Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚυκλάδες: Ενας ...κεραυνός για την Fast Ferries και το παιχνίδι ανάβει ακόμη...

Κυκλάδες: Ενας …κεραυνός για την Fast Ferries και το παιχνίδι ανάβει ακόμη περισσότερο

|

Το «Thunder» (σ.σ. από σήμερα Σάββατο 31 Αυγούστου είναι στον Πειραιά) απέκτησε η Fast Ferries της οικογένειας Παναγιωτάκη και γίνεται η 7η εταιρεία στην Ελλάδα με ταχύπλοα 

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα shiptravelers στα social media“Το Thunder της εταιρείας Fast Ferries έφτασε το μεσημέρι στη ράδα του Πειραιά ρυμουλκούμενο από το P/K Pantokrator. Μετά ανέλαβαν τα P/K Megaloghari XIV & Panther Z στην πλώρη και το Leon Z στην πρύμη και το πήγαν στο Νο1 μόλο της ΝΑΥΣΙ. Στην πρύμνη του ήδη όπως βλέπουμε κυματίζει η Ελληνική σημαία. Εδώ φωτογραφημένο από την Κυνόσουρα με φόντο το Ικόνιο. Καλώς μας ήρθε…» Σε κείμενο που υπογράφει ο Παντελής Φύσσας και μας δίνει την είδηση σχετικά με το νέο ταχύπλοο που όπως όλα δείχνουν από τη νέα χρονιά θα σκίζει τα νερά των Κυκλάδων… Παράλληλα, θα ενδυναμώσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο των ταχύπλοων πλοίων όπου μέχρι τώρα η εταιρεία Fast Ferries της οικογένειας Παναγιωτάκη κρατούσε απόσταση… Γεύση από ταχύπλοο έχει πάντως η εταιρεία με δεδομένο ότι φέτος έχει …νοικιάσει το Hellenic Highspeed για να καλύψει το κενό που άφησε το «Αικατερίνη Π» που βρίσκεται νοκ άουτ λόγω μηχανικής βλάβης και έχει χάσει όλη την θερινή σεζόν…

Η Fast Ferries είναι μία ακόμη ακτοπλοϊκή εταιρεία που αποφάσισε να επενδύσει στα ταχύπλοα πλοία. Τη μεγαλύτερη έκθεση στο συγκεκριμένο τύπο πλοίων στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά έχει η Sea Jets με 15 ταχύπλοα, ενώ ακολουθούν η Hellenic Seaways του ομίλου Attica Group με οκτώ, η Golden Star ferries με τρία ταχύπλοα, η Dodekanisos Seaways με δύο ταχύπλοα, η Aegean Speed Lines με ένα ταχύπλοο και οι Μινωικές γραμμές με ένα ταχύπλοο.

Απελευθέρωση το 2014

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα naftemporiki.gr «Η μεγάλη αλλαγή στον κλάδο των ταχύπλοων σκαφών συντελέστηκε το 2014 όταν «απελευθερώθηκε» το ισχύον καθεστώς δρομολόγησης των πλοίων που τώρα είναι τέσσερις μήνες, εκ των οποίων οι τρεις υποχρεωτικά συνεχόμενοι, ενώ το προηγούμενο καθεστώς υποχρέωνε σε επτάμηνη δρομολόγηση του πλοίου και δεκάμηνη απασχόληση.

Η μερική λοιπόν απελευθέρωση έκανε τα ταχύπλοα περισσότερο ανταγωνιστικά με αποτέλεσμα να καταστούν και πιο ελκυστικά επενδυτικά. Επίσης, όπως εκτιμάται, η δρομολόγησή τους κυρίως στις γραμμές των Κυκλάδων από Πειραιά και Ραφήνα συνέβαλαν ουσιαστικά στην αύξηση της κίνησης. Όπως υποστηρίζουν ακτοπλοϊκοί κύκλοι η προσφορά τους έγινε ιδιαίτερα αντιληπτή στα ενδιάμεσα δρομολόγια μεταξύ των νησιών καθώς αύξησαν τον αριθμό των υφιστάμενων δρομολογίων, λόγω και της ευελιξίας τους. Μάλιστα, με την αύξηση των αεροπορικών πτήσεων από το εξωτερικό προς τα αεροδρόμια των νησιών των Κυκλάδων, τα ταχύπλοα αποδεικνύονται μια πολύ καλή λύση για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων χιλιάδων ξένων τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν περισσότερα από ένα νησί. Η εξέλιξη αυτή βέβαια λειτούργησε σε βάρος των συμβατικών πλοίων που «σηκώνουν» το βάρος της διασύνδεσης των νησιών όλο τον χρόνο και κυρίως τους χειμερινούς μήνες που η κίνηση είναι μειωμένη.

Ακριβότερα καύσιμα

Η «αχίλλειος πτέρνα» των ταχύπλοων είναι τα πολύ ακριβότερα ναυτιλιακά καύσιμα, ωστόσο παρά την άνοδο των τιμών τα τελευταία δύο χρόνια το γεγονός ότι δρομολογούνται μικρότερο διάστημα (τέσσερις μήνες αντί επτά) καταφέρνουν με αυξημένες πληρότητάς να παραμένουν βιώσιμα.

Επισημαίνεται ότι το ταχύπλοο που αγόρασε η Fast Ferries είναι το πρώην HSC Turgut Ozal της τουρκικής εταιρείας Ido, το οποίο έως πρόσφατα εκτελούσε δρομολόγια στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ της ευρωπαϊκής και ασιατικής ακτής.

Το πλοίο που ήδη ύψωσε την ελληνική σημαία μετονομάστηκε σε «Thunder» και όπως αναφέραμε από σήμερα είναι στην Ελλάδα.  Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Austal, στην Αυστραλία το 1998, και παραδόθηκε στην Ιdo τον Ιανουάριο του 1998. Έχει ολικό μήκος 86 μέτρα, πλάτος 24 και μεταφέρει 962 επιβάτες και 200 Ι.Χ. αυτοκίνητα με ταχύτητα 35 κόμβων.

Η Fast Ferries ιδρύθηκε από τους Παναγιώτη και Γιάννη Παναγιωτάκη και δραστηριοποιείται σήμερα με τρία συμβατικά πλοία στις γραμμές της Ραφήνας. Ξεκίνησε το 2007 με το «Θεολόγος Π», ενώ το 2012 η εταιρεία προσθέτει στη γραμμή Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος ένα ακόμη πλοίο, το «Αικατερίνη Π». Από τον Αύγουστο του 2015, τον στόλο της πλαισίωσε και το «Fast Ferries Andros» (1989/Ιαπωνία), το πρώην «Επτάνησος» της Strintzis Ferries, που βρισκόταν για αρκετό καιρό παροπλισμένο στην Ελευσίνα. Το πλοίο μετασκευάστηκε στα Ναυπηγεία Παναγιωτάκη στη Σαλαμίνα. Το 2018, στη γραμμή δραστηριοποίησης της εταιρείας πέρα από την Άνδρο, την Τήνο και τη Μύκονο, προστίθεται και η Νάξος. Τo 2019 η εταιρεία δρομολογεί τα πλοία της στις ίδιες γραμμές, αλλά ναυλώνει και το Hellenic Highspeed της Hellenic Seaways στη γραμμή Ραφήνα – Τήνο – Μύκονο – Νάξο σε αντικατάσταση του «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π», το οποίο υπέστη μηχανική βλάβη και θα χάσει όλη τη θερινή σεζόν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

«Τι είναι αγάπη;» – Διαδραστικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στη Νάξο

Η Κατερίνα Γαβαλά και η θεατρική ομάδα Φ.Α.Κ.Α. φέρνουν στη σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη μια εμπειρία καρδιάς

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας