Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚρουαζιέρα: Ανάπτυξη μέσω υδατοδρομίων και τις υποπαραχωρήσεις των λιμένων

Κρουαζιέρα: Ανάπτυξη μέσω υδατοδρομίων και τις υποπαραχωρήσεις των λιμένων

|

Απολογισμός και επόμενη ημέρα – Ανάπτυξη της κρουαζιέρας περνά από τις υποπαραχωρήσεις των λιμένων και τα υδροπλάνα – Τι ανέφεραν οι αρμόδιοι υπουργοί 

Ευρεία σύσκεψη για την πορεία των εργασιών της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας και για προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Γιώργος Τζιάλας, εκπρόσωποι των φορέων κρουαζιέρας και παραγωγικών τάξεων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Κουβέλης έθεσε δύο ζητήματα. Την ανάγκη επίσπευσης των υδατοδρομίων, διότι τα υδροπλάνα θα είναι υποστηρικτικά της κρουαζιέρας και τις λεγόμενες υποπαραχωρήσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο για τις υποπαραχωρήσεις είναι στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και υπολογίζεται ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, στα 10 μεγάλα λιμάνια της χώρας (πλην του ΟΛΠ και του ΟΛΘ που έχουν άλλο νομοθετικό καθεστώς) θα υπάρξει η διαδικασία των υποπαραχωρήσεων, με διεθνείς διαγωνισμούς στη βάση του εθνικού και του ενωσιακού δικαίου.

Μεταξύ των άλλων καταγράφονται και δραστηριότητες που έχουν σχέση και με τη δυνατότητα υποδοχής επενδύσεων κρουαζιέρας. «Είναι μια διαδικασία που από την κυβέρνηση επισπεύδεται και αυτό νομίζω είναι υποστηρικτικό της κρουαζιέρας. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε αύξηση στην άφιξη των επιβατών της κρουαζιέρας. Αυτό διαμορφώνει την υποχρέωση να επισπεύσουμε την στήριξη των λιμανιών μας για να δέχονται τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην εθνική τουριστική πολιτική της τετραετίας που έφερε αποτελέσματα και ο τουρισμός κατέγραψε τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις όλων των εποχών σε όλα τα τουριστικά μεγέθη. Επισήμανε ότι το 2018 έκλεισε με 33 εκατ. διεθνείς αφίξεις μαζί με την κρουαζιέρα, και αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ στα έσοδα.

Αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και στις τις στρατηγικές κινήσεις του Υπουργείου Τουρισμού για την αύξηση των μεριδίων της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας, την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων, και τη δυναμική παγκόσμια προώθηση και προβολή της κρουαζιέρας, του γιώτινγκ και των καταδύσεων για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας ως κορυφαίου ελκυστικού προορισμού για θαλάσσιο τουρισμό.

Η Υπουργός τόνισε τον καθοριστικό έργο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας ειδικότερα, της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για την Κρουαζιέρα και κάλεσε εκ νέου σε στενή συνεργασία στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο ώστε «η Ελλάδα να αποκτήσει και τη θέση που της αξίζει ως ισχυρή δύναμη στο θαλάσσιο τουρισμό αλλά και στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

Ο κ. Σαντορινιός επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η συνάντηση όλων των φορέων των σχετικών με την κρουαζιέρα για να δώσει τις κατευθύνσεις και τις λύσεις γύρω από τα ζητήματά της. Σημείωσε επίσης ότι «έχουμε τον μοναδικό πολυνησιακό χώρο σε όλη την Ευρώπη με τα νησιά μας που είναι το ένα ομορφότερο από το άλλο. Άρα κάθε ένα νησί μας μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει προορισμό κρουαζιέρας με δύο προϋποθέσεις:

Να σεβαστούμε το νησί και την ικανότητά να υποδεχτεί με σωστές υποδομές τον τουρίστα και φυσικά να κάνουμε εκείνες τις υποδομείς που χρειάζεται για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κρουαζιέρα, πέρα από την προώθηση, που αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού.»

Ο κ. Λαμπρίδης στην ομιλία του ανέφερε ότι για πολλά από τα ζητήματα που είχαν συμπεριληφθεί στην ατζέντα της ΕΣΕΚ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, είτε αυτά αφορούν σε λιμενικά έργα, είτε σε ρυθμίσεις και παρεμβάσεις. Για το σκοπό αυτό ευχαρίστησε, τόσο τα στελέχη των δύο Υπουργείων που αποτελούν τους συντονιστές των θεματικών ομάδων, όσο και τα μέλη της επιτροπής που συμμετέχουν ενεργά στις συνεδριάσεις των ομάδων αυτών.

Ακόμη τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η ΕΣΕΚ θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο λειτουργίας ο οποίος αποδείχτηκε ιδιαίτερα παραγωγικός.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024