Κυκλάδες - Κτηματολόγιο: Μόλις στο 45% οι δηλώσεις και οι μηχανικοί ζητούν (νέα) παράταση

Κτηματολόγιο

Τέλη Ιουνίου και ελάχιστες ημέρες έμειναν για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης για ακίνητα που βρίσκονται στη γεωγραφική ενότητα των Κυκλάδων. Και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό "θα υπάρχει νέα παράταση ή όχι;" 

Και αυτό γιατί η συλλογή δηλώσεων «τρέχει» εδώ και αρκετό διάστημα με αργούς ρυθμούς.. Ο μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 45%. Μόνο οι Περιφερειακές ενότητες Μήλου, Μυκόνου και Ανδρου περνούν το 60% ενώ στη χειρότερη θέση είναι η Θήρας με μόλις 34%...

Ποια είναι η εικόνα;  Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, τα ποσοστά των παραληφθέντων δικαιωμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων έχουν ως εξής: Ανδρος: 60%,  Τήνος: 52%,  Κέα – Κύθνος: 41%,  Θήρα: 34%,  Μήλος: 69%,  Μυκόνος: 66%,  Νάξος: 42% και Πάρου: 38%

Όπως επισημαίνει ο Γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης στην ιστοσελίδα ethnos.gr: «Προσπαθούμε να τους κινητοποιήσουμε όλους. Γιατί, το μήνυμα είναι ένα: μια δήλωση, έστω και ελλιπής, έστω και κακή, είναι καλύτερη από καμία δήλωση, όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τώρα δηλώσεις. Ορισμένες ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων δημιούργησαν αναστολές και φοβίες, στους πολίτες, ενώ, ενδεχομένως κάποιος να σκέφτηκε ότι «αφού τόσα χρόνια δικά μου είναι, ποιος θα το αμφισβητήσει;»

Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώλη, ένας άλλος αποτρεπτικός λόγος είναι ότι οι πολίτες μπορεί να θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή, καθώς πρέπει να γίνει με τοπογραφικά ακριβείας κ.λπ. «Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν και χωρίς ακριβή τοπογραφικά. Εξάλλου όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις θα φανούν στην προανάρτηση ώστε να διορθωθούν στην ανάρτηση» τονίζει ξεκαθαρίζοντας ότι η προθεσμία της συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας, έπειτα από τις απανωτές παρατάσεις που έχουν δοθεί, λήγει στις 30 Ιουνίου 2022 και δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης παράτασης. Η χαμηλή προσέλευση είναι και ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου εφιστά την προσοχή στους ιδιοκτήτες τονίζοντας ότι μία ελλιπής δήλωση είναι καλύτερη από καμία δήλωση.  

«Ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου οφείλει να συμμετέχει σε αυτήν την διαδικασία με την οποία ξεκαθαρίζει επιτέλους «σε ποιόν ανήκει τι» και να καταγράψει, να οριοθετήσει και να κατοχυρώσει εν τέλει τα δικαιώματά του, ακόμα και εκείνα που δεν είναι μεταγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο, όπως οι χρησικτησίες και οι κληρονομιές. Στα Γραφεία Κτηµατογράφησης κάθε περιοχής, έμπειροι μηχανικοί και δικηγόροι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης για την υποβολή δηλώσεων και τον εντοπισμό των ακινήτων, ενώ οι δηλώσεις υποβάλλονται και ηλεκτρονικά»  

Μηχανικοί Τήνου: Παράταση τώρα 

Και ήδη έχουμε την πρώτη αντίδραση.. Στην δημσσιότητα επιστολή του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου - με υπογραφή της κας Αν. Ψάλτη) με θέμα “Αίτημα παράτασης καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων κτηματολογίου για τη νήσο Τήνο”. Και απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς και βουλευτές... 

Η επιστολή αναφέρει:

 

Με την Υπουργική Απόφαση ( Αριθμ. 9903 ΕΞ. 2022 – ΦΕΚ 1221/Β/16-3-2022) του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το Κτηματολόγιο, Θεόδωρου Λιβάνιου, παρατάθηκε μέχρι την 30η Ιουνίου 2022 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες.

Πλέον ζητείται από όλους τους εμπλεκόμενους, είτε ιδιοκτήτες είτε Ελεύθερους Επαγγελματίες (Δικηγόρους, Μηχανικούς, Συμβολαιογράφους) να δοθεί εκ νέου παράταση χρόνου που θα είναι επαρκής για την διευθέτηση των σχετικών θεμάτων που αφορούν την ορθή Κτηματατογράφηση αλλά και εξασφάλιση της ατομικής ιδιοκτησίας.

Οι κύριοι λόγοι που επιβάλλουν την παράταση μπορούν να εντοπιστούν παρακάτω:

– Ο αριθμός των δηλώσεων που έχει ήδη υποβληθεί είναι μικρός και πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν προλάβει να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα στα νησιά υπάρχουν ειδικές συνθήκες ιδιοκτησιών, εθιμικό δίκαιο, δια λόγου μεταβιβάσεις από γονείς σε τεκνα συνθήκες που απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία για την υποβολή δήλωσης

– Οι επαγγελματίες που είναι επιφορτισμένοι με τις σχετικές διαδικασίες, δηλαδή Μηχανικοί, Δικηγόροι και Συμβολαιογράφοι αντιμετωπίζουν έναν πρωτόγνωρο φόρτο εργασίας, καθώς έχει προστεθεί ύλη εργασίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με τελευταίο παράδειγμα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων (ΗΤΚ). Για του λόγου το αληθές μια σειρά από δημοσιεύματα που επισημαίνουν την δυσκολία εφαρμογής λόγω των επιπλέον δικαιολογητικών και εργασίας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι μεταβιβάσεις των ακινήτων λόγω των πρόσφατων ευνοϊκών μέτρων χαμηλής φορολόγησης, αλλά και με τον φόρτο εργασίας στις υποστελεχωμένες Δημόσιες Υπηρεσίες, οι επαγγελματίες δεν μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες.

– Να σημειωθεί ότι στην Τήνο, υπάρχουν συνολικά δύο συμβολαιογράφοι που εξυπηρετούν όλο το νησί.

– Πολλές από τις ιδιοκτησίες ως γνωστόν ανήκουν σε ιδιοκτήτες που διαμένουν είτε σε άλλες περιοχές της ημεδαπής είτε είναι κάτοικοι εξωτερικού. Είναι αδύνατον να μεταβούν εν μέσω πανδημίας. Οι περισσότεροι δε, προγραμματίζουν να διεκπεραιώσουν τις σχετικές διαδικασίες εν μέσω καλοκαιριού, όπου τα κρούσματα της πανδημίας παρουσιάζουν μικρή καμπή και η ακτοπλοϊκή μετάβαση είναι πιο εύκολη. Σε συνδυασμό με τον πεπερασμένο αριθμό Ελευθέρων Επαγγελματιών, που προαναφέρθηκαν η συνθήκη για την εξυπηρέτησή τους γίνεται ακόμη δυσχερέστερη.

– Ένας από τους κύριους λόγους που δόθηκε η προηγούμενη παράταση ήταν η μακρά περίοδος αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης. Ο φόρτος αυτός της εργασίας δεν έχει απαλειφθεί.

– Όπως είναι γνωστό οι Συμβολαιογράφοι, με απόφαση του Συλλόγου τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα απείχαν από τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες ακινήτων να αδυνατούν να συλλέξουν στοιχεία και δικαιολογητικά απαραίτητα για την τεκμηρίωση των ενστάσεων.

– Το κόστος για την παροχή Υπηρεσιών Ελεύθερων Επαγγελματιών, θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε μια τόσο δύσκολη συνθήκη από Οικονομικής και κοινωνικής πλευράς.

Μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους η όποια πράξη της Πολιτείας διαμορφώνει το πλαίσιο της διαφάνειας και της ισονομίας των πολιτών. Με βάση αυτή την παραδοχή ζητούμε να εξετάσετε και να προκρίνετε την παράταση της προθεσμίας, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος σε όλους τους πολίτες για την δυνατότητα ορθής υποβολής.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News