Κυκλάδες: 76 νέα προιόντα εντάχθηκαν στην Aegean Cuisine

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Β’ κύκλος αξιολόγησης και δημιουργίας μητρώου προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες, στο πλαίσιο των δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου Aegean Cuisine στο Νομό Κυκλάδων, βάσει των συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων που έχει ήδη θεσπίσει το δίκτυο ως Aegean Cuisine Recommended Products.

Στην επταμελή επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν ειδικοί και ευρέως αναγνωρισμένες προσωπικότητες στο χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής και πιο συγκεκριμένα οι: Ανδρέας Ν. Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος οίνου), η Νανά Δαρειώτη(δημοσιογράφος γαστρονομίας), η Μαριάννα Κομητοπούλου (Υπεύθυνη Marketing Akros.gr), ο Δημήτρης Ρουσουνέλος (δημοσιογράφος γαστρονομίας), η Θάλεια Τσιχλάκη (δημοσιογράφος γαστρονομίας), η Ελένη Ψυχούλη (δημοσιογράφος γαστρονομίας) και η Έλενα Δημακοπούλου (Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και Πρόεδρος της επιτροπής).

Η Επιτροπή συνεδρίασε στις 9 Ιουνίου 2018 και αφού έκανε τον απαραίτητο έλεγχο των αιτήσεων και των νομιμοποιητικών εγγράφων των επιχειρήσεων, προχώρησε και στη γευστική δοκιμή των 96 προϊόντωνπου απέστειλαν 29 παραγωγοί από 10 κυκλαδονήσια (Άνδρο, Κέα, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο). Οι κατηγορίες προϊόντων ήταν οι εξής: αλλαντικά, αποξηραμένοι καρποί & φρούτα, αρτοσκευάσματα-πίτες, βότανα-μπαχαρικά, γαλακτοκομικά, γλυκά, γλυκά κουταλιού, ελαιόλαδο-ελιές, ζυμαρικά, κρασί, μαρμελάδες, μεζέδες-ορεκτικά, μέλι, μπύρα, ξύδι, όσπρια, παξιμάδια-μπισκότα, ποτά, ροφήματα, σάλτσες, τουρσιά-διατηρητέα, τσίπουρο, τυριά, φρούτα-λαχανικά, χυμοί. Να σημειώσουμε ότι από τη Νάξο ουσιαστικά εντάχθηκαν τα ...βαριά όπλα του νησιού όπως τα προϊόντα της ΕΑΣ Νάξου, της Organic Islands, του Κουφόπουλου και του Πιτταρά όπως και Naxion Γεύσεις... 

Για κάθε προϊόν συμπληρώθηκε ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης, με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη ένταξης. Από την παραπάνω διαδικασία 76 νέα προϊόντα εντάχθηκαν στο δεύτερο κύκλο και έτσι ο συνολικός αριθμός των προϊόντων που προτείνονται από το δίκτυο AegeanCuisine και δικαιούνται να φέρουν τη σήμανση Aegean Cuisine Recommended Product ανέρχεται πλέον στα 291.

Όλοι οι παραγωγοί που κατέθεσαν αιτήσεις έχουν ήδη ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και έχει ήδη σταλεί το ειδικό σήμα «AegeanCuisine Recommended» σε όλους, όσων τα προϊόντα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο, ώστε να τα σηματοδοτήσουν με αυτό.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αρωγός στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή των Κυκλάδων εδώ και χρόνια, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας καθώς και για την ανάδειξη και προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων.

Δείτε στο λινκ (συνημμένο) τον σχετικό κατάλογο των προϊόντων 

Συνημμένα Αρχεία: