Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες - Επιμελητήριο: Μισή ντουζίνα θέματα στο τραπέζι με τον ΓΓ Αιγαίου...

Κυκλάδες – Επιμελητήριο: Μισή ντουζίνα θέματα στο τραπέζι με τον ΓΓ Αιγαίου Μανώλη Κουτουλάκη

|

Σύσκεψη εργασίας του Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και παραγωγικούς φορείς στη Νάξο – Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης 

Σύσκεψη εργασίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και των παραγωγικών φορέων της Νάξου με 10μελές κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μανώλη Κουτουλάκη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαΐου στο γραφείο-συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Νάξο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά του Υπουργείου, μεταξύ άλλων, ο Δ/ντής Θαλασσίων Συγκοινωνιών Γιώργος Ρίγγας και η Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αθηνά Φωκά, και από την πλευρά των παραγωγικών φορέων οι Πρόεδροι του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Ν. Κουτελιέρης, του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ Γ. Παπαδόπουλος, της Ένωσης Ξενοδόχων Εμ. Μπαρδάνης. Παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές Κυκλάδων Κ. Μονογυιού και Φ. Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Δ. Λιανός, ο Αντιδήμαρχος Δ. Μανιός, καθώς και ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κυκλάδων από τη Νάξο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε μεγάλη έμφαση στα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και αναλύθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όσες δεν κατάφεραν να ανακάμψουν μετά από 10 χρόνια κρίσης, δύο χρόνια της πανδημίας και πρόσφατα με τις επιπτώσεις του πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο Κυκλάδων και οι φορείς έθεσαν ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου και άλλα θέματα που ζήτησαν να τεθούν υπόψη προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Ενδεικτικά ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
– Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.
– Θέματα ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων με επικέντρωση στις γραμμές δημοσίου συμφέροντες (άγονες γραμμές).
– Η επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου των καυσίμων και στα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, κάτι που ισχύει τώρα για τα μικρά νησιά, και για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, δεδομένου ότι τώρα εξαιτίας της πολεμικής κρίσης τα καύσιμα είναι σημαντικά πιο ακριβά στις Κυκλάδες σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Πρόκειται για ένα θέμα που το Επιμελητήριο Κυκλάδων διεκδικεί επίμονα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
– Περαιτέρω βελτίωση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου και επιτάχυνση της εξόφλησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
– Το δυσβάσταχτα αυξημένο κόστος ιδιαίτερα στο κομμάτι της ενέργειας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις ενόψει της νέας σεζόν.
– Το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού, που φέτος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

epmelit.jpg

Στη συζήτηση που ακολούθησε κατατέθηκαν από τους παρευρισκόμενους οι πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των Κυκλάδων και επικοινωνήθηκαν από την πλευρά του Γενικού γραμματέα τρόποι αντιμετώπισής τους και δόθηκαν άμεσες απαντήσεις για τη διατήρηση και βελτίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής και την ένταξη στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις των άγονων γραμμών. Επίσης, τις θέσεις τους κατέθεσαν οι βουλευτές και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο της καλύτερης κατανόησης των ιδιαίτερων θεμάτων που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στις Κυκλάδες, πραγματοποιήθηκε ενδεικτικά επιτόπια επίσκεψη στην εταιρεία ORGANIC ISLANDS, μια καθετοποιημένη παραγωγική επιχείρηση της Νάξου που συνδυάζει την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, την τυποποίηση, τη συσκευασία και την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων με βιώσιμους όρους.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 10 Μαΐου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου, στην οποία συμμετείχαν ο Γ.Γ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μ. Κουτουλάκης και κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης και Έπαρχος Νάξου Γ. Μαργαρίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Ε. Κατσάνη, ο Δήμαρχος Δ. Λιανός και οι τοπικοί εκπρόσωποι α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης από τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες καθώς και διοικητικά στελέχη των Υπηρεσιών του Δήμου, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Γ. Αλεξανδράκης, ο Περιφερειακός Δ/ντής Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων κ. Γκίζης και όλοι οι επικεφαλής των Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών Νάξου.

Στην σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν, εκτός των άλλων, η χρηματοδότηση και η δρομολόγηση κάλυψης των αναγκών για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών των Μικρών Κυκλάδων αλλά και της Νάξου καθώς και άλλα θέματα των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (θέματα ύδρευσης, εκδηλώσεων Πολιτισμού-Αθλητισμού, κ.ά.).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024