ΦΠΑ: Θα μας απαντήσουν αύριο (02/12) το βράδυ οι θεσμοί....

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου και μαζική ήταν η προσέλευση των διαδηλωτών στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης με την οποία κορυφώθηκε η γενική απεργία στο νησί με αίτημα την παραμονή των νησιών του Αιγαίου σε καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες, οι τράπεζες, μαγαζιά και το σύνολο των επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των περιπτέρων. Κλειστές έμειναν και οι μεγάλες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, με ομάδες εργαζομένων να περιφρουρούν την απεργία από το πρωί. 

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στον χαιρετισμό του τόνισε «η Λέσβος δεν συζητά, δεν συνδιαλέγεται. Διεκδικεί, απαιτεί και θα επιβάλλει τα δίκαια του σε αυτούς που έκαναν αναστολή εφαρμογής άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει για την νησιωτικότητα και τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Δεν δεχόμαστε αντίδωρα και αναστολές εφαρμογής όλων όσων δικαιούμαστε και κερδίσαμε με αγώνες. Δικαιούμαστε πολύ περισσότερα γιατί είμαστε το σύνορο της Ελλάδος, το σύνορο της Ευρώπης»

Και χθες; Είχαμε ακτίνα ελπίδας… Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου θα έχουμε staff level agreement (SLA). Με αυτό τον τρόπο προανήγγειλε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας το Σάββατο προσθέτοντας ότι την ίδια ημέρα η κυβέρνηση θα περιμένει την απάντηση των Θεσμών για το αίτημά της να μην εφαρμοστεί η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου.

Σήμερα θα συζητηθούν τα ζητήματα των κοινωνικών επιδομάτων, του συνδικαλιστικού νόμου και του επανϋπολογισμού των συντάξεων με τη συμμετοχή της υπ. Εργασίας, Έ. Αχτσιόγλου και της αναπλ. Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς, όπως είπε, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος 320 εκατ. ευρώ από την επισκόπηση των δαπανών του κράτους (spending review), ζήτημα που θα συζητηθεί με τους Θεσμούς αύριο και το Σάββατο. Στόχος του υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας, έχοντας μαζί του το χαρτί της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) με το κουαρτέτο στο Χίλτον. Οπότε; Αναμένουμε λευκό καπνό το βράδυ του Σαββάτου…