Κοινωνικό Μέρισμα: στις 15 Δεκεμβρίου έρχεται το ...χρήμα

 

Αλλαγές σε ότι αφορά τις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδικίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα προστατευόμενα παιδιά ή όσα γεννήθηκαν το 2017, δρομολογούνται εντός της ημέρας. Αυτό προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλλας, με σημερινές του δηλώσεις. Παράλληλα, όπως τόνισε στον ΑΝΤ1, έως το πρωί είχαν υποβληθεί 1.173.000 αιτήσεις. Από αυτές εγκρίθηκαν 507.000, απορρίφθηκαν 238.000 και σε αναμονή βρίσκονται 305.000 αιτήσεις.

Οι αλλαγές που θα κλείσουν τελικά μέχρι το μεσημέρι αφορούν

1. Οι γονείς θα μπορούν να δηλώνουν σε συγκεκριμένο πεδίο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το τέκνο που έχει γεννηθεί το 2017.

2. Θα θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα ,όσα παιδιά είναι έως 25 ετών εφόσον έχουν ΑΦΜ αλλά δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

3. Όσοι φιλοξενούνταν σε ανθρώπους που έχουν αποβιώσει, το σύστημα θα τους παρέχει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία.

4. Οι ανασφάλιστες χήρες θανόντος θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα και να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν γίνει 50.000 αιτήματα για διορθώσεις στον ΑΜΚΑ (για ευθυγράμμιση με τον Α.Φ.Μ.) και διορθώθηκαν ήδη 15.000.

Αναφορικά με τους ανέργους που είχαν μείνει άνεργοι για έξι συνεχείς μήνες το 2017 επανέλαβε ότι θα αφαιρεθεί από το εισόδημά τους -του έτους 2016- ένα ποσό της τάξεως των 9.000,00 (συν 1.500,00 ανά επιπλέον μήνα άνω των 6 μηνών) έτσι ώστε να καταστούν δικαιούχοι. Τέλος, ο κ. Καρέλλας τόνισε ότι αν κάποιος εν δυνάμει δικαιούχος κάνει κάποιο λάθος στην αίτησή του μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλει νέα.

Πότε θα πιστωθεί το μέρισμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό του κοινωνικού μερίσματος, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον Real fm 97,8. Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «από σήμερα θα λειτουργεί και ένα mail στο οποίο μπορούν να στέλνουν οι πολίτες προβλήματα που αντιμετωπίζουν και το σημαντικό είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα νέα αίτησης. Δηλαδή, εάν απορριφθεί ή εάν ο υποψήφιος δικαιούχος θεωρεί ότι έχει συμβεί κάποιο λάθος και μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα, μπορεί να κάνει νέα αίτηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Κατά τ’ άλλα, παρότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα, το μέσο ποσό της επιδότησης είναι 570 ευρώ, είναι σημαντικό δηλαδή και αυτό που ίσως αξίζει να αναφέρω είναι ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους. 12 Δεκεμβρίου κλείνει η πλατφόρμα και 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν τα χρήματα».

Το email επικοινωνίας είναι στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], ώστε οι ερωτήσεις να ομαδοποιούνται και στη συνέχεια να απαντώνται. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αλλά και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, με επείγον έγγραφό της προς τις υπηρεσίες του ταμείου, θέτει σε προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι και κυρίως συνταξιούχοι στην επικαιροποίηση των στοιχείων τους, που απαιτούνται για την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Παράλληλα προανήγγειλε ότι έως το τέλος του έτους θα τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, σε εώς 120 δόσεις. Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και πολύ σύντομα θα υπάρξει τεχνική συμφωνία. «Θα είναι μία γρήγορη αξιολόγηση, χωρίς προβλήματα, για να περάσουμε, αμέσως μετά, στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και να ανοίξει ο διάδρομος για την έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας.