Κυκλάδες: Εναν χρόνο νωρίτερα (2023) ολοκληρώνεται η ηλεκτρική διασύνδεση

Επισπεύδει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) την τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, φέρνοντας την προκήρυξη των κατασκευαστικών εργασιών στις αρχές του 2020. Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ΜάνοςΜανουσάκης, στη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Διαχειριστής για την αγορά εξισορρόπησης (Balancing Market).

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Μιχάλης Φιλίππου έδωσε το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη λειτουργία του χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας (προημερήσια, ενδοημερήσια και προθεσμιακή αγορά και αγορά εξισορρόπησης). Σύμφωνα με όσα είπε, τον Ιούνιο του 2020 θα είναι έτοιμες οι πλατφόρμες -αφού θα έχουν προηγηθεί οι παραδόσεις και οι δοκιμαστικές τους λειτουργίες. Τότε, σε ένα χρόνο δηλαδή από σήμερα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αιτηθεί τη σύζευξη με την ευρωπαϊκή αγορά (Ιταλία) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διασύνδεση με τη Βουλγαρία.

Ειδικότερα ο κ. Μανουσάκης ανήγγειλε τις κινήσεις του ΑΔΜΗΕ ώστε να επισπευστεί η ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων (τέταρτη φάση διασύνδεσης Κυκλάδων).Η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει τα νησιά Σαντορίνη, Μήλο, Φολέγανδρο, Σέριφο, Σίφνο και Κύθνο και σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 με 2024. Στόχος του ΑΔΜΗΕ, όπως ανέφερε ο κ. Μανουσάκης, είναι να προκηρυχθούν έως τις αρχές του 2020 οι διαγωνισμοί που σημαίνει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Βασική αιτία που δημιουργεί την ανάγκη της επίσπευσης είναι η αύξηση των φορτίων που οφείλεται στην άνοδο του τουρισμού, κυρίως στη Σαντορίνη αλλά και στα άλλα νησιά. Με τις διασυνδέσεις μειώνεται συνολικά το κόστος που καταβάλλουν οι καταναλωτές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών των νησιών τα οποία σήμερα ηλεκτροδοτούνται από ακριβούς πετρελαϊκούς σταθμούς. Επίσης μειώνονται οι εκπομπές ρύπων, αυξάνεται η ασφάλεια εφοδιασμού και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εκμετάλλευση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα νησιά.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι τη μερίδα του λέοντος των επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει δρομολογήσει η εταιρεία τα τελευταία δύο χρόνια αφορούν στις νησιωτικές διασυνδέσεις. «Χαρακτηριστικά επιτεύγματα,είναι η επικείμενη διασύνδεση της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο και η συνέχιση της πορείας για την διασύνδεση όλων των Κυκλάδων, η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου (τα έργα της οποίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη) αλλά και η προκήρυξη των διαγωνισμών από τη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, για την οποία αναμένουμε προσφορές εντός του Ιουλίου τόσο για τα καλωδιακά συστήματα όσο και τους Σταθμούς Μετατροπής»

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται και η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βόρειου Αιγαίου. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ο κ. Μανουσάκης είπε ότι εντός του Ιουλίου αναμένει τις προσφορές για τις καλωδιακές διασυνδέσεις και τους υποσταθμούς. Εξάλλου, ανήγγειλε και την επέκταση των διασυνδέσεων της Ελλάδας με γειτονικές χώρες. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι προχωρά η επέκταση της χωρητικότητας της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (εγκεκριμένο έργο PCI) και ταυτόχρονα μελετάται και η αύξηση της χωρητικότητας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Target Model

Με σημαντική καθυστέρηση προχωρούν και οι κινήσεις των αρμόδιων ελληνικών αρχών για την υιοθέτηση του target model. Η Ελλάδα, όπως είπε και ο κ. Μανουσάκης, είναι από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που υιοθετούν το target model, δηλαδή τη δυνατότητα και της Ελλάδας να συμμετάσχει στην ενιαία χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού μέσα από χρηματιστηριακές συναλλαγές και φυσικές παραδόσεις ποσοτήτων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σήμερα θα παραλάβει από το Χρηματιστήριο Αθηνών τις πλατφόρμες για τις αγορές προθεσμιακών προϊόντων, ενδοημερήσια και επόμενης μέρας, ώστε να αρχίσει ο εσωτερικός έλεγχος από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Τέλος Ιουλίουπρογραμματίζεται workshop και τέλος Αυγούστου θα ολοκληρωθεί το τεστ λειτουργίας και τον Οκτώβριο το τεστ πρόσβασης.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση πάνω στα συστήματα και τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι αυτά θα είναι πλήρως έτοιμα.

Τον Δεκέμβριο, ο ΑΔΜΗΕ θα παραδώσει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και την πλατφόρμα για την αγορά εξισορρόπησης. Απομένουν οι εικονικές συναλλαγές ανά πλατφόρμα και τον Μάρτιο του 2020 θα διεξαχθεί η κοινή για όλες τις αγορές δοκιμαστική λειτουργία. Τον Ιούνιο του 2020, θα είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά και τότε, σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, θα είναι σε θέση η Ελλάδα να αιτηθεί τη σύζευξη με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ουσιαστικά με την Ιταλία.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα euro2day.gr