Ιόνιο: Εντυπωσιακά ευρήματα από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ αλλά και δείγματα κακίας προς επιχειρηματίες

Από τα τέλη Αυγούστου έως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και με διαδοχικά κύματα (σ.σ. "συντονισμένη επιχείρηση φορολογικών και ασφαλιστικών ελέγχων" χαρακτηρίζεται) στελέχη του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ βρίσκονται στα νησιά του Ιονίου Πελάγου , στο πλαίσιο των σχεδιασμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία.

Ηδη από την πρώτη ημέρα των ελέγχων διαπιστώθηκαν μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας, που υπερβαίνουν το 63% σε περιπτώσεις μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων, αλλά και το 80% για παραβάσεις ασφαλιστικής νομοθεσίας (αδήλωτη εργασία, απασχόληση εκτός ωραρίου κ.λπ.). Η επιχείρηση, που θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, έχει την κωδική ονομασία «Ιόνιο» (σ.σ. από φαντασία άλλο τίποτα τα .. .παλικάρια στα κεντρικά), εξελίσσεται σε Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Λευκάδα, με πιθανές ταχείες δράσεις σε Παξούς και Ιθάκη και μετέχουν σε αυτή (στελέχη της ΑΑΔΕ και Οικονομικής Αστυνομίας) εκατό  άτομα.

Δεν είχαν ούτε POS

Οι έλεγχοι της πρώτης ημέρας, όπου διαπιστώθηκαν και τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την 48ωρη αναστολή σε τρεις περιοχές στην περιοχή Κάβου της Κέρκυρας για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Στη Ζάκυνθο (Λαγανάς) εντοπίστηκαν τρεις επιχειρήσεις που δεν διέθεταν συσκευές POS, ενώ στην ίδια περιοχή οι ελεγκτές ανακάλυψαν και επιχείρηση η οποία είχε προβεί σε παύση εργασιών από το 2011 αλλά λειτουργούσε κανονικά. Κατασχέθηκε ταμειακή μηχανή για την οποία είχε επίσης δηλωθεί παύση από την ίδια ημερομηνία.

Τέλος, υψηλή ήταν και η παραβατικότητα της ασφαλιστικής νομοθεσίας, αφού σε δέκα επιχειρήσεις που έγινε έλεγχος βρέθηκαν παραβάσεις στις οκτώ (ποσοστό 80%). Αναλυτικά, στην Κεφαλονιά έγιναν έλεγχοι σε 25 επιχειρήσεις (εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ) και σε 14 από αυτές (56%) διαπιστώθηκαν παραβάσεις (συνολικά 30). Στη Ζάκυνθο έγινε έλεγχος σε 25 αντίστοιχες επιχειρήσεις, και πάλι σε 14 διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ενώ στην Κέρκυρα έγιναν 9 έλεγχοι και στους 8 εντοπίστηκαν παραβάσεις.

Να σημειωσουμε ότι στο πρώτο κύμα, τέλη Αυγούστου είχαν κλείσει τέσσερα κομμωτήρια στο Αργοστόλι, σε ένα εκ των οποίων σχεδόν πιάστηκαν μαλλί με μαλλί επιχειρηματίας και στέλεχος του ΣΔΟΕ ενώ και σε μίνι σούπερ μάρκετ, σε επίδειξη ανωτερότητας ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ σχεδόν απαίτησε από τον επιχειρηματία να μην του κόψει απόδειξη για ένα μπουκαλάκι νερό (!!!) αλλά, ο επιχειρηματίας δεν ...τσίμπησε όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα kefalonia press και μάλιστα υπήρξε και έντονος διάλογος... 

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ γίνονται για την ορθή εφαρμογή της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, προκειμένου να εντοπισθούν παραβατικές συμπεριφορές, να αντληθούν χρήσιμες πληροφορίες και να ενισχυθεί η εθελούσια συμμόρφωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News