Κυκλάδες: Χάρη στο Μεταφορικό ισοδύναμο, μείωση τιμής στη βενζίνη σχεδόν 20 λεπτά (!!!)

Ξεκινάμε από τα άσχημα νέα... Στα ύψη αναμένεται να ανέλθει η τιμή της βενζίνης, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει σπάσει το «φράγμα» των 1,60 ευρώ το λίτρο λόγω των διεθνών εξελίξεων. Οι βενζινοπώλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να φτάσει και τα 1,68-1,70 ευρώ με βάση το ρυθμό αύξησης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργο Ασμάτογλου που μίλησε στον Ελεύθερο Τύπο, η εξέλιξη αυτή μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες 40-45 ημέρες. Ήδη η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται σε ανοδική τροχιά καθώς την περασμένη Τετάρτη βρισκόταν στα επίπεδα των 1,618 ευρώ πανελλαδικά. Παραδοσιακά, μάλιστα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν σε νησιά του Αιγαίου. Ενδεικτικά στις Κυκλάδες η αμόλυβδη έφτασε τα 1,836 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα τα 1,743 ευρώ/λίτρο και στη Σάμο τα 1,717 ευρώ το λίτρο.

Και μία που μιλάμε για Κυκλάδες να σας αναφέρουμε ότι από την Παρασκευή 12 Απριλίου έχουμε την πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε αρκετά από τα νησιά του Νομού... Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, οι επαγγελματίες έμποροι καυσίμων στα νησιά, ήδη δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο, και τα πρώτα μηνύματα από τις μειωμένες τιμές της βενζίνης, σε πρατήρια πολλών νησιών είναι κιόλας πραγματικότητα.  «Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου απάντησε σε πραγματικά προβλήματα των νησιωτών και για αυτό αγκαλιάστηκε από όλα τα νησιά. Η νησιωτικότητα, για πρώτη φορά, αντιμετωπίζεται με μια σταθερή, δίκαιη και αναλογική πολιτική που δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης για τα νησιά μας.

Η επέκταση του μέτρου στα καύσιμα αποτελεί άλλη μια διάσταση του θεσμού του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που στόχο έχει να δημιουργήσει ισότιμες συνθήκες ζωής για τους νησιώτες μας. Οι επαγγελματίες έμποροι καυσίμων στα νησιά, ήδη δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο, και τα πρώτα μηνύματα από τις μειωμένες τιμές της βενζίνης, σε πρατήρια πολλών νησιών είναι κιόλας πραγματικότητα. Η θετική ανταπόκριση προκαλεί σε όλους εμάς, που σχεδιάσαμε το μέτρο, χαρά και αισιοδοξία ότι σύντομα οι νησιώτες και οι επισκέπτες των νησιών θα δουν σημαντικές μειώσεις στην τιμή της αντλίας σε όλα τα νησιά που εντάσσονται στην πιλοτική εφαρμογή της επέκτασης».

Η Φολέγανδρος της Παράνοιας 

Ενα από τα πρώτα νησιά που είπε "ναι" ήταν η Σίφνος που όπως βλέπετε και στην σχετική φωτογραφία (ευχαριστούμε την ιστοσελίδα kaipoutheos.gr) κατέβασε την τιμή άμεσα και η αμόλυβδη είναι στα 1,703, κάτι που σημαινει ότι μειώθηκε σε ένα βράδυ κατά 19 λεπτά το λίτρο.... Το ίδιο έγινε και στην Αμοργό που θεωρείται το νησί με την υψηλότερη τιμή στις Κυκλάδες καθότι αρκετές φορές άγγιξε και πέρασε τα δύο ευρώ το κιλό, Σημερινή τιμή στα 1,713 (!!!)

Το παράδοξο όμως το βλέπουμε στην Φολέγανδρο... Κι αυτό γιατί δύο πρατήρια με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών εφοδιάστηκαν την ίδια ημέρα.. Κι έτσι στο ένα έχουμε τιμή (συνολικά έχουμε 109 τιμές στις Κυκλάδες) της τάξης του 1,68 ευρώ το λίτρο (η χαμηλότερη στις Κυκλάδες) και το άλλο στα 1.985 (η υψηλότερη τιμή). πως γίνεται; Αυτοί ξέρουν... Από εκεί και πέρα, χαμηλές τιμές εχουμε και σε Κέα, Σέριφο και Κύθνο στα νησιά που έχουν ενταχθεί στην πιλοτική του εφαρμογή.

Αντίθετα, στη Μήλο και σήμερα η τιμή είναι αρκετά ψηλά (στο 1,90 ευρώ ανά λίτρο) αν και περιμένουμε την ενημέρωση για την 12η Απριλίου που είναι ημέρα - ορόσημο για την αλλαγή  Επίσης, να σημειώσουμε ότι σε Νάξο (Μικρές Κυκλάδες), Πάρο, Σαντορίνη και Μύκονο δεν υπάρχει αλλαγή στην τιμή... Μάλιστα, στην Νάξο έχουμε και εντυπωσιακές διαφορές καθότι η τιμή κυμαίνεται από 1,76 έως και σχεδόν 1,90 ευρώ το λίτρο...  Και βέβαια εντάσσονται εδώ και Σχοινούσα - Κουφονήσι που όλοι οι βουλευτές λένε ότι πιέζουν για ένταξη των Μικρών Κυκλάδων στις ευννοϊκές διατάξεις των Νόμων, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται...