Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες: Ηρθε η ώρα (Μάιος) του κτηματολογίου

Κυκλάδες: Ηρθε η ώρα (Μάιος) του κτηματολογίου

|

Πότε αρχίζουν οι δηλώσεις όσον αφορά το Κτηματολόγιο για τις Κυκλάδες – Σε ποια νησιά θα δημιουργηθούν κέντρα – Πως θα γίνεται η ενημέρωση – Το κόστος της διαδικασίας     

Η ώρα του Κτηματολογίου και για τις Κυκλάδες έφτασε…. Από τις αρχές Μαΐου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των νησιών των Κυκλάδων να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Παράλληλα επισημαίνεται ότι χρονικό περιθώριο τριών μηνών δίνεται στους κάτοικους της Ελλάδας για να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο και έξι μήνες σε όσους διαμένουν στο εξωτερικό. Οι Κυκλάδες είναι από τις λίγες περιοχές όπου δεν έχει «τρέξει» η συλλογή δηλώσεων, καθώς υπήρχαν μέχρι πρότινος δικαστικές εμπλοκές από τους μελετητές.

«Σε λίγες ημέρες ξεκινάει ακόμη ένα στοίχημα για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η κτηματογράφηση στο υπόλοιπο 7% της χώρας, και συγκεκριμένα η συλλογή δηλώσεων για πάνω από 620.000 δικαιώματα στο μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, στις Κυκλάδες. Θέτουμε στη διάθεση όλων των ιδιοκτητών στις Κυκλάδες νέες φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα τους διευκολύνουν, μειώνοντας την ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα. Για τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσουν Γραφεία Κτηματογράφησης στις Περιφερειακές Ενότητες και μονάδες ενημέρωσης στα μικρότερα νησιά, για την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών της νησιωτικής χώρας και την αποφυγή μετακινήσεων των κατοίκων τους.

Μετά το Πάσχα ξεκινάει η επικοινωνιακή καμπάνια του Κτηματολογίου, η οποία περιλαμβάνει διαφημίσεις στις μεγαλύτερες ιστοσελίδες ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανεβάζουμε ταχύτητα, επιταχύνοντας τη διαδικασία της κτηματογράφησης και κάνουμε το Κτηματολόγιο πιο προσιτό και φιλικό στους πολίτες και τους επαγγελματίες», σημείωσε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος.

Οκτώ γραφεία
Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, τα προεκτιμώμενα δικαιώματα ανέρχονται στα 628.201, ενώ ο φορέας σχεδιάζει να λειτουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης 8 Γραφεία Κτηματογράφησης και συγκεκριμένα σε: Ανδρο, Τήνο, Κέα, Μύκονο, Σέριφο, Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη.

Με δεδομένη όμως την κατάσταση που διαδραματίζεται στη χώρα λόγω της πανδημίας και σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις οι νησιώτες, θα λειτουργήσουν επίσης 13 μονάδες ενημέρωσης στα μικρότερα νησιά. Ειδικότερα, θα υπάρχουν: στην Κύθνο, στη Μήλο, στη Δονούσα, στην Αμοργό, στα Κουφονήσια, στη Σχοινούσσα, στην Ηρακλειά, στην Ιο, στη Φολέγανδρο, στη Θηρασιά, στην Ανάφη και στην Αντίπαρο.

Παράλληλα, για τους ιδιοκτήτες που μένουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται η λειτουργία δύο Γραφείων Κτηματογράφησης προκειμένου να μη χρειαστεί να μετακινούνται στις Κυκλάδες. Σημειώνεται πως το Γραφείο της Αθήνας θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ το Γραφείο της Θεσσαλονίκης μόνο κατά την εξάμηνη περίοδο των δηλώσεων.
Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 6 για όσους ιδιοκτήτες μένουν στο εξωτερικό.

Το κόστος της διαδικασίας
Όσον αφορά στο κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή τής κυριότητας του ακινήτου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Ολυμπιακή Φλόγα – Πάρος: Εκδήλωση τελετής υψηλού πολιτισμικού επιπέδου (photos)

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Άννας Κάγκανη Κορτιάνου και της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κας Φλώρας Λουκή. (photos)

Φόρτωμας: Συνάντηση εργασίας με την βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή

Συνάντηση Φίλιππου Φόρτωμα με την βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Διαμόρφωση δρομολογίων, ανεκτέλεστο το πρωινό του “Blue Star Delos”

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα την Μ. Τετάρτη 1η Μαϊου λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Σαντορίνη – ΔΕΥΑΘ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Περίσσα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Περίσσας, λόγω νέας σύνδεσης Αποχέτευσης

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ακυρώθηκε η απογευματινή πτήση της Olympic Air, προσγειώθηκε αυτό της Sky Express

Προσγειώθηκε με δυσκολία η απογευματινή πτήση της Sky Express - Ακυρώθηκε και η απογευματινή της Olympic Air

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό