Κυκλάδες - Πρατηριούχοι: "Κι όμως η τιμή της βενζίνης είναι φτηνή τώρα" (πίνακας)

Νάξος

"Κι όμως η τιμή της βενζίνης είναι χαμηλή... Το τιμολόγιο που έχουμε είναι για 2,60 ευρώ το λιτρο η αμόλυβδη αλλά εμείς την κρατάμε πιο χαμηλά.... " Αυτό μας είπε χθες πρατηριούχος στη Νάξο θέλοντας να μας δώσει μία εικόνα για την τιμή της βενζίνης στις Κυκλάδες... 

Μάιος 15 του 2022 και η τιμή της αμόλυβδης σε σχέση με τον περασμενο Μάιο έχει πάρει σχεδόν 70 λεπτά πάνω.... Πέρυσι τέτοια εποχή η βενζίνη ήταν περίπου στο 1,80 ευρώ το λίτρο. Εϊναι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία η αιτία; "Οχι. Καμια σχέση, Ολα έχουν  να κάνουν με την κυβερνητική πολιτική της Ελλάδας.. Δες τι έγινε με το Fuel Pass...  Μόλις έγινε γνωστό ότι ενεργοποιείται αμέσως είχαμε νέα αύξηση στην τιμή της βενζίνης. Τυχαίο;"  

Στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι τυχαίο. Πριν από δύο ημέρες ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «από την άλλη βδομάδα θα ανακοινώσουμε μία σειρά προστίμων σε πρατήρια καυσίμων. Έχουμε πια ολοκληρώσει πάρα πολλούς ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων και δυστυχώς, έχουμε βρει αρκετές παραβάσεις… Έχω δώσει εντολή στην ΔIΜΕΑ και όλη την εβδομάδα ήμασταν στα νησιά.

Πριν από λίγο, μίλαγα με τον δήμαρχο Πάτμου, όπου εκεί έχουν ένα ειδικό πρόγραμμα γιατί έχουν δύο μόνο πρατήρια σε όλη την Πάτμο από μία εταιρεία. Εκεί η τιμή ήταν πολύ πιο μεγάλη και είχα επικοινωνία και με την εταιρεία για να δω για ποιο λόγο η τιμή είναι τόσο μεγάλη. Την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, θα πάω ο ίδιος σε μερικά από αυτά τα νησιά για να δω και εγώ και να μου εξηγήσουν οι πρατηριούχοι γιατί εκεί έχουν τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή».  

Και η τιμή στην Πάτμο από το 2,61 ευρώ το λίτρο ως του θαύματος έπεσε. Πήγε στο 2,489 με τιμή Σαββάτου 14 Μαϊου, αλλά στην Νίσυρο ανέβηκε στο 2,61 ευρώ το λίτρο με την ίδια ημέρα που ανεφοδιάστηκε το εκεί πρατήριο και πλέον έχει τα πρωτεία. Μάλιστα, στα Δωδεκάνησα έχουμε και τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών. Από τα 1,92 στο Καστελόριζο έως το 2,61 στην Νίσυρο... Γίνεται; Κι όμως το είδαμε... 

Κάτι ανάλογο βλέπουμε αλλά σε μικρότερη κλίμακα στις Κυκλάδες.. Από τα 2,250 στην Ιο έως τα 2,60 στα Κατάπολα της Αμοργού. Και σε 137 εγγραφές επιχειρήσεων στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων... Κα στη Νάξο η πιο ακριβή τιμή είναι στον Αγιο Προκόπιο με 2,430 ευρώ το λίτρο.... Και η χαμηλότερη τιμή στα 2,270 σε Χώρα και Χαλκί της Νάξου...  Ααα και να τονίσουμε ότι τέλη Ιανουαρίου η πιο ακριβή τιμη αμόλυβδης ήταν στα 2,28 στη Μήλο 

Χαρακτηριστικό είναι ότι επιχειρηματίας στην Ορεινή Νάξο μας είπε σε κουβέντα που κάναμε το απόγευμα του Σαββάτου "οι ξένοι έρχονται και μας λένε ότι η τιμή της βενζίνης είναι ακριβή εδώ στην Ελλάδα. Και δεν θα φεύγουν μακριά από τη πόλη της Νάξου ώστε να μην ξοδεύουν πολλά χρήματα"... Είναι κι αυτό ένα πρόβλημα δεν νομίζετε;  

Κυκλάδες

Που εντοπίζεται η τιμή της βενζίνης πάνω από τα 2,5 ευρώ το λίτρο

Νησί    Τιμή    Ημερομηνία Παράδοσης

Πάρος (Χρυσή Ακτή)   2,50     08/05

Κύθνος            2,501   09/05

Σαντορίνη (Εμπορείο) 2,513   07/05

Κουφονήσι      2,52     10/05

Μύκονος (Βούγλι)       2,529   15/05

Σέριφος (Λειβάδι)       2,529   14/05

Μήλος (Αδάμαντας)   2,550   12/05

Μήλος (Τριοβάσσαλος)          2,550   12/05

Μήλος (Κατηφόρα)     2,553   14/05

Αμοργός (Αιγιάλη)      2,570   15/05

Μήλος (Κατηφόρα)     2,590   14/05

Αμοργός (Κατάπολα)  2,60     09/05

Γιατί είναι ακριβή η τιμή της βενζίνης στις Κυκλάδες; Οι πρατηριούχοι θα μας πουν "τα μεταφορικά είνα ένα θέμα... Και βέβαια το γεγονός ότι πρέπει να πληρώσουμε cash την βενζίνη. Από εκεί και πέρα, οι φόροι είναι δεδομένοι... Και δεν είναι και λίγοι"... Και ιδού η απόδειξη όπως μπορείτε να δείτε στην σχετική φωτογραφία από Σαντορίνη. 


timi-venzini.jpg

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα; Στην Αττική η μέση τιμή έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ και 16 λεπτά το λίτρο όπως και στην Θεσσαλονίκη, στην Ευρυτανία η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 2 ευρώ και 28 λεπτά, στις Κυκλάδες στα 2 ευρώ και 37 λεπτά και στην Αχαΐα η μέση τιμή είναι μια ανάσα πριν από τα 2 ευρώ και 20 λεπτά το λίτρο.

Νέα δεδομένα από αύριο 

 Κι όμως από αύριο (16/05) όλοι περιμένουν και νέες αυξήσεις... Ο πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου ήταν ξεκάθαρος  «Από Δευτέρα, αναμένεται νέα αύξηση στην τιμή, της τάξεως των 0,03- 0,04 ευρώ, καθώς υπάρχει αύξηση στα παράγωγα του πετρελαίου της διύλησης και θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση στην ταμπέλα. Στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή έχει μειωθεί είναι 1,88 ευρώ ημέση τιμή στην αμόλυβδη είναι 2,19 ευρώ», ανέφερε αρχικά στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Το βαρέλι το αργό πετρέλαιο έχει ανοδική τάση, και θα υπάρξει και άλλη αύξηση», πρόσθεσε. «Ανάσα έδωσε στην αγορά το fuel pass. Είχαμε καιρό να δούμε πολίτες να βάζουν 45 ευρώ. Έρχονται άνθρωποι με αναμμένο λαμπάκι, βάζουν 5 ή 10 ευρώ και φεύγουν πάλι με αναμμένο λαμπάκι. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στη βιωσιμότητα των πρατήριων καυσίμων», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου. 

Από την άλλη, ο  αντιπρόεδρος πρατηριούχων Αττικής, Γιώργος Αμάτογλου, εξήγησε ότι «αν βλέπουμε στα πρατήρια μια τιμή 2,15 ευρώ, μέχρι την άλλη Τετάρτη θα είναι 2, 25. Για τη νησιωτική Ελλάδα που είδαμε 2,50 και 2,55 στην Κάλυμνο και στην Αμοργό, θα είναι 2,70».

Και στα νησιά...   Η Κωνσταντίνα Τζακωνιάτη, μέλος συλλόγου ξενοδόχων Αλοννήσου, σημείωσε στο OPEN: «Είναι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε. Δεν έχει φτάσει ξανά σε αυτή την τιμή η βενζίνη. Η φετινή τουριστική σεζόν παρουσιάζει μια τεράστια δυναμική και πιστεύουμε ότι η τιμή της βενζίνης και η ακρίβεια δεν θα επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τους τουρίστες».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, την ώρα που η διεθνής τιμή του πετρελαίου σκαρφαλώνει για άλλη μια φορά πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της αμόλυβδης καίει πιο πολύ από όλα τους ίδιους τους καταναλωτές.

Οπότε περιμένουμε την αντίδραση της Κυβέρνησης. Και όχι σε λόγια αλλά σε πράξεις ουσίας... 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News