλέτες αποπληρώνουν το χρέος τους, κάνοντας λόγο για κακοπληρωτές.

Ανέφεραν ότι πέρα από τη συνεχή διενέργεια τους πρέπει να επεκταθούν και για τα χρέη προς το δημόσιο.

Τα άλλα κρίσιμα προαπαιτούμενα είναι η ενέργεια, οι αποκρατικοποιήσεις και ειδικά ο ΔΕΣΦΑ, οι διατάξεις για τις απεργίες για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο και για την χρηματοδότηση των κομμάτων.

Έκανε σαφές ότι το κλειδί για την ολοκλήρωση της πολιτικής συμφωνίας είναι η συνεχής υλοποίηση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, σημείωσαν.

Μπουλντόζες στο Ελληνικό

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων ειδική έμφαση έδωσαν οι πηγές στην υλοποίηση των έργων. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι ξεκίνησαν, πρέπει για παράδειγμα «να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό».

Υπεραπόδοση πλεονασμάτων – έως 500 εκατ. το κόστος για τη ΔΕΗ

Οι πηγές ανέφεραν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 υπολογίζεται στο 3% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 1,75/ του ΑΕΠ). Μίλησαν για μεγάλη υπέρβαση αλλά ανέφεραν ότι ζήτησαν επίσης ποσό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ να μείνει ως μαξιλάρι ασφαλείας και το υπόλοιπο να διατεθεί για μέρισμα. Ανέφεραν ότι οι Θεσμοί εκτιμούν πως η Ελλάδα υποδαπανά για κοινωνικές παροχές και συναίνεσαν στο μέρισμα. Συμφώνησαν και για την κάλυψη των παροχών υγείας, ως λογικό αίτημα.

Για την ΔΕΗ οι ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι μπορεί το κόστος κάλυψης των μειωμένων τιμολογίων στο πλαίσιο των ΥΚΩ για τα νησιά να αυξηθεί ακόμη και στα 500 εκατ. ευρώ, από 360 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται τώρα.

Μίλησαν για δημοσιονομικό χώρο και για το 2018 καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρχει υπεραπόδοση. Είπαν ότι το θέμα της διανομής του ποσού που προορίζεται για κοινωνικές παροχές τελεί υπό συζήτηση (σ.σ. απέρριψαν ωστόσο το θέμα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ).

Πηγή: capital.gr (της Δήμητρας Καδδά)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα