Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ Ελλάδα βγήκε στις αγορές

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές

|

Την έξοδο στις αγορές αποφάσισε και έκανε πράξη η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Την έξοδο στις αγορές αποφάσισε και έκανε πράξη η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας.

Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθύν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου.

 

Οι οκτώ λόγοι που καθιστούν ανάρπαστο το νέο πενταετές ομόλογο Το πενταετές ομόλογο που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο, τρία χρόνια μετά την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές, έχει συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για συγκυριακούς και λιγότερο συγκυριακούς λόγους.

Η ζήτηση που εκδηλώνεται από εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια εγγυάται την υπερκάλυψη της έκδοσης και κυρίως ότι τόσο το κουπόνι όσο και η τελική απόδοση του ομολόγου θα κινηθούν κοντά στο εύρος που έχει θέσει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει κάνει προετοιμασία ώστε το πενταετές ομόλογο να λάβει κουπόνι κοντά στο 4,6%.

Με ένα τέτοιο κουπόνι η τελική απόδοση του ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 4,75%. Να σημειωθεί πως το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 έφερε κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%.

Τραπεζικές πηγές πάντως δεν αποκλείουν η μεγάλη ζήτηση να οδηγήσει το κουπόνι κοντά στο 4,25% και την τελική απόδοση στο 4,5%.

Που οφείλεται η μεγάλη ζήτηση;

 

Σε αρκετούς παράγοντες που σχετίζονται με τη συγκυρία, αλλά και με τεχνικής φύσης θέματα.

Ειδικότερα:

1) Το ομόλογο εκδίδεται σε μια περίοδο που το momentum για την ελληνική οικονομία είναι θετικό δεδομένης της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της αποπληρωμής των ομολόγων του Ιουλίου και της επικύρωσης της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έως το τέλος του 2018.

2) Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors στηρίζει την επενδυτική ψυχολογία, ειδικά από τη στιγμή που οίκος δίνει 33% πιθανότητες αναβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας έως τον Ιούλιο του 2018.

3) Η εν λόγω έξοδος στις αγορές είναι αποσυνδεδεμένη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οι οποίες είναι πλήρως καλυμμένες από τον ESM έως και το 2019. Δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα λεφτά που θα δανεισθεί.

4) Το πενταετές ομόλογο θα ωριμάζει το 2022, ήτοι ταυτίζεται η διάρκεια του με την περίοδο που η Ελλάδα θα έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, γεγονός που σημαίνει πως στη λήξη της έκδοσης θα υπάρχει το απόθεμα χρημάτων για την αποπληρωμή των ομολογιούχων.

5) Ομοίως το πενταετές ομόλογο θα ωριμάσει πολύ πριν από τα ευρωπαϊκά δάνεια, γεγονός που δίνει στους επενδυτές μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

6) Το γεγονός ότι το ομόλογο είναι αγγλικού δικαίου, δίνει πρόσθετες διασφαλίσεις στους επενδυτές. Η επιλογή αυτή έγινε για τεχνικούς αποκλειστικά λόγους που σχετίζονται με την προσπάθεια η νέα έκδοση να είναι ελκυστική στους επενδυτές, να έχει το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο, αλλά και να ενσωματώνει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ήδη διαπραγματεύσιμα ομόλογα, ώστε να έχει διασφαλισμένη εμπορευσιμότητα.

7) Σήμερα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που οδηγεί θεσμικούς επενδυτές και funds που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις στις υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων.

8) Η προσδοκία ότι έστω και λίγο πριν την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο QE, είναι ένας πρόσθετος λόγος που τροφοδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους νέους τίτλους


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν