Κυκλάδες - Ανδρος: Αντιδράσεις για επικείμενο κλείσιμο της Πειραιώς στη Χώρα

Κατάστημα Πειραιώς στην Ανδρο (Photo credit facebook / Βασίλης Μανιατόπουλος)

Το έχει ο μήνας... Κάθε χρόνο - τα τελευταία χρόνια - έχουμε αναφορές από Τράπεζες οι οποίες στη προσπάθεια να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, επιθυμούν το κλεισιμο καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, επιλέγοντας την λογική του ΑΤΜ... Και στην Ανδρο έχουμε ένα ακόμη σίριαλ με το κλείσιμο καταστήματος τράπεζας. Σκηνικό που έχουμε δει και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων... Στην Ανδρο έχομε την Τράπεζα Πειραιώς που προφανώς έχει δύο καταστήματα και επιθυμεί να κλείσει το ένα, αυτό στη Χώρα... Και η αντίδραση έρχεται μέσω επιστολής από τον Επαρχο κο Δημήτρη Λάσκαρη... 

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα AndriakiPress.gr "  Κλείνει η Τράπεζα Πειραιώς στην Χώρα της Άνδρου και ο Έπαρχος κ. Δημήτρης Λάσκαρης Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Π.Ε. Κυκλάδων εκφράζοντας την κοινή γνώμη του νησιού αποστέλλει στην Διοίκηση της Τράπεζας Επιστολή Διαμαρτυρίας.

Τι αναφέρει η Επιστολή;

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε – Διοικητικό συμβούλιο,

Η διοίκηση της Τράπεζες Πειραιώς αποφάσισε αιφνιδιαστικά και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το κλείσιμο του καταστήματος στην Χώρα της Άνδρου, γεγονός το οποίο δυστυχώς ενισχύει την αποδυνάμωση και υποβάθμιση της Άνδρου, καθώς γεννά σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, επιχειρηματιών, καταστηματαρχών και συνταξιούχων.

Δια της παρούσας επιστολής, και εκπροσωπώντας τους πολίτες της Άνδρου, επιτρέψτε μου να εκφράσω την πλήρη αντίθεση και την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας, σε αυτή σας την απόφαση.

Θα ήθελα επίσης να σας εκφράσω την αγανάκτηση και πικρία των συνδημοτών-πελατών της Τράπεζας Πειραιώς, και ταυτόχρονα τη δική μου διαμαρτυρία για  την απόφασή σας, η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στην τοπική μας κοινωνία.

Το κατάστημα στην Χώρα της Άνδρου, πρωτεύουσας του νησιού, πέραν των επαγγελματιών εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ατόμων της τρίτης ηλικίας αλλά και ευπαθών ομάδων, οι οποίοι αδυνατούν να καταφύγουν σε συναλλαγές μέσω internet. Στην περίπτωση που αυτό κλείσει, θα υπόκεινται πλέον σε μεγάλη ταλαιπωρία προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, διότι καλούνται να μεταβαίνουν με συγκοινωνία στο κατάστημα του Γαυρίου Άνδρου που απέχει 40χλμ.

Να υπενθυμίσω ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας καθώς και όλοι οι συνταξιούχοι αγρότες του νησιού, ήταν αυτοί που πρώτοι μετέφεραν τις συντάξεις τους σε λογαριασμούς του εν λόγω καταστήματος όταν αυτό λειτουργούσε ως Αγροτική Τράπεζα.

Άλλη μια σοβαρότατη αιτία αναστάτωσης και δυσκολίας που θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του συγκεκριμένου καταστήματος της Τράπεζάς σας, είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κατάστημα εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την έντονη αγροτική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής, δεκάδες επιχειρήσεις και  εργαζόμενους και εκατοντάδες τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά συνέπεια,  η κατάργηση του τραπεζικού καταστήματος θα φέρει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος, συνυπολογίζοντας τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις του νησιού, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ότι μας οδηγείτε στο να σταθμίσουμε και εμείς ως τοπική κοινωνία τις σχέσεις μας με την τράπεζά σας και να εξυπηρετηθούμε από άλλα τραπεζικά ιδρύματα της περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για τους άνωθεν κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, παρακαλούμε όπως αναστείλετε την εν λόγω απόφαση και να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Χώρας Άνδρου και της ευρύτερης περιοχής με 30 και πλέον οικισμούς. Με αυτό τον τρόπο, θα ενισχύσετε τον κοινωνικό χαρακτήρα της τράπεζάς σας, ο οποίος υποβαθμίζεται με το κλείσιμο του καταστήματος".

Κατάστημα Πειραιώς στην Ανδρο (Photo credit facebook / Βασίλης Μανιατόπουλος)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News