Κορόιδα…. Το κράτος θα βγάλει σε τρία χρόνια από τη Ψαρρού 65.000 ευρώ

Ελλάδα το μεγαλείο σου… Ελλάδα που αδυνατείς επιτέλους να δεις τι πραγματικά συμβαίνει… Ελλάδα που σκοτώνεις τα παιδιά σου και δεν ξέρεις και το λόγο… Πριν από ένα μήνα περίπου είχαμε γράψει για την περίπτωση στο Πορί του Κουφονησίου όπου έγινε διαγωνισμός για την ενοικίαση επιχείρησης μαζικής εστίασης (καντίνα) έναντι 33.000 ευρώ. Ποσό που κρίθηκε όχι απλά υπερβολικό αλλά στην καλύτερη εξωπραγματικό. Όμως, υπάρχουν και χειρότερα. Και δείχνουν γιατί το ελληνικό κράτος θα συνεχίζει να αναζητεί πόρους από το ξεζούμισμα μισθωτών, συνταξιούχων και θα διώχνει τους νέους στο εξωτερικό. Τι θέλουμε να πούμε; Με την βοήθεια της ιστοσελίδας insider.gr και του Θανάση Κουκάκη έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά την μίσθωση μερικών εκ των κορυφαίων παραλιών στο Αιγαίο…

Πρώτη και καλύτερη η περίπτωση του beach bar-restaurant Nammos στην παραλία της Ψαρρούς στη Μύκονο. Η σύμβαση που συνομολόγησε στις 26 Ιουλίου 2017 η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης κοινόχρηστης έκτασης αιγιαλού και παραλίας με την εταιρεία «Nammos Restaurant by the Sea Ανώνυμη Τουριστική Ξενοδοχειακή Εταιρεία Εκμετάλλευσης Εστιατορίων», βγάζει κυριολεκτικά μάτια. Η τριετής σύμβαση (εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019) προβλέπει την εκμίσθωση του κοινόχρηστου αιγιαλού και της παραλίας για απλή χρήση και συγκεκριμένα για την τοποθέτηση ομπρελοξαπλωστρών. Βάση της σύμβασης, στην προς παραχώρηση έκταση του κοινόχρηστου αιγιαλού μπορούν να τοποθετηθούν έως 27 σετ ομπρελών (27 ομπρέλες με 54 ξαπλώστρες).

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της σύμβασης σχετίζεται με το μίσθωμα. Αυτό ορίσθηκε στο ποσό των 80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για το σύνολο της τριετούς παραχώρησης. Έτσι, συνολικά το Δημόσιο θα εισπράξει από τους ιδιοκτήτες του Nammos ως ετήσιο μίσθωμα το ποσό των 21.600, ενώ στο σύνολο της τριετίας αυτοί θα καταβάλουν 64.800 ευρώ! Να σημειωθεί πως το σετ ομπρέλας στο Nammos ενοικιάζεται σε τιμή που ξεκινά από τα 90 ευρώ, ήτοι μέσα σε μια ημέρα το ελάχιστο κέρδος της επιχείρησης μόνον από την παραχώρηση των προαναφερόμενων ομπρελοξαπλωστρών ανέρχεται σε 2.430 ευρώ. Πιο απλά μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες οι ιδιοκτήτες του Nammos έχουν αποσβέσει το ετήσιο μίσθωμα και μέσα σε 27 ημέρες το σύνολο του τριετούς μισθώματος.

Υπάρχει και καλύτερο; Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως το Δημόσιο θα λάβει και γρηγορότερα το μίσθωμα. Βάσει της συμφωνίας, το 50% του μισθώματος (32.400 ευρώ) θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση ύψους 10.800 ευρώ καταβλήθηκε ήδη πριν την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου, η δεύτερη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31/3/2018 και η τρίτη δόση ύψους 10.800 θα καταβληθεί μέχρι τις 31/3/2019. Το υπόλοιπο ποσοστό 50% επί του συνολικού μισθώματος, υπέρ του Δήμου Μυκόνου (ύψους 32.400) θα καταβληθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις των 6.480 ευρώ εκάστη. Η πρώτη δόση πιστώθηκε ήδη, η δεύτερη δόση θα πληρωθεί μέχρι 31/03/2018 , η τρίτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 31/05/2018, η τέταρτη δόση μέχρι τις 31/03/2019 και η πέμπτη δόση μέχρι τις 31/05/2019.

Και η Σκιάθος

Αντίστοιχες συμφωνίες έχουμε και σε δύο παραλίες της Σκιάθου με την υπογραφή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Κατόπιν δημοπρασίας η εν λόγω Διεύθυνση κατοχύρωσε το δικαίωμα απλής χρήσης τμήματος του αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, έκτασης συνολικού εμβαδού 400 τ.μ. για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών, που βρίσκεται στην περιοχή «Βρωμόλιμνος» του Δήμου Σκιάθου στο ξενοδοχείο Skiathos Holidays (για την παραλία έμπροσθεν της επιχείρησής). Για την τριετή παραχώρηση (λήγει την 31/12/2019) το συνολικό αντάλλαγμα ανήλθε στο ποσό των 64.872 ευρώ, ήτοι στα 54 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε άλλη περίπτωση προς 55 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο παραχωρήθηκε σε ετήσια βάση το δικαίωμα απλής χρήσης τμήματος του αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, έκτασης συνολικού εμβαδού 500 τ.μ. για την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών, που βρίσκεται στην περιοχή «Μεγάλη Μπανάνα» στη Σκιάθο.

Το γεγονός είναι πως πριν την ενοικίαση των συγκεκριμένων παραλιών το Δημόσιο δεν προχωρεί σε έλεγχο του τζίρου και των κερδών που κατέγραψαν οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους χώρους αυτούς σε παρελθούσες χρήσεις, ώστε να είναι σε θέση να βγάλει ξεκάθαρα συμπεράσματα για το τίμημα που θα πρέπει να ζητά για να παραχωρεί τις παραλίες χρυσορυχεία.