Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες: Εξοχικά για κάθε γούστο, η Νάξος στο +7% σε σχέση με...

Κυκλάδες: Εξοχικά για κάθε γούστο, η Νάξος στο +7% σε σχέση με πέρυσι

|

Εξοχικά στα Ελληνικά νησιά – Νικητές και χαμένοι για το 2019 – Η Μύκονος πιο ακριβή, η Σαντορίνη έχει την πιο δυναμική παρουσία όπως και η Αντίπαρος (!!) – Τήνος και Κύθνος στα νησιά που κάνουν την έκπληξη – Σταθερά ανοδική η Νάξος όσον αφορά την πώληση και τις τιμές εξοχικών κατοικιών 

Ορισμένα πράγματα στην Ελλάδα δεν αλλάζουν… Και ένα απ’ αυτά είναι τα ακίνητα. Κάθε μορφής. Οπότε, φέτος θα μιλήσουμε κυρίως για τις περίφημες εξοχικές κατοικίες (βλ βίλες) που για μία ακόμη χρονιά εξελίσσονται στο «hotspot» της εγχώριας αγοράς ακινήτων , όπως προκύπτει ήδη με βάση την κατακόρυφη αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2018 καταγράφονται αυξήσεις ακόμη και κατά 18,2%, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Σαντορίνης, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται σήμερα σε 3.465 ευρώ/τ.μ. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν με βάση έρευνα της διαδικτυακής πύλης αγγελιών ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr).

Μύκονος το φαινόμενο, εκπληξη Κύθνος, Τήνος 

Και βέβαια σε μία τέτοια αναφορά πάντα υπάρχουν νικητές και χαμένοι… Και η Νάξος; Ε κι αυτή βρίσκεται στη μέση. Γιατί πολύ απλά διατηρεί ένα καλό προφίλ, έχει συγκεκριμένους αγοραστές και δεν θεωρείται ακριβό νησί. Οπότε μία αύξηση της τάξης περίπου 7% δεν θεωρείται μεγάλη και κατατάσσει τη Νάξο στα 15 πιο ακριβά νησιά του Αιγαίου…  Και βέβαια έχουμε εκπλήξεις…   Σημαντικές αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης εξοχικών κατοικιών εντοπίζονται επίσης στην Αντίπαρο με 18,1% σε 3.810 ευρώ/τ.μ., στην Αίγινα με 15,8% σε 1.990 ευρώ/τ.μ., στη Σκόπελο με άνοδο της τάξεως του 13,4% και 1.490 ευρώ/τ.μ., αλλά και στην Ιθάκη με 13,1% και 2.465 ευρώ/τ.μ. Επίσης, με διψήφιο ποσοστό αύξησης των τιμών κινούνται φέτος τόσο η Τήνος με 11,6%, σε 1.720 ευρώ/τ.μ., όσο και η Κύθνος με 10,5% σε 2.190 ευρώ/τ.μ. Το ακριβότερο νησί για την αγορά εξοχικής κατοικίας παραμένει –και μάλιστα με αισθητή διαφορά από το δεύτερο– η Μύκονος. Στο Νησί των Ανέμων, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης, με βάση τις καταχωρισμένες αγγελίες του δικτύου Spitogatos, ανέρχεται φέτος σε 5.230 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια μεταβολή της τάξεως του 7%. Υπενθυμίζεται πωςι η αγορά της Μυκόνου, όπως επίσης κι εκείνη της Σαντορίνης (αλλά και άλλων επιλεγμένων νησιών των Κυκλάδων, όπως η Αντίπαρος), έχει εξελιχθεί σε μια διεθνοποιημένη αγορά για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών, προσελκύοντας κατά κύριο λόγο ξένους επενδυτές/αγοραστές από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

 

 

 

Υπάρχουν όμως και οι ηττημένοι 

Στον αντίποδα, πτωτικά εξακολουθούν να κινούνται άλλα νησιά, τα οποία δεν έχουν ευνοηθεί ιδιαίτερα από το τουριστικό κύμα των τελευταίων ετών ή παρουσιάζουν άλλες αρνητικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχουν υποδεχθεί τον κύριο όγκο των προσφύγων από τη Συρία. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στη Σκιάθο, οι τιμές πώλησης υποχώρησαν κατά 16,6% φέτος σε 2.560 ευρώ/τ.μ., σε μια τάση «διόρθωσης» λόγω έλλειψης ζήτησης. Αντίστοιχα, πτώση κατά 6,8% σημειώνουν οι ζητούμενες τιμές πώλησης στη Σάμο σε μόλις 922 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Λέσβο, η πτώση των τιμών αγγίζει το 6,2%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1.080 ευρώ/τ.μ. Μείωση έχουμε και στην Εύβοια, όπου το σχετικό κόστος δεν ξεπερνά τα 1.220 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, υποχωρώντας 3,8% σε ετήσια βάση. Οσο για τη Κρήτη; Αξιοσημείωτη είναι και η πτώση στις ζητούμενες τιμές. Στα Χανιά οι τιμές διαμορφώνονται στα 1.744 ευρώ/τμ σημειώνοντας οριακή πτώση 0,1%, ενώ μεγαλύτερη είναι η μείωση στο Ρέθυμνο (1.399 ευρώ/τμ με πτώση 1,1%) και στη Ηράκλειο (1.384 ευρώ/τμ και πτώση -4,2%). Μόνο στο Λασίθι καταγράφεται οριακή άνοδος της τάξης του 0,6% με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται στα 2.205 ευρώ/τμ. 

 

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον φετινό Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 157,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 στις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί είναι ότι η αντίστοιχη αύξηση τον περυσινό Ιανουάριο (έναντι του Ιανουαρίου του 2017) είχε αγγίξει το 205,5%. Εν ολίγοις, παρά τη μεγάλη αυτή άνοδο το 2018, και το 2019 φαίνεται πως θα κινηθεί σε υψηλό επίπεδο συναλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2018, τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 172% σε σύγκριση με το 2017 και διαμορφώθηκαν πέριξ του 1,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο του 2017, οπότε εκτιμάται ότι στην Ελλάδα καταγράφηκαν εισροές κεφαλαίων της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Δήμος Αμοργού απαντά

Ο Δήμος Αμοργού δεν διώκει ποινικά και δεν ασκεί καμία καταγγελία κατά του κ. Ιάσωνα Αποστολόπουλου ή τρίτου

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι