Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚι όμως κινείται....

Κι όμως κινείται….

|

Το 2014 έφερε χαμόγελα κυρίως στις Μικρές Κυκλάδες και σε Σαντορίνη, Μύκονο όσον αφορά την αγορά κατοικίας από Ελληνες και Ξένους 

Η Μύκονος, η Σαντορίνη, καθώς και μικρότερα νησιά, όπως η Φολέγανδρος, η Ίος και οι Μικρές Κυκλάδες (Κουφονήσια, Δονούσα, Σχοινούσα και Ηρακλειά), ήταν οι περιοχές που βγήκαν «κερδισμένες» το 2014 σε ό,τι αφορά την αγορά εξοχικών κατοικιών στις Κυκλάδες. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Alpha Αστικά Ακίνητα, προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από αλλοδαπούς και εστιάστηκε σε καλής ποιότητας ακίνητα με τιμές ευκαιρίας, κυρίως σε καλές περιοχές (με θέα, κοντά σε παραλία, αλλά όχι επί αυτής). Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η αγορά των εξοχικών στις Κυκλάδες εξακολουθεί να «υποφέρει» από έλλειψη νέων κατασκευών (ο αριθμός των αδειών σημειώνει πτώση 80% σε σχέση με το 2005), μεγάλη πτώση στις αξίες κατοικιών, που κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50% σε σχέση με τις εποχές προ κρίσης, και μηδενικό ενδιαφέρον για αγορά οικοπέδων, οι τιμές των οποίων εμφανίζουν μείωση άνω του 50% από τις τιμές του 2008-2009. Τα πλεονεκτικά ακίνητα (θέση, θέα, ποιότητα κατασκευής), όμως, έχουν μικρότερη πτώση και είναι τα μόνα για τα οποία παρουσιάζεται ενδιαφέρον. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, οι αναλυτές της Alpha Αστικά Ακίνητα προβλέπουν πως, όσο υπάρχει σημαντικό προσφερόμενο απόθεμα ακινήτων (υπολογίζεται σε 50.000 εξοχικές κατοικίες πανελλαδικά), έλλειψη ρευστότητας, πωλητές σε ανάγκη (δηλαδή η αξία διαμορφώνεται από την ανάγκη του ιδιοκτήτη) και μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το κλίμα στην κτηματαγορά, αλλά πιθανόν να πλησιάζουμε ή να είμαστε στον «πάτο του βαρελιού», με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιοχές προσφέρονται ήδη κατοικίες σχεδόν στο κόστος κατασκευής (ουσιαστικά με δωρεάν τη γη και χωρίς επιχειρηματικό κέρδος) και σε συνδυασμό με την αναμενόμενη 2η συνεχή καλή χρονιά του τουρισμού το 2015 (η οποία πιθανόν να ευνοήσει περαιτέρω τη ζήτηση από αλλοδαπούς). Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, που μπορεί να επιδεινώσουν την ήδη δραματική κατάσταση στην κτηματαγορά. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η μαζική είσοδος στην αγορά των ακινήτων των υπερχρεωμένων ιδιοκτητών, καθώς και των ακινήτων που ανήκουν σε τράπεζες. Αν συμβεί αυτό, ίσως να δούμε νέα, πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών, αναφέρουν.

Σαντορίνη

Λίγο καλύτερα από το 2013 κινήθηκε πέρσι η αγορά ακινήτων στη Σαντορίνη. Οι αξίες κατοικιών στις ακριβές περιοχές (θέα Καλντέρα – Ημεροβίγλι, Φηροστεφάνι) παρουσιάζουν μείωση 20-30%, δηλαδή κινούνται στις 3.000-4.000 ευρώ ανά τ.μ. για τις νεόδμητες, ενώ ελάχιστο είναι το ενδιαφέρον για τις λοιπές περιοχές. Τα σπίτια στις εν λόγω περιοχές πωλούνται σχεδόν στη μισή αξία σε σχέση με το 2008, δηλαδή έως 1.500 ανά τ.μ. Σχεδόν μηδενικό είναι το ενδιαφέρον για τα αγροτεμάχια, με τις αξίες να καταγράφουν πτώση μεγαλύτερη του 50%, ήτοι 5-30 ευρώ ανά τ.μ. Παρ’ όλα αυτά σημειώνεται ότι υπάρχει ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα στην Καλντέρα (ξενοδοχεία κ.τ.λ.), αλλά με νόμιμες επιφάνειες.

Μύκονος

Διεθνές ενδιαφέρον αλλά και υπερπροσφορά ακινήτων χαρακτηρίζει την αγορά ακινήτων της Μυκόνου, με το 2014 να κλείνει υψηλότερα σε σχέση με το 2013. Ο λόγος ήταν αγορές που πραγματοποίησαν ξένοι, κυρίως προνομιακά ακίνητα με αξία μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ, αλλά και κάποιοι Έλληνες (έως 500 χιλ. ευρώ). Οι αξίες κατοικιών (μικτές επιφάνειες), ακόμη και στις ακριβές περιοχές (Τούρλος, Άγ. Στέφανος, Άγ. Ιωάννης), κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ ανά τ.μ. (πτώση μεγαλύτερη από 40% σε σχέση με τις «καλές» εποχές). Πάνω από 50% έχουν υποχωρήσει οι αξίες αγροτεμαχίων, ενώ ο αριθμός αδειών εμφανίζει πτώση μεγαλύτερη του 80%.
Σημαντική δραστηριότητα καταγράφεται πάντως σε ό,τι αφορά τις Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες (ΤΕΚ) με σήμα ΕΟΤ (Ν. 4179/13, 4254/14).

Σύρος

Στη Σύρο η κατάσταση παρέμεινε πέρσι σχεδόν ίδια με το 2013. Οι λίγοι ενδιαφερόμενοι (συνήθως αλλοδαποί ή Έλληνες του εξωτερικού) ψάχνουν για ακίνητα σε καλές περιοχές (π.χ. Βαπόρια), αλλά μόνο πραγματικές ευκαιρίες. Οι αξίες κατοικιών σημειώνουν πτώση 40-50%, δηλαδή 1.500-1.700 ευρώ ανά τ.μ. εντός Ερμούπολης (νεόδμητα), ενώ η πτώση στις αξίες των αγροτεμαχίων ξεπερνά το 50%. Ρεαλιστικές ελπίδες να πωληθούν έχουν μόνο τα πλεονεκτικά ακίνητα (θέση, ποιότητα κατασκευής) σε πολύ χαμηλές τιμές.

Πάρος

Η αγορά ακινήτων στην Πάρο ήταν λίγο καλύτερη το 2014 από το 2013, καθώς πραγματοποιήθηκαν κάποιες αγοραπωλησίες και γονικές παροχές. Οι εξοχικές κατοικίες σε συγκροτήματα παραμένουν χωρίς κανένα ενδιαφέρον, ενώ πολύ μεγάλο εξακολουθεί να είναι το απόθεμα των απούλητων σπιτιών (πιθανότατα >3000 ακίνητα). Να σημειωθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αλλοδαπούς (Γάλλους) για βίλες με πλεονεκτικά χαρακτηριστικά (υπερυψωμένο σημείο, θέα, ποιότητα κατασκευής), οι οποίες λείπουν από την αγορά. Οι αξίες κατοικιών στη Χώρα κυμαίνονται έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. (ανωδομή), ενώ εκτός Χώρας διαμορφώνονται σε 1.500-1.700 ευρώ (από 2.300-2.500 ευρώ ανά τ.μ.). Οι αξίες των αγροτεμαχίων κινούνται στα 5-15 ευρώ ανά τ.μ., όπως είναι ελάχιστο το ενδιαφέρον, ενώ τα επαγγελματικά γήπεδα πωλούνται σχεδόν όσο τα αγροτικά. Πρόσφατα φαίνεται ότι υπήρξαν ενδιαφερόμενοι για αγορά καλών αγροτεμαχίων (σε τιμές σχεδόν ευκαιρίας, αλλά καλύτερα από το 2013) και κατασκευή κατοικιών.
Αντίθετα με την Πάρο, πολύ μικρότερη πτώση καταγράφει η Αντίπαρος (<20%).

Νάξος

Παλαιότερα η Χώρα «ασφυκτιούσε» λόγω μη ύπαρξης σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα ανυπαρξία κενών οικοπέδων και μεγάλων αξιών, τώρα πλέον δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα
Κάποιες λίγες αγοραπωλησίες από Γερμανούς και Γάλλους έγιναν πάντως πέρυσι, χωρίς να παρατηρηθεί μεγάλη διαφορά έναντι του 2013. Οι αξίες των κατοικιών εμφανίζουν πτώση 30-40%. Συγκεκριμένα στη Χώρα δεν ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ εκτός Χώρας οι τιμές κυμαίνονται στα 1.500-1.800 ευρώ ανά τ.μ. (ανωδομή). Οι αξίες αγροτεμαχίων διαμορφώνονται από 5 ευρώ ανά τ.μ. στα ανατολικά του νησιού έως 15 ευρώ ανά τ.μ. στα δυτικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικοδομική δραστηριότητα ήταν λίγο καλύτερη από το 2013. Αυξημένη δραστηριότητα εμφάνισαν τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων.

Τήνος

Ως τον Σεπτέμβρη, το 2014 ήταν ελαφρά καλύτερο από το 2013 στην αγορά της Τήνου. Ενδιαφέρον υπήρξε από αλλοδαπούς για βίλες με πλεονεκτικά χαρακτηριστικά (θέση με θέα, ποιότητα κατασκευής), αλλά σε τιμές προσφοράς. Οι τιμές των κατοικιών σημειώνουν πτώση >40%, δηλαδή κάτω από 1.500 ευρώ ανά τ.μ., αλλά το αδιάθετο απόθεμα είναι σχετικά μικρό. Στις αξίες των αγροτεμαχίων η πτώση είναι 50% στα 5-10 ευρώ ανά τ.μ., λόγω μηδενικού ενδιαφέροντος για ανοικοδόμηση, εκτός από κάποια καλά αγροτεμάχια (σε τιμές 20-30 ευρώ ανά τ.μ., από 60-70 ευρώ ανά τ.μ. παλαιότερα) για ανέγερση εξοχικής κατοικίας. Ουσιαστικά, η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί είναι μηδενική και περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. Καρδιανή), ενώ «βγαίνουν» μόνο πολύ λίγες άδειες για ανακαινίσεις (λόγω ΕΟΤ).

Άνδρος

Το 2014 χαρακτηρίζεται ίσως χειρότερο από το 2013 για την Άνδρο, καθώς πρόκειται για νησί με λίγο τουρισμό, ενώ το ενδιαφέρον προέρχεται μόνο από λίγους αλλοδαπούς για ακίνητα σε τιμές προσφοράς. Οι τιμές εμφανίζουν πτώση 50%, ενώ προσφερόμενο στοκ είναι σχετικά μεγάλο.

Πηγή: blog.xe.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί