Κάλυμνος: Στα σκαριά το νέο αεροδρόμιο από την Πολιτική Αεροπορία

Κάλυμνος…. Από τις 9 Αυγούστου 2006 διαθέτει αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα Πόθια (ή Πόθαια) τον μεγαλύτερο οικισμό του νησιού. Το συνολικό εμβαδόν των κτιριακών του εγκαταστάσεων είναι 2.500 μ² και διαθέτει επιβατικό αεροσταθμό με αίθουσες αφίξεων, αναμονής και αναχωρήσεων επιβατών. Όλα αυτά τα χρόνια, κάλυψε τις ανάγκες σε εσωτερικό επίπεδο, καθότι ο διάδρομος είναι στα 1000 μέτρα και το 2014 με μικρές παρεμβάσεις άρχισε να δέχεται αεροπλάνα τύπου Dash Q400 78 θέσεων. Από τότε ξεκίνησε η προσπάθεια για αναβάθμισή του και έχουμε ένταξη πρότασης στον επικαιροποιημένο πίνακα των προτεινομένων από την ΥΠΑ έργων, για την Προγραμματική Περίοδο 2014-20120(ΕΣΠΑ) και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων η « Επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών Κρατικού Αερολιμένα Καλύμνου » προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ και χρόνος ωρίμανσης 20 μήνες.  

Αλλά όταν πέρυσι έφτασε στο νησί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε πίεση για ακόμη μεγαλύτερο αεροδρόμιο. Και δεν είπε όχι. Και σήμερα έχουμε τα νεώτερα..  Μελέτη για την ίδρυση νέου αεροδρομίου στη θέση «Παλιόνησος» στην Κάλυμνο, εκπονεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και σε συνεχή συνεργασία Δήμου - Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας η σύνταξη της απαραίτητης μελέτης προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.  Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, ο διάδρομος του νέου αεροδρομίου θα έχει μήκος 3.280 μέτρα και θα είναι διπλός, το δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών θα καλύπτει συνολική έκταση 115.000 τ.μ. με δυνατότητα στάθμευσης ταυτόχρονα 13 αεροσκαφών, ενώ το κτήριο του αεροσταθμού θα έχει έκταση 21.753 τ.μ., με χωρητικότητα 1.800 επιβατών.

Ας δούμε τι αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Καλύμνου: «Σε σχέση με τη πορεία ίδρυσης νέου αεροδρομίου στο νησί μας, και μετά από νεότερη επαφή που είχαμε με το αρμόδιο τμήμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τα εξής:

H Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εκπονεί ήδη προκαταρκτική μελέτη για την ίδρυση νέου αεροδρομίου στην θέση Παλιόνησος του νησιού μας, με τεχνικά χαρακτηριστικά 2.700Χ320m για τον διάδρομο και 400Χ600m για την ανάπτυξη των υπόλοιπων εγκαταστάσεων δυτικά του αεροδρομίου.

Ο Δήμος μας με τις τεχνικές του υπηρεσίες βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεχή συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την απαραίτητη τεχνική συνδρομή σε όλα τα στάδια σύνταξης της μελέτης, η οποία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

Άλλη μια δέσμευση του Πρωθυπουργού κου Αλέξη Τσίπρα προς τους συμπατριώτες μας Καλύμνιους, βρίσκει ήδη τον δρόμο προς την υλοποίησή της με την συνεχή και αδιάλειπτη εποπτεία και συνδρομή της δημοτικής αρχής, σε όποιο στάδιο είναι απαραίτητο».