Κυκλάδες: σε 42 πρατήρια η τιμή αμόλυβδης άνω των 1.90 ευρώ / λίτρο (!!!)

Έχουμε ή όχι φτάσει στο σημείο μηδέν; Από την περασμένη Τρίτη η αμόλυβδη βενζίνη έχει σπάσει το όριο των 2 ευρώ / λίτρο στα νησιά των Κυκλάδων τη στιγμή που η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 1,642 ευρώ ανά λίτρο και για το ντίζελ κίνησης στο 1,414 ευρώ ανά λίτρο…. Και όλα αυτά δείχνουν ότι πολύ απλά πάμε για ένα ακριβό καλοκαίρι με συνέπειες για τις τσέπες μας… Εκτός κι εάν κουβαλάμε όλοι μπιτόνια βενζίνης από την Αθήνα… Ενδεχομένως σε εβδομαδιαία βάση να κοστίζει και λιγότερο ο ανεφοδιασμός σε προσωπικό επίπεδο για την μετακίνησή μας με ίδια μέσα… Και το χειρότερο; οι βενζινοπώλες προειδοποιούν  ακόμα και για αύξηση στα 2,5 ευρώ το λίτρο, γεγονός που θα σημάνει ιστορικά τη μεγαλύτερη τιμή πώλησης βενζίνης!

Με βάση λοιπόν το σημερινό κλείσιμο της τιμής στην αμόλυβδη για τις Κυκλάδες και σε σύνολο 127 πρατηρίων που συμπεριλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο τιμών, τα 42 σε όλες σχεδόν τις Κυκλάδες έχουν σπάσει το όριο του 1.90. Η Σίφνος συνεχίζει να κρατάει το ρεκόρ (2.045 ευρώ / λίτρο), ακολουθεί σταθερά η Αμοργός (2.00 ευρώ / λίτρο) ενώ η συγκεκριμένη τιμή δεν παρατηρείται μόνο σε ένα πρατήριο αλλά και άλλα τα ίδια νησιά είναι κοντά σ’ αυτά τα νούμερα…

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η χθεσινή ανάρτηση που έκανε ο Γιάννης Βρούτσης – βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας - στο λογαριασμό του στο Twitter. Ο πρώην υπουργός Εργασίας ανέβασε μια φωτογραφία από πρατήριο καυσίμων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αμοργό, στο οποίο η αμόλυβδη πωλείται προς 2 ευρώ το λίτρο, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως ιστορικό.

Από εκεί και πέρα, η φθηνότερη βενζίνη βρίσκεται στη Σύρο στα 1.75 και οι πιο ακριβές ενδείξεις είναι σε Δυτικές και Ανατολικές Κυκλάδες… Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος είναι άνω του 1,95 ευρώ / λίτρο, εκτός από Αμοργό συναντάμε τιμή 1.95 σε Κουφονήσι και Σχοινούσα ενώ στη Νάξο είναι στο 1,93. Αντίθετα, στη Σαντορίνη είδαμε και 1.97 ενώ στην Ανάφη έφτασε και στο 1,99 (!!!) και στην Ίο στο 1,98. Σε λίγο τα αυτοκίνητα θα κλειδωθούν σε μία γωνία και δεν θα τα κινεί κανείς…

Τα μεταφορικά

Που οφείλεται η αύξηση των τιμών; Στην αντίδραση των αγορών στην αβεβαιότητα που έχει προκληθεί εξαιτίας των εξελίξεων σε Ιράν και Βενεζουέλα, με το πετρέλαιο να φλερτάρει ξανά με τα 80 δολάρια. Και την ίδια ώρα οι βενζινοπώλεις μιλούν ακόμη και 2.5 ευρώ..  Οι βενζινοπώλες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι σκόπιμα αποφεύγει να πάρει αποφάσεις για αυτό το διογκούμενο πρόβλημα όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Μάλιστα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις αν δεν γίνει κάτι άμεσα. Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου προειδοποίησε ότι η τιμή της βενζίνης θα φθάσει έως και τα 2,5 ευρώ αν δεν μειωθούν άμεσα οι ειδικοί φόροι. Όσον αφορά την αύξηση ειδικά στα νησιά, όπου ήδη η αμόλυβδη έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο, ο κ. Ασμάτογλου το απέδωσε και στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ «γιατί η βενζίνη επιβαρύνεται και με τα μεταφορικά».