Ας κάνουμε χρηστή διαχείριση νερού

Μεγάλη κουβέντα γίνεται αυτές τις ημέρες για το ζήτημα του νερού. Από τον περασμένο Μάρτιο, τα μέλη της δημοτικής Κίνησης «Πολίτες για τα νησιά μας» είχαν μιλήσει για την ανάγκη μέτρων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου με τις βροχές να είναι ελάχιστες και τις πληροφορίες να μιλούν οριακή αντοχή των αποθεμάτων έως τα τέλη Αυγούστου. Η τελευταία καλή βροχή έπεσε στη Νάξο τη 3η εβδομάδα του Μαϊου και παραδοσιακά οι καλοκαιρινοί μήνες είναι άνυδροι με εξαίρεση τον Ιούνιο του 2010 και τον Ιούλιο του 2005. Φέτος θα έχουμε αποθέματα στα όρια του 2001 και αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται για τα χειρότερα.
και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κάνει την πρώτη του κίνηση. Μέσω δελτίου Τύπου ενημερώνει για το ζήτημα της ανομβρίας και συστήνει στους πολίτες χρηστή διαχείριση του νερού. Και σε αντίθετη περίπτωση έρχονται πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και τα 200 ευρώ ανά παράβαση…

Διαβάστε το σχετικό δελτίο

Λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων και κατ’ επέκταση των περιορισμένων αποθεμάτων ύδατος και ειδικά στους ταμιευτήρες της Φανερωμένης και των Εγγαρών, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εφιστά την προσοχή και ζητά τη συμμετοχή όλων στην προσπάθεια ορθολογικής χρήσης και όχι άσκοπης και πολλές φορές υπερβολικής κατανάλωσης του πόσιμου ύδατος.

Ο Δήμος καταβάλει κάθε απαιτούμενη ενέργεια και προσπαθεί για την εξασφάλιση επάρκειας ύδατος και για την ορθολογική διαχείρισή του, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη υδροδότηση όλων των περιοχών. Συγχρόνως, όμως, κρίνεται απαραίτητη η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή όλων στην προσπάθεια διαφύλαξης των αποθεμάτων, αποφεύγοντας τη σπατάλη και την αλόγιστη χρήση, καθώς είναι άμεσος ο κίνδυνος εξάντλησης των αποθεμάτων.

Το νερό παρέχεται στους καταναλωτές αποκλειστικά για τις ανάγκες ύδρευσης των ακινήτων και όχι για άλλες χρήσεις όπως άρδευση, πλύσιμο αυτοκινήτων, αυλών και δρόμων κλπ. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε το νερό με οικονομία για να υπάρξει επάρκεια για όλους. Σε αντίθετη περίπτωση και χωρίς άλλες διατυπώσεις, θα βρεθούμε όλοι στη δυσάρεστη θέση διακοπής της υδροδότησης, αλλά και επιβολής διοικητικών προστίμων, όπως προβλέπεται από τους ισχύοντες κανονισμούς του δήμου και τη νομοθεσία.

Η αλόγιστη χρήση νερού σε περίοδο λειψυδρίας, για πλύσιμο οποιουδήποτε εξωτερικού χώρου, πλύσιμο αυτοκινήτων, πότισμα κήπων, πλήρωση βυτίων μεταφοράς, χρήση σε πισίνες και λοιπών παρόμοιων ενεργειών θεωρείται παράβαση και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα κοστολογείται ανάλογα από  200,00€ και ανά παράβαση και θα διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής μέσα στην ίδια περίοδο απαγόρευσης.

Μόνο με οικονομία στη χρήση του νερού και με τη δική σας συνεργασία θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα έλλειψης νερού και να εξασφαλίσουμε την επάρκειά του, ώστε να μη λείψει από κανέναν.

Το νερό είναι υπόθεση όλων μας! Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη! Μην την σπαταλάτε!

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News