Η Κ. Παπανάτσιου παραπέμπει στις… καλένδες την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε ουσιαστικά η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου την παράταση πέραν του 2017 του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Μολονότι, η ίδια –απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νότη Μηταράκη- είπε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με «βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες των νησιών», ήταν εμφανές από την διστακτικότητά της ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να παρατείνει το ισχύον καθεστώς.

Η κυρία Παπανάτσιου επέμεινε σε… ευχολόγια και ουσιαστικά μιλούσε αόριστα, προκειμένου να μην δείξει ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής κι αξιολογεί τα αποτελέσματά της. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις δημοσιονομικές συνθήκες εφόσον κριθεί αναγκαίο και εφικτό θα προβούμε στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός, προσθέτοντας ότι η κατάργηση του μέτρου ήταν πολιτική αναγκαιότητα κι όχι επιλογή.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε:  «Δεν θεωρώ ότι τα νησιά χρειάζονται αντίδωρα για την προσφυγική κρίση που δημιουργήθηκε με ευθύνη πολιτική. Χρειάζεται μόνιμο ειδικό φορολογικό καθεστώς που είχε θεσπίσει η ΝΔ κι εσείς καταργείτε».