Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες: Στη Σίκινο (2,045 ευρώ / λίτρο) το ρεκόρ της αμόλυβδης

Κυκλάδες: Στη Σίκινο (2,045 ευρώ / λίτρο) το ρεκόρ της αμόλυβδης

|

Στην Σίκινο το ρεκόρ … αμόλυβδης βενζίνης για τον Ιούλιο του 2018 καθότι έφτασε στα 2,045 ευρώ / λίτρο – Τι συμβαίνει στα άλλα νησιά των Κυκλάδων – Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζητάει να τεθει πλαφόν στην τιμή του μαύρου χρυσού 

Μπορεί η τιμή του πετρελαίου brent να έχει καταγράψει κατακόρυφη πτώση τον τελευταίο ενάμιση μήνα, από τα 77 στα 71,76 δολάρια το βαρέλι, παρ’ όλα αυτά στη χώρα μας οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτιναχθεί, ακόμη και πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο σε αρκετές περιοχές. Η ελληνική αγορά καυσίμων αν και δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ανεφοδιασμού, εντούτοις παρουσιάζει μια ραγδαία αυξητική τάση όσον αφορά στις τιμές, ούσα αντιστρόφως ανάλογη με τις αγορές στο εξωτερικό. Η εκτίναξη των τιμών μοιραία καθιστά ασύμφορες τις οδικές μετακινήσεις των παραθεριστών κυρίως σε νησιωτικούς προορισμούς, όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η Ιουνίου η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 1,654 ευρώ ανά λίτρο πανελλαδικά, ενώ στις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, είχε πέσει στα 1,645 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές αφορούν όλη την Ελλάδα, ωστόσο είναι πολύ υψηλότερες, εάν τεθούν στο επίκεντρο τα νησιά. Και το ρεκόρ; Οσοι πίστευαν ότι το κρατούν οι Φούρνοι Ικαρίας γελάστηκαν. Ναι, μεν είναι στο 2,035 αλλά υπάρχει και η Σίκινος (φωτογραφία tempo24.gr) στις Δυτικές Κυκλάδες. Μπορεί να είναι το πρώτο νησί που είπε όχι στα πλαστικά, να έφτασε έως το Ευροκοινοβούλιο αλλά… Η τιμή της αμόλυβδης είναι στα 2,045 ευρώ το λίτρο (!!!) σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.. Και βέβαια, έχει ανταγωνισμό: σε 37 πρατήρια των Κυκλάδων με βάση την σημερινή ενημέρωση από το Παρατηρητύριο Τιμών έχουμε επιδόσεις άνω του 1,950 ευρώ ήτοι σε Ανάφη, Ιο, Αμοργό, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Κίμωλο, Μήλο, Σέριφο και Ανδρο. Αξιοσημείωτο είναι ότι μιλάμε για νησιά με πολύ μικρή κατανάλωση καυσίμων, ενώ σε νησιά όπως η Νάξος ή η Πάρος και η Σύρος οι τιμές είναι λίγο καλύτερες. Λίγο ε… Κι έτσι στη Νάξο η πιο ακριβή τιμή είναι στο 1,930, στη Σαντορίνη πιάνει και το 1,955 και στη Πάρο 1,928 ενώ στη Σύρο είναι και η χαμηλότερη πιστοποιημένη τιμή, ήτοι στα 1,775 (!!!!) 

Οι πιο συχνές δικαιολογίες; με βάση το δημοσίευμα των Νέων “Στην περίπτωση των νησιών, με το υψηλό μεταφορικό κόστος των καυσίμων και φυσικά με τις μικρές καταναλώσεις που γίνονται την υπόλοιπη χρονική περίοδο. Συνεπώς οι πρατηριούχοι επιδιώκουν να βγάλουν τα σπασμένα του χειμώνα και του φθινοπώρου μέσα σε 20 μέρες ή και σε τρεις μήνες. Επίσης σε πολλές από αυτές τις τοπικές αγορές τα σήματα εμπορίας είναι μετρημένα το πολύ στα τρία δάχτυλα του ενός χεριού με αποτέλεσμα να μην υφίσταται ανταγωνισμός”.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζονται μειωμένες στις ασιατικές αγορές, μετά τη δημοσιοποίηση αναφοράς για την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τη σημαντική μείωσή τους. Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου brent μειώθηκαν κατά 40 σεντς ή 0,6%, στα 71,76 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 27 σεντς ή 0,4%, στα 67,82 δολάρια το βαρέλι.

Αντιδράσεις 

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μιλώντας σήμερα στον “Realfm 97,8″ και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή αναφέρθηκε στο καυτό θέμα των καυσίμων λέγοντας ” για τη μεταφορά των καυσίμων, είναι εξειδικευμένη η αγορά και είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων προκειμένου να ξεκινήσουμε πιλοτικά από τον Σεπτέμβρη. Ακόμα ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο δυνατό μοντέλο. Είναι δύσκολο εξαιρετικά το αντικείμενο, αλλά τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουμε μία πιλοτική εφαρμογή» .

Ομως και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κινηθεί… Και ζητάει την επιβολή πλαφόν στην πώληση των καυσίμων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα  με αίτημα της προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης! Και όπως τόνισε ο Εντεταλμένος σύμβουλος Εμπορίου και επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Ευστρατίου  «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με επιστολή της στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ζητά να επιβληθεί πλαφόν στα νησιά μας σε ότι αφορά τη πώληση των καυσίμων.Είναι μία ενέργεια η οποία έγινε πρόσφατα και αναμένεται να υπάρξει απάντηση πιθανότητα και μέσα στην εβδομάδα».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

Μήλος: Ανοιγμα στην Ολλανδική αγορά

Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;

Κυκλάδες – Κέα: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

Απλησίαστες οι Κυκλάδες και το 2024: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

Νάξος – Αλιευτικό καταφύγιο: Τομές στη χερσαία ζώνη, τι γίνεται με το έργο; (video)

Διακόπηκαν οι εργασίες στο αλιευτικό καταφύγιο της Νάξου- Εντοπίστηκαν αρχαία, έρχονται δύτες, ξεκίνησαν τομές στη χερσαία ζώνη (video)

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες