Κυκλάδες: Εξοχικά για κάθε γούστο, η Νάξος στο +7% σε σχέση με πέρυσι

Ορισμένα πράγματα στην Ελλάδα δεν αλλάζουν... Και ένα απ' αυτά είναι τα ακίνητα. Κάθε μορφής. Οπότε, φέτος θα μιλήσουμε κυρίως για τις περίφημες εξοχικές κατοικίες (βλ βίλες) που για μία ακόμη χρονιά εξελίσσονται στο «hotspot» της εγχώριας αγοράς ακινήτων , όπως προκύπτει ήδη με βάση την κατακόρυφη αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2018 καταγράφονται αυξήσεις ακόμη και κατά 18,2%, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Σαντορίνης, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται σήμερα σε 3.465 ευρώ/τ.μ. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν με βάση έρευνα της διαδικτυακής πύλης αγγελιών ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr).

Μύκονος το φαινόμενο, εκπληξη Κύθνος, Τήνος 

Και βέβαια σε μία τέτοια αναφορά πάντα υπάρχουν νικητές και χαμένοι... Και η Νάξος; Ε κι αυτή βρίσκεται στη μέση. Γιατί πολύ απλά διατηρεί ένα καλό προφίλ, έχει συγκεκριμένους αγοραστές και δεν θεωρείται ακριβό νησί. Οπότε μία αύξηση της τάξης περίπου 7% δεν θεωρείται μεγάλη και κατατάσσει τη Νάξο στα 15 πιο ακριβά νησιά του Αιγαίου...  Και βέβαια έχουμε εκπλήξεις...   Σημαντικές αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης εξοχικών κατοικιών εντοπίζονται επίσης στην Αντίπαρο με 18,1% σε 3.810 ευρώ/τ.μ., στην Αίγινα με 15,8% σε 1.990 ευρώ/τ.μ., στη Σκόπελο με άνοδο της τάξεως του 13,4% και 1.490 ευρώ/τ.μ., αλλά και στην Ιθάκη με 13,1% και 2.465 ευρώ/τ.μ. Επίσης, με διψήφιο ποσοστό αύξησης των τιμών κινούνται φέτος τόσο η Τήνος με 11,6%, σε 1.720 ευρώ/τ.μ., όσο και η Κύθνος με 10,5% σε 2.190 ευρώ/τ.μ. Το ακριβότερο νησί για την αγορά εξοχικής κατοικίας παραμένει –και μάλιστα με αισθητή διαφορά από το δεύτερο– η Μύκονος. Στο Νησί των Ανέμων, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης, με βάση τις καταχωρισμένες αγγελίες του δικτύου Spitogatos, ανέρχεται φέτος σε 5.230 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια μεταβολή της τάξεως του 7%. Υπενθυμίζεται πωςι η αγορά της Μυκόνου, όπως επίσης κι εκείνη της Σαντορίνης (αλλά και άλλων επιλεγμένων νησιών των Κυκλάδων, όπως η Αντίπαρος), έχει εξελιχθεί σε μια διεθνοποιημένη αγορά για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών, προσελκύοντας κατά κύριο λόγο ξένους επενδυτές/αγοραστές από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

 

 

 

Υπάρχουν όμως και οι ηττημένοι 

Στον αντίποδα, πτωτικά εξακολουθούν να κινούνται άλλα νησιά, τα οποία δεν έχουν ευνοηθεί ιδιαίτερα από το τουριστικό κύμα των τελευταίων ετών ή παρουσιάζουν άλλες αρνητικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχουν υποδεχθεί τον κύριο όγκο των προσφύγων από τη Συρία. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στη Σκιάθο, οι τιμές πώλησης υποχώρησαν κατά 16,6% φέτος σε 2.560 ευρώ/τ.μ., σε μια τάση «διόρθωσης» λόγω έλλειψης ζήτησης. Αντίστοιχα, πτώση κατά 6,8% σημειώνουν οι ζητούμενες τιμές πώλησης στη Σάμο σε μόλις 922 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Λέσβο, η πτώση των τιμών αγγίζει το 6,2%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1.080 ευρώ/τ.μ. Μείωση έχουμε και στην Εύβοια, όπου το σχετικό κόστος δεν ξεπερνά τα 1.220 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, υποχωρώντας 3,8% σε ετήσια βάση. Οσο για τη Κρήτη; Αξιοσημείωτη είναι και η πτώση στις ζητούμενες τιμές. Στα Χανιά οι τιμές διαμορφώνονται στα 1.744 ευρώ/τμ σημειώνοντας οριακή πτώση 0,1%, ενώ μεγαλύτερη είναι η μείωση στο Ρέθυμνο (1.399 ευρώ/τμ με πτώση 1,1%) και στη Ηράκλειο (1.384 ευρώ/τμ και πτώση -4,2%). Μόνο στο Λασίθι καταγράφεται οριακή άνοδος της τάξης του 0,6% με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται στα 2.205 ευρώ/τμ. 

 

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον φετινό Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 157,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 στις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί είναι ότι η αντίστοιχη αύξηση τον περυσινό Ιανουάριο (έναντι του Ιανουαρίου του 2017) είχε αγγίξει το 205,5%. Εν ολίγοις, παρά τη μεγάλη αυτή άνοδο το 2018, και το 2019 φαίνεται πως θα κινηθεί σε υψηλό επίπεδο συναλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2018, τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 172% σε σύγκριση με το 2017 και διαμορφώθηκαν πέριξ του 1,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο του 2017, οπότε εκτιμάται ότι στην Ελλάδα καταγράφηκαν εισροές κεφαλαίων της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων