Κυκλάδες - Μηχανικοί: Ανοίγει το "εξοικονομώ" αύριο (21/12) και ο φόβος του Βατερλώ

Κι έφτασε η ώρα.... Αύριο Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου ανοίγει - κλείνει το πολυαναμενόμενο ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ’ για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Την Δευτέρα και η μέγιστη αγωνία και ταλαιπωρία των μηχανικών αλλά και των πολιτών που έχουν δραστηριοποιηθεί σε αυτό το αντικείμενο. Αυτών που ο υπουργός ελαφρά την καρδία χαρακτήρισε ‘της τελευταίας στιγμής’ καθώς απ΄ ότι φαίνεται ούτε ο ίδιος ούτε και οι τεχνικοί του σύμβουλοι έχουν επαφή με την πραγματικότητα και την καθημερινότητα.     

Οι μηχανικοί δουλεύουν εδώ και μήνες για να ετοιμάσουν τις αιτήσεις και τους φακέλους. Δουλεύουν εντατικά για να διορθώσουν όλα αυτά τα μικρά, αλλά κρίσιμα λαθάκια που υποβόσκουν στα δεκάδες έγγραφα – δικαιολογητικά και στα φορολογικά στοιχεία των υποψήφιων. Ετοιμάζουν εναλλακτικά σενάρια για το κάθε κτίριο, για το κάθε project, μέχρι να βρεθεί το βέλτιστο για πρόγραμμα και  ωφελούμενο. Ακολούθως εκδίδουν πιστοποιητικά και πόσα ακόμη απαραίτητα σε αυτόν τον γολγοθά της ψηφιακής γραφειοκρατίας.  

Όσοι συνάδελφοι είχαμε αιτήσεις ή/και συνεργασίες σε άλλες Περιφέρειες της Ελλάδος τις τελευταίες ημέρες βιώσαμε τραγελαφικές καταστάσεις. Με το που ανοίξει η πλατφόρμα, ξεκινάμε όλοι μαζί (λες και είμαστε σε αγώνες δρόμου ή σε online videogame) να πληκτρολογούμε με αγωνία σε ταχύτητα πανικού. Στα 4 - 5 λεπτά δοκιμάζουμε να ενσωματώσουμε τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης. Το σύστημα κολλάει, όμως αυτό είναι κάτι που απ’ ότι φαίνεται τον κ. Υπουργό δεν τον απασχολεί. Ακολουθούν 20 - 30 λεπτά προσευχών. Σκέφτεσαι τον κόπο των τελευταίων εβδομάδων. «Ανθρώπινα ρετάλια, με άγχη και με απειλές, ευχές και παρακάλια». Κυλάει ο χρόνος και κάποια στιγμή το σύστημα ξεκολλάει. Δόξα τον Θεό, δόξα και στον κ. Υπουργό! Όμως έχουν τελειώσει τα κονδύλια. Η πηγή στέρεψε! Μαζί και η υπομονή μας.  

Πώς γίνεται σε άλλους να «κολλά» το σύστημα και σε άλλους όχι; Λεπτομέρειες θα πείτε. Λεπτομέρειες που στοιχίζουν όμως πολύ, σε κάποιους συμπολίτες μας.   

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρίχνει την ευθύνη σε εμάς τους  μηχανικούς, λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις «οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν πιστοποιητικά ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενα, με αποτέλεσμα το Building Cert να δέχεται μεγάλο φόρτο».

Δεν μας λέει όμως γιατί δεν αποφάσισε να βάλει μια - μια τις περιφέρειες της Χώρας στην διαδικασία αλλά τις βάζει 2 ή/και 3 μαζί !

Δεν λέει τίποτα για το ότι θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα τα πιστοποιητικά να ανέβουν η να ελεγχθούν σε επόμενη φάση ! 

Μα κυρίως δεν μας λέει που ακριβώς βοηθάει η αναχρονιστική ιδέα του «όποιος πάρει πρωτόκολλο πρώτος μπαίνει στο πρόγραμμα». Όποιος πρόλαβε το χρήμα είδε !   

Είναι πασιφανές ότι έχουμε μια μη σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για όλη την κοινωνία.

Στοχοποίηση των άλλων και επικοινωνιακή πολιτική αντί για ορθολογικές λύσεις. 

Ανησυχούμε ότι τα παραπάνω θα συμβούν και την Δευτέρα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου … εκτός και αν συμβεί κάποια έκπληξη, κάποιο θαύμα! 

Αν εμφανιστεί ο από μηχανής θεός. 

Πολύ θα το θέλαμε, αλλά πόσο πιθανό είναι ;  

Δεν θα θέλαμε να απογοητευτεί κάποιος από τους πελάτες μας που μας έχουν εμπιστευτεί. Όμως άλλο το επιθυμητό και άλλο το εφικτό. 

Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να μην μείνει κανένας από τους ενδιαφερόμενους εκτός…όμως επειδή δεν είναι πιθανό να γίνει αυτό, ελπίζουμε και προτείνουμε (σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Υπουργείου) να ακολουθήσουν και άλλες ευκαιρίες τον επόμενο χρόνο. Αυτή την φορά πολύ πιο σωστά οργανωμένες. 

Θα μπορούσαν να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους μελετητές - μηχανικούς, να κάνουν με αξιοπρέπεια την δουλειά τους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Τέλος αναρωτιόμαστε σε ποια συχνότητα λαμβάνει τα μηνύματα η ηγεσία του κεντρικού ΤΕΕ.  

Πότε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ;  (Να τοποθετηθούν επί του θέματος εννοούμε – όχι να στρογγυλοκαθίσουν σε καρέκλα) 

Τι περιμένουν;   

Δεν γίνεται και σε αυτό το διασυρμό του επαγγέλματος να επιλέγουν την σιωπή και το κρυφτό.

@ Έγγραφο του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων προς ΥΠΕΝ, βουλευτές Νομού Κυκλάδων & ΤΕΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News