Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων: Κόντρες Κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα προφανώς θα μας απασχολήσει για αρκετές ημέρες ακόμη.. Πριν ακόμη ολοκληρώσει την ομιλία του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας χθες στη Σύρο είχαμε την αντίδραση μέσω …τιτιβίσματος από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος χαρακτήρισε ως «λυπηρό» το γεγονός ότι κατά την παρουσίαση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων τη Δευτέρα, απεκρύβη η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση του έργου. Τι ανέφερε; «Λυπηρό ότι η συγχρηματοδότηση από την ΕΕ της ιστορικής ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αποσιωπήθηκε στη σημερινή κάλυψη των εγκαινίων. Σε μια εποχή που η Ευρώπη βάλλεται, σημαντικό να τονίζεται ο ρόλος της ΕΕ στην αναπτυξιακή ανάταξη της χώρας».

Και όπως ήταν λογικό ήρθε η απάντηση… Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε τον κο Σχοινά να είναι «λίγο πιο προσεκτικός και να διαβάζει τις ομιλίες τις οποίες στη συνέχεια σχολιάζει μέσω Τwitter», παραθέτοντας τη σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στα εγκαίνια. «Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα έχει συνολικό προϋπολογισμό 245 εκατ. ευρώ και πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ και με τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕTE». Και βέβαια είχαμε εκ νέου αντίδραση από τον Σχοινά, σχολιάζοντας πως «η αναφορά στην κάλυψη - και όχι στην ομιλία του ΠΘ - των εγκαινίων ήταν σαφής. Η σύγκριση με τα περσινά εγκαίνια των διωρύγων στα Τέμπη με τη παρουσία της Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου και την δέουσα προβολή της ΕΕ ακόμη σαφέστερη».

Κάλυψη

Αναφορικά με την αντίδραση του κ. Σχοινά, πηγές της Κομισιόν στην «Κ» έλεγαν ότι πρόκειται για θεσμική αντίδραση. Ο κ. Σχοινάς που δεν εκφέρει προσωπικές γνώμες ως εκπρόσωπος της Επιτροπής πόσο μάλιστα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την  Ελλάδα εξέφρασε με την χθεσινή του ανάρτηση στο Τwitter την έντονη δυσαρέσκεια των υπηρεσιών της Επιτροπής όσον αφορά την κάλυψη των εγκαινίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Στην Επιτροπή είχε σχηματιστεί η άποψη ότι στα μεγάλα έργα που είναι συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. θα υπάρχει ξεκάθαρα ο βασικός ρόλος της, όπως έγινε στα εγκαίνια των Τεμπών πριν μερικούς μήνες παρουσία της αρμόδιας επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου.

Τα εγκαίνια της Δευτέρας έγιναν χωρίς να ειδοποιηθεί κανένας από την Επιτροπή. Η άποψη που εξέφρασε ο κ. Σχοινάς το βράδυ της Δευτέρας ήταν προφανώς σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς εκτιμήθηκε ότι είναι καλύτερο να γίνει μέσω εκπροσώπου και όχι μέσω της ίδιας της Επιτρόπου καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να εκλαμβανόταν ως πολιτική παρέμβαση.