Κουφονήσια: Χρηματοδοτήθηκε η νέα επέκταση (στα 1300 κυβικά) Μονάδας Αφαλάτωσης

"Ένα ακόμη έργο ζωτικής σημασίας για τα Κουφονήσια εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με το ποσό των 682.000€ που περιλαμβάνει την επέκταση - νέα προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης και συνοδών έργων... Η υλοποίηση του έργου θα καλύψει οριστικά τις όποιες αυξημένες ανάγκες υδροδότησης με ποιοτικό πόσιμο νερό βάζοντας τέλος στην αγωνία των κατοίκων και επισκεπτών, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην περεταίρω τουριστική ανάπτυξη των Κουφονησίων..." Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίων, Αντώνης Κωβαίος, με αφορμή την είδηση ότι εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ 2014 - 20) η νέα μονάδα αφαλάτωσης που έρχετια να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του νησιού σε θέματα υδροδότησης τη καλοκαιρινή περίοδο... 

Ομως αναφορά είχαμε και από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κο Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος στην προσωπική του ιστοσελίδα αναφέρει " Καλημέρα, με νέα για το Κουφονήσι. Στο Κουφονήσι, το νέο έργο ύδρευσης που εντάξαμε σήμερα για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η νέα μονάδα αφαλάτωσης του νησιού, που μελετήθηκε απο τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την θέση "Παριανός", ημερήσιας παραγωγής 600 κ.μ., έχει απο σήμερα την απαιτούμενη χρηματοδότηση απο Ευρωπαικούς πόρους.  Αυτό, όπως και τα πολλά άλλα αντίστοιχα έργα υποδομών στα νησιά μας, χρηματοδοτείται μέσα απο την αύξηση των πόρων που πετύχαμε πριν απο ακριβώς ένα χρόνο. Οταν η δουλειά όλων αποδίδει, η συνεργασία είναι αρμονική, το όφελος είναι στην κοινωνία των πολιτών".

Και για να μην έχουμε άλλη αγωνία να σημειώσουμε ότι στο δελτίο ενημέρωσης από την περιφέρεια αναφέρεται ότι "Ένα ακόμη νέο έργο ύδρευσης, η επέκταση της μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίων, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 682.000 €, μελετήθηκε από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την θέση "Παριανός" και  χρηματοδοτείται μέσα από την αύξηση των πόρων που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέτυχε  πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Το έργο «Επέκταση μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίων» αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μιας νέας φορητής μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, για επέκταση της υφιστάμενης, ημερήσιας παραγωγής 600 κ.μ. πόσιμου νερού, στη θέση «Παριανός», στο Κουφονήσι, Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Περιλαμβάνονται επίσης  βασικά συνοδά έργα και υπηρεσίες, όπως η διάνοιξη και αξιοποίηση δύο νέων γεωτρήσεων θαλασσινού νερού, η κατασκευή ειδικής μεταλλικής βάσης για την τοποθέτηση της μονάδας, οι εργασίες διασύνδεσης (ηλεκτρική, υδραυλική, αυτοματισμών κλπ) και η εκπαίδευση έως τριών εκπροσώπων του αναθέτοντα φορέα.

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 30/06/2019 και λήξης η 31/12/2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 682.000 €. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 550.000.   Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)".

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στα Κουφονήσια από το 2014 γίνεται προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα της υδροδότησης.  Από τον Νοέμβριο του 2014 τα Κουφονήσια έχουν μπει σε μία νέα εποχή… Τότε είχε τεθεί για πρώτη φορά σε λειτουργία η μονάδα αφαλάτωσης, δυναμικότητας παραγωγής και διάθεσης 600 κυβικών πόσιμου νερού ανά ημέρα. Κίνηση που έδωσε το δικαίωμα στα Κουφονήσια να αποκτήσουν αυτονομία όσον αφορά στην επάρκεια σε ποιοτικό πόσιμο νερό. Όμως, η αύξηση της επισκεψιμότητας στα Κουφονήσια είχε ως συνέπεια την ανάγκη για περισσότερο νερό… Και τον περασμένο Οκτώβριο διαβάσαμε ότι εγκρίθηκε η επέκταση της χωρητικότητας στην υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης κατά 100 κυβικά την ημέρα… και σήμερα; Σε λιγότερο από τρεις μήνες όπως προβλέπονταν από την συμφωνία έχουμε την ολοκλήρωση της επέκτασης με προϋπολογισμό της τάξης των 74.000 ευρώ… Κάτι που έγινε πραγματικότητα τον Δεκέμβριο του 2017… και με τον πρόεδρο Αντώνη Κωβαίο να αναγράφει «  Με την αναβάθμιση που πετύχαμε από σήμερα η μονάδα αφαλάτωσης Κουφονησίου παράγει 700 κυβ/24ωρο. Τον Νοέμβριο του 2014 που θέσαμε σε λειτουργία την Μονάδα Αφαλάτωσης Κουφονησίου, γυρίσαμε οριστικά σελίδα στον τομέα της ύδρευσης, βγαίνοντας οριστικά από την λίστα των άνυδρων νησιών. Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης του νησιού μας, λόγω τουρισμού,  επέβαλαν την περεταίρω αναβάθμιση της Μονάδας Αφαλάτωσης, στα πλαίσια μιας άμεσης και προσωρινής λύσης. Η οποία επετεύχθη με ενέργειες της Δ. Κοινότητας Κουφονησίων, της δημοτικής αρχής (με την ολοκλήρωση των πολύμηνων γραφειοκρατικών διαδικασιών) και την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας».