Χατζημάρκος: "Σταματήστε το διασυρμό των νησιωτών"

Κάθε συνάντηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κου Χατζημάρκου με τους εκπροσώπους Τύπου αποτελεί και μία ευκαιρία για ειδήσεις. Και δεν είναι λίγες είναι η αλήθεια.. Και την Τετάρτη όταν και μίλησε με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στη Ρόδο έφτασε να μιλήσει ακόμη και για το Survivor. Είναι άλλωστε και της μόδας… ο κος Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχαν οι 13 περιφερειάρχες της χώρας με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, στο θέμα του φράγματος του Γαδουρά και άσκησε για μία ακόμη φορά κριτική για το τελευταίο θέμα που άνοιξε πρόσφατα και αφορά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά. Όπως δήλωσε δε χαρακτηριστικά «Ζήτησα να σταματήσει κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό αφού στα νησιά μας ο υπολογισμός είναι διαφορετικός. Ενδέχεται να πάμε σε περιπτώσεις, όπου θα διπλασιαστεί το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος. Ζήτησα ‘να σταματήσει αυτή η κατάσταση με τον διασυρμό των νησιών και των νησιωτών’. Ας μας αφήσουν να εργαστούμε πάνω στις προοπτικές που έχουμε και ας μην μας δώσουν τίποτε άλλο. Τις νίκες που φέρνουν τα νησιά στην οικονομία δεν τις φέρνει καμία άλλη περιοχή σε όλη την χώρα. Ο πρωταθλητισμός στον Τουρισμό δίνουν ΑΕΠ, δίνουν ΦΠΑ, έσοδα και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας. Η υποχρηματοδότησή μας, παραμένει στα ίδια επίπεδα. Είμαστε η Περιφέρεια με το μικρότερο περιφερειακό πρόγραμμα σε ευρωπαϊκούς πόρους αλλά οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν. Υπάρχουν προβλήματα στις στατιστικές και στις αγκυλώσεις. Οι Έλληνες όμως καταλαβαίνουν; Αυτό συμβαίνει και στο ΠΔΕ που είναι επίσης χαμηλό. Και παρά τις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, εξακολουθούμε να έχουμε το χαμηλότερο επίπεδο σε χρηματοδότηση».

Για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και το με αντικείμενο την στρατηγική ανάπτυξη της οικονομίας η παρατήρησή του αναφέρει «Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές, το γεγονός πως κλήθηκαν πρώτοι οι περιφερειάρχες από τον πρωθυπουργό, αποτελεί εμπιστοσύνη στον θεσμό. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται ο ρόλος της Περιφέρειας και η υπευθυνότητα με την οποία δουλεύουν όλο αυτό το διάστημα. Προσωπικά είμαι περήφανος που είμαι μέλος αυτής της εξαιρετικής ομάδας. Οι 13 περιφερειάρχες δεν προερχόμαστε από τον ίδιο πολιτικό χώρο αλλά έχουμε πετύχει ένα πολύ καλό βαθμό συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ μας και κατόπιν με τις κυβερνήσεις που έχουμε συναντήσει στην θητεία μας. Παράδειγμα, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης είναι ο… έκτος υπουργός Εσωτερικών με τον οποίο κληθήκαμε να συνεργαστούμε από την ανάληψη της θητείας μας».

Αναφερόμενος στην ‘παραγωγική ανασυγκρότηση’ της χώρας, ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε πως η συζήτηση κατέληξε στο να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, να έχουν οι Περιφέρειες τον κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την διαδικασία, να είναι συνδιοργανωτές ώστε να αποτυπωθούν τα 13 περιφερειακά σχέδια που θα αποτελέσουν το συνολικό – εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. «Εμείς έχουμε έτοιμο πλάνο σε βάθος 5ετίας. Θα δούμε τα σχέδια με τα οποία θα προχωρήσουμε. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία. Εμείς ζητήσαμε την ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών σε αυτό που λέμε ‘υλοποίηση’. Το πρόβλημα έγκειται στην υλοποίηση λόγω διαδικασιών και γραφειοκρατίας, καθώς πολλές φορές συναντάμε υπερβολές. Προσωπικά είπα, πως δεν έχω εμπιστοσύνη όταν ανοίγουμε θέματα για τα νησιά. Μιλάμε για το κόστος παραγωγής στα ελληνικά νησιά διότι μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων. Δεν περιμένω τίποτα από τα μέτρα στήριξης της νησιωτικότητας».

Και ολοκλήρωσε τη σκέψη του λέγοντας «στόχος είναι ‘να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία’ και για να γίνει αυτό πρέπει να πατήσουμε στα πόδια μας. Αυτό προϋποθέτει να αποκτήσουμε την εθνική μας οικονομία –τόσο στον α’ όσο και στον β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τον ρόλο της Τ.Α».

Το Φράγμα Γαδουρά

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Φράγμα Γαδουρά και την συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου πάνω σε αυτό το ζήτημα, ο περιφερειάρχης τόνισε:

«Η προσήλωσή μας στους κανόνες είναι δεδομένη –δεν μπορούμε να υπερβούμε τη νομοθεσία και παρά το γεγονός πως μας έχουν κυνηγήσει ανελέητα, εμείς προχωράμε. Εμείς, δεν χάνουμε ούτε μέρα. Χθες, ολοκληρώθηκε το στάδιο της διαδικασίας, όπου ο ανάδοχος κατέθεσε τα δικαιολογητικά, τα οποία ελέγχθηκαν αυθημερόν και σήμερα υπογράφει ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής για την τελική απόφαση κατακύρωσης. Θα σταλεί όλος ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να υπογραφεί. Το Φράγμα είναι η λύση στο πρόβλημα και δεν είναι το πρόβλημα. Όταν χρειαστεί εμείς θα επισκεφτούμε και το Ελεγκτικό Συνέδριο για να εξηγήσουμε τις θέσεις μας, να ζητήσουμε επίσπευση της διαδικασίας ώστε να εγκατασταθεί ο ανάδοχος άμεσα» είπε, εκτιμώντας πως θα χρειαστούν περίπου τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Είπε ακόμη, πως σε ό,τι αφορά τις παράλληλες μελέτες για συνοδευτικά και άλλα έργα από την ΔΕΥΑΡ αυτό είναι ανεξάρτητο και δεν αναιρεί το ένα το άλλο.

Μίλησε μάλιστα για ‘συμφέροντα’ που υποκρύπτονται πίσω από αυτό το έργο, που αφορούν: «κυρίως οικονομικούς οργανισμούς, εταιρείες και όσους συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες –όμως στην περίπτωσή μας υπάρχουν στοιχεία που μας δημιουργούν βάσιμες υποψίες και για πολιιτκά συμφέροντα. Θα τα κατονομάσω αμέσως μόλις συμπληρωθούν οι πυξίδες».

Στην Ρόδο ο τελικός του Survivor

Στην Ρόδο θα γίνει ο ημιτελικός και ο τελικός του τηλεοπτικού Survivor. Αυτό απεκάλυψε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας στους δημοσιογράφους και λέγοντας: «Εχει ζητηθεί η βοήθειά μας για τις 22 Ιουνίου για τον ημιτελικό και τον τελικό του Survivor. Μας εντυπωσίασε το μέγεθος της παραγωγής που ξεπερνά τα 1000 άτομα. Μάλιστα μας ζητήθηκε να βρούμε 400 δωμάτια δίκλινα! Η παραγωγή, έχει επιλέξει συγκεκριμένο χώρο στο νησί, τον οποίο έχουν ελέγξει κι εμείς θα το στηρίξουμε ως Περιφέρεια. Αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα, έχει πολύ μεγάλη τηλεθέαση κάτι που είναι καλό για το νησί. Δεν έχω οριστικό “ΟΚ” ακόμη και δεν μπορώ να αποκαλύψω λεπτομέρειες. Είναι μια πολύ μεγάλη παραγωγή και θα έρθει στην Ρόδο ένα πολύ μεγάλο τιμ. Το σχέδιο είναι να γίνει και ο τελικός και ο ημιτελικός στην Ρόδο».

Με πληροφορίες από τη Dimokratiki.gr