Κυκλάδες: Στη Σίκινο (2,045 ευρώ / λίτρο) το ρεκόρ της αμόλυβδης

Μπορεί η τιμή του πετρελαίου brent να έχει καταγράψει κατακόρυφη πτώση τον τελευταίο ενάμιση μήνα, από τα 77 στα 71,76 δολάρια το βαρέλι, παρ' όλα αυτά στη χώρα μας οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτιναχθεί, ακόμη και πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο σε αρκετές περιοχές. Η ελληνική αγορά καυσίμων αν και δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ανεφοδιασμού, εντούτοις παρουσιάζει μια ραγδαία αυξητική τάση όσον αφορά στις τιμές, ούσα αντιστρόφως ανάλογη με τις αγορές στο εξωτερικό. Η εκτίναξη των τιμών μοιραία καθιστά ασύμφορες τις οδικές μετακινήσεις των παραθεριστών κυρίως σε νησιωτικούς προορισμούς, όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η Ιουνίου η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,654 ευρώ ανά λίτρο πανελλαδικά, ενώ στις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, είχε πέσει στα 1,645 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές αφορούν όλη την Ελλάδα, ωστόσο είναι πολύ υψηλότερες, εάν τεθούν στο επίκεντρο τα νησιά. Και το ρεκόρ; Οσοι πίστευαν ότι το κρατούν οι Φούρνοι Ικαρίας γελάστηκαν. Ναι, μεν είναι στο 2,035 αλλά υπάρχει και η Σίκινος (φωτογραφία tempo24.gr) στις Δυτικές Κυκλάδες. Μπορεί να είναι το πρώτο νησί που είπε όχι στα πλαστικά, να έφτασε έως το Ευροκοινοβούλιο αλλά... Η τιμή της αμόλυβδης είναι στα 2,045 ευρώ το λίτρο (!!!) σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.. Και βέβαια, έχει ανταγωνισμό: σε 37 πρατήρια των Κυκλάδων με βάση την σημερινή ενημέρωση από το Παρατηρητύριο Τιμών έχουμε επιδόσεις άνω του 1,950 ευρώ ήτοι σε Ανάφη, Ιο, Αμοργό, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Κίμωλο, Μήλο, Σέριφο και Ανδρο. Αξιοσημείωτο είναι ότι μιλάμε για νησιά με πολύ μικρή κατανάλωση καυσίμων, ενώ σε νησιά όπως η Νάξος ή η Πάρος και η Σύρος οι τιμές είναι λίγο καλύτερες. Λίγο ε... Κι έτσι στη Νάξο η πιο ακριβή τιμή είναι στο 1,930, στη Σαντορίνη πιάνει και το 1,955 και στη Πάρο 1,928 ενώ στη Σύρο είναι και η χαμηλότερη πιστοποιημένη τιμή, ήτοι στα 1,775 (!!!!) 

Οι πιο συχνές δικαιολογίες; με βάση το δημοσίευμα των Νέων "Στην περίπτωση των νησιών, με το υψηλό μεταφορικό κόστος των καυσίμων και φυσικά με τις μικρές καταναλώσεις που γίνονται την υπόλοιπη χρονική περίοδο. Συνεπώς οι πρατηριούχοι επιδιώκουν να βγάλουν τα σπασμένα του χειμώνα και του φθινοπώρου μέσα σε 20 μέρες ή και σε τρεις μήνες. Επίσης σε πολλές από αυτές τις τοπικές αγορές τα σήματα εμπορίας είναι μετρημένα το πολύ στα τρία δάχτυλα του ενός χεριού με αποτέλεσμα να μην υφίσταται ανταγωνισμός".

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζονται μειωμένες στις ασιατικές αγορές, μετά τη δημοσιοποίηση αναφοράς για την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τη σημαντική μείωσή τους. Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου brent μειώθηκαν κατά 40 σεντς ή 0,6%, στα 71,76 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 27 σεντς ή 0,4%, στα 67,82 δολάρια το βαρέλι.

Αντιδράσεις 

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μιλώντας σήμερα στον "Realfm 97,8" και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή αναφέρθηκε στο καυτό θέμα των καυσίμων λέγοντας " για τη μεταφορά των καυσίμων, είναι εξειδικευμένη η αγορά και είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων προκειμένου να ξεκινήσουμε πιλοτικά από τον Σεπτέμβρη. Ακόμα ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο δυνατό μοντέλο. Είναι δύσκολο εξαιρετικά το αντικείμενο, αλλά τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουμε μία πιλοτική εφαρμογή» .

Ομως και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κινηθεί... Και ζητάει την επιβολή πλαφόν στην πώληση των καυσίμων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα  με αίτημα της προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης! Και όπως τόνισε ο Εντεταλμένος σύμβουλος Εμπορίου και επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Ευστρατίου  «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με επιστολή της στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ζητά να επιβληθεί πλαφόν στα νησιά μας σε ότι αφορά τη πώληση των καυσίμων.Είναι μία ενέργεια η οποία έγινε πρόσφατα και αναμένεται να υπάρξει απάντηση πιθανότητα και μέσα στην εβδομάδα».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News