Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες: Οι αντικειμενικές αξίες ανά νησί και οι αλλαγές που έγιναν...

Κυκλάδες: Οι αντικειμενικές αξίες ανά νησί και οι αλλαγές που έγιναν…

|

Με την αρωγή του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Μανιού έχουμε μία συγκεντρωτική εικόνα για το πως κινούνταοι αντικειμενικές αξίες στα νησιά των Κυκλάδων – Δείτε τις αλλαγές στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Που ανέβηκε πολύ ή που κατέβηκε ή και που έμεινε σταθερός ο ΕΝΦΙΑ 

Εδώ και περίπου έναν μήνα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και όπως είναι λογικό επηρεάζονται άμεσα αρκετοί φόροι.. Βασικά δε καθορίζεται ο ΕΝΦΙΑ .. Και οι πρώτες αναγνώσεις έδειξαν ότι αρκετές περιοχές ήταν αυτοί που άλλαξαν κυρίως προς τα πάνω… Σήμερα, πήραμε ενημερωτικό σημείο από το γραφείο του Βουλευτή Κυκλάδων κου Νίκου Μανιού που κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ. Και πριν προχωρήσει στην ανάλυση των δεδομένων ανά δήμο, τονίζει ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας έξι σημεία:

1. Οι αντικειμενικές αξίες δεν ταυτίζονται απόλυτα με τον φόρο. Αύξηση δηλαδή των αντικειμενικών αξιών δεν σημαίνει απαραίτητα αύξηση του φόρου.

2. Η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών είναι μνημονιακή δέσμευση της χώρα μας από το 2012 και είχε ενσωματωθεί στη συμφωνία με τους δανειστές, με τη δέσμευση της τότε Κυβέρνησης (Ν. 4046/2012).

3. Δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα, όπως επιβαλλόταν νομοθετικά για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών σε όλο αυτό το διάστημα, τόσο πριν από τη δημιουργία του ΕΝΦΙΑ, όσο και μετά, μέχρι σήμερα, δηλαδή για μία δεκαετία.

4. Ο υπολογισμός των αντικειμενικών τιμών έγινε με διαφανή διαδικασία, μέσω εκτιμητών με γνώση, τεχνογνωσία και αυξημένα εχέγγυα ανεξαρτησίας, πιστοποιημένων στο Υπουργείο Οικονομικών.

5. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ληφθούν υπόψη μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενώ για τους υπόλοιπους φόρους θα δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι το 2019 για να υπολογιστούν σωστά και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής. Σε ότι αφορά τους δημοτικούς φόρους – τέλη, είναι στη διακριτική ευχέρεια των δήμων να τα εναρμονίσουν, δεν δεσμεύονται νομοθετικά από το Υπουργείο Οικονομικών.

6. Από τα τελικά αποτελέσματα προκύπτει ότι έχει επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή προσαρμογή, προκειμένου να αποφευχθούν ακραίες επιπτώσεις στο φόρο και να υλοποιηθεί ο στόχος μας, που ήταν η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων.

Για το 97% των φορολογούμενων φυσικών προσώπων, το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένο, αμετάβλητο ή θα παρουσιάσει ελάχιστη αύξηση (κατά μέσο όρο 12 ευρώ). Για το 91% των φορολογούμενων νομικών προσώπων, τα εκκαθαριστικά θα είναι μειωμένα, σταθερά ή αυξημένα (έως 50 ευρώ).

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για τα νησιά του Ν. Κυκλάδων προκύπτουν τα εξής:

ΑΜΟΡΓΟΣ:

Από τις 19 ζώνες του νησιού, μείωση αντικειμενικών αξιών παρατηρείται σε 7 ζώνες (ποσοστό 37%).

Η μείωση κυμαίνεται από 6% έως 32%.

Σταθερές παραμένουν σε 5 ζώνες (ποσοστό 26%), ενώ αυξάνονται σε 7 ζώνες (ποσοστό 37%). Η αύξηση κυμαίνεται από 8% έως 33%.

Ανάλογες είναι και οι μεταβολές του ΕΝΦΙΑ.

ΑΝΑΦΗ:

Δεν μεταβάλλονται οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ.

ΑΝΔΡΟΣ:

Από τις 29 ζώνες του νησιού, μείωση αντικειμενικών αξιών παρατηρείται σε 22 ζώνες (ποσοστό 76%).

Η μείωση κυμαίνεται από 3% έως 14%.

Σταθερές παραμένουν σε 6 ζώνες (ποσοστό 21%), ενώ αυξάνονται σε 1 ζώνη κατά 4% (ποσοστό 3%).

Ανάλογες είναι και οι μεταβολές του ΕΝΦΙΑ.

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ:

Οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται από 73% έως 89%.

Αύξηση παρατηρείται και στον ΕΝΦΙΑ.

ΘΗΡΑ:

Από τις 52 ζώνες του νησιού, αύξηση αντικειμενικών αξιών παρατηρείται σε 37 ζώνες (ποσοστό 71%). Η αύξηση κυμαίνεται από 1% έως 47%.

Σταθερές παραμένουν 13 ζώνες (ποσοστό 25%), ενώ μείωση παρατηρείται σε 2 ζώνες (ποσοστό 4%). Η μείωση κυμαίνεται από 2% έως 12%.

Ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται σε 37 ζώνες (ποσοστό 71%), παραμένει σταθερός σε 12 ζώνες (ποσοστό 23%) και μειώνεται σε 3 ζώνες (ποσοστό 6%).

ΙΟΣ:

Οι αντικειμενικές αξίες δεν μεταβάλλονται, ενώ ο ΕΝΦΙΑ από τις 5 ζώνες του νησιού  μειώνεται σε 1 ζώνη και παραμένει σταθερός στις υπόλοιπες.

ΚΕΑ:

Από τις 8 ζώνες του νησιού, αύξηση αντικειμενικών αξιών παρατηρείται σε 7 ζώνες (ποσοστό 87%). Η αύξηση κυμαίνεται από 4% έως 13%. Σταθερές παραμένουν σε 1 ζώνη (ποσοστό 13%).

Ανάλογες είναι και οι μεταβολές του ΕΝΦΙΑ.

ΚΙΜΩΛΟΣ:

Οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται από 33% έως 45%.

Αύξηση παρατηρείται και στον ΕΝΦΙΑ.

ΚΥΘΝΟΣ:

Οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται από 33% έως 54%.

Αύξηση παρατηρείται και στον ΕΝΦΙΑ.

ΜΗΛΟΣ:

Οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται από 6% έως 54%.

Αύξηση παρατηρείται και στον ΕΝΦΙΑ.

ΜΥΚΟΝΟΣ:

Από τις 25 ζώνες του νησιού, αύξηση αντικειμενικών αξιών παρατηρείται σε 24 ζώνες (ποσοστό 96%). Η αύξηση κυμαίνεται από 10% έως 83%. Μείωση παρατηρείται σε 1 ζώνη  κατά 2% (ποσοστό 4%).

Ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται σε 24 ζώνες και μειώνεται σε 1 ζώνη.

ΝΑΞΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ:

1)   Σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά χωριά της Νάξου οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ μειώνονται εκτός από την Απείρανθο στη ζώνη Α, το Φιλώτι, Χαλκί, Καλόξυλο και Κεραμί που αυξάνονται.

2)   Σε όλους τους παραθαλάσσιους οικισμούς Νάξου οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ αυξάνονται εκτός της Μουτσούνας που μειώνονται.

3)   Στην πεδινή Νάξο οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ μειώνονται στη Ποταμιά – Σαγκρί – Χώρα (Ζώνες: Ε, Θ, Ι1) ενώ στις υπόλοιπες ζώνες της Χώρας παραμένουν σταθερές.

4)   Στην Δονούσα οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ μειώνονται σε τρεις από τους πέντε οικισμούς, ενώ στους δύο αυξάνονται.

5)   Στην Σχοινούσα οι αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε έναν από τους δύο οικισμούς, ενώ στον άλλον παραμένουν σταθεροί.

6)   Στα Κουφονήσια αυξάνονται.

ΠΑΡΟΣ:

Οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται από 5% έως 67%.

Αύξηση παρατηρείται και στον ΕΝΦΙΑ.

ΣΕΡΙΦΟΣ:

Από τις 14 ζώνες του νησιού, αύξηση αντικειμενικών αξιών παρατηρείται σε 9 ζώνες (ποσοστό 64%). Η αύξηση κυμαίνεται από 4% έως 25%.

Σταθερές παραμένουν σε 3 ζώνες (ποσοστό 21%), ενώ μείωση παρατηρείται σε 2 ζώνες κατά 8% (ποσοστό 14%).

Ανάλογες είναι και οι μεταβολές του ΕΝΦΙΑ.

ΣΙΦΝΟΣ:

Από τις 30 ζώνες του νησιού, αύξηση αντικειμενικών αξιών παρατηρείται σε 23 ζώνες (ποσοστό 77%). Η αύξηση κυμαίνεται από 5% έως 46%.

Σταθερές παραμένουν σε 7 ζώνες (ποσοστό 23%).

Ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται σε 23 ζώνες (ποσοστό 77%), παραμένει σταθερός σε 6 ζώνες (ποσοστό 20%) και μειώνεται σε 1 ζώνη (ποσοστό 3%).

ΣΥΡΟΣ:

Από τις 82 ζώνες του νησιού, αύξηση αντικειμενικών αξιών παρατηρείται σε 49 ζώνες (ποσοστό 60%). Η αύξηση κυμαίνεται από 3% έως 42%.

Σταθερές παραμένουν σε 30 ζώνες (ποσοστό 36%), ενώ μείωση παρατηρείται σε 3 ζώνες (ποσοστό 4%). Η μείωση κυμαίνεται από 6% έως 16%.

Ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται σε 50 ζώνες (ποσοστό 61%), παραμένει σταθερός σε 28 ζώνες (ποσοστό 34%) και μειώνεται σε 4 ζώνες (ποσοστό 5%).

ΤΗΝΟΣ:

Από τις 67 ζώνες του νησιού, αύξηση αντικειμενικών αξιών παρατηρείται σε 34 ζώνες (ποσοστό 51%). Η αύξηση κυμαίνεται από 5% έως 91%.

Σταθερές παραμένουν σε 32 ζώνες (ποσοστό 48%), ενώ μείωση παρατηρείται σε 1 ζώνη κατά 6% (ποσοστό 1%).

Ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται σε 34 ζώνες (ποσοστό 51%), παραμένει σταθερός σε 31 ζώνες (ποσοστό 46%) και μειώνεται σε 2 ζώνες (ποσοστό 3%).

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ:

Οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται από 6% έως 22%.

Αύξηση παρατηρείται και στον ΕΝΦΙΑ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες