Κυκλάδες: Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας για τα προβλήματα της μελισσοκομίας

Η ώρα των αποτελεσμάτων έφτασε. Και την προσεχή Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου (ώρα 14:00) θα πραγματοποιηθεί στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη μελισσοκομία στις Κυκλάδες. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και διεξάχθηκε στα πλαίσια σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα αποτελέσματα θα παρουσιάσει ο καθηγητής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλης Χαριζάνης.

Πως κινήθηκε η αγορά φέτος; Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από καθόλου καλή έως καταστροφική για το θυμαρίσιο μέλι στις Κυκλάδες. Ο λόγος ήταν η ανομβρία που επικράτησε κατά την περίοδο της ανθοφορίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Τήνου, Νίκο Καραγιώργη: «Η κύρια ανθοφορία στις Κυκλάδες είναι το θυμάρι. Το θυμαρίσιο μέλι είναι ευαίσθητο και εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες. Αν δε βρέξει την Άνοιξη, το φυτό δεν έχει νέκταρ και δεν μπορούν να συλλέξουν την τροφή τους οι μέλισσες. Όλα τα υπόλοιπα λουλούδια και φρύγανα, που υπάρχουν στα νησιά των Κυκλάδων είναι πολύ λίγα, για να εξισορροπήσουν την απώλεια από το θυμάρι.

Ενώ παλιά, περίπου κάθε 10 χρόνια δεν παίρναμε παραγωγή, τώρα αυτό έχει αντιστραφεί, καθώς έχουμε περισσότερες κακές και μέτριες χρονιές. Πρόπερσι, για παράδειγμα, ήταν μία κακή χρονιά και πέρσι ήταν μία από τις δύο καλύτερες χρονιές στα 32 χρόνια που είμαι μελισσοκόμος. Φέτος, δυστυχώς, σχεδόν δεν τρυγήσαμε. Δεν πήραμε μέλι σε όλες οι Κυκλάδες. Η περίοδος ανθοφορίας του θυμαριού είναι αρχές Ιουνίου με τέλη Ιουλίου. Φέτος ήταν όλα τα φυτά πρώιμα, τουλάχιστον 2-3 βδομάδες. Όμως δεν είχαν νέκταρ, γιατί δεν είχε καθόλου υγρασία.»

Την παρουσίαση θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος με την παρουσία του στην Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ή μέσω διαδικτύου με τη διαδικασία του Live Streaming χρησιμοποιώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCqgRFSJVXn2bpyzR4Wp4HBg/live

Να σημειωθεί τέλος ότι πρόσφατα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τιμήθηκε στο 10o Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2018 στην Αθήνα, με την συμμετοχή 28 παραγωγών από 11 νησιά της περιοχής ευθύνης της. Στο Φεστιβάλ, συμμετείχαν παραγωγοί από την Ρόδο, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, την Χάλκη, την Λέρο, την Πάρο, την Κέα, τη Νάξο, την Αμοργό, την Άνδρο και την Τήνο, με μέλι και προϊόντα μέλισσας, που παράγονται στα νησιά καθώς και εκπρόσωποι από οργανώσεις μελισσοκόμων από όλη την Ελλάδα.