Κυκλάδες: Στην Σίφνο η πιο ακριβή (1,97) βενζίνη στην Ελλάδα

Αυτό που συμβαίνει στις Κυκλάδες δεν έχει προηγούμενο όσον αφορά την τιμή  της βενζίνης… Με βάση το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου, την ώρα που στην Αθήνα έκλεισε η τιμή της αμόλυβδης στα 1.618 (τιμή Παρασκευής) στις Κυκλάδες και στα 120 πρατήρια που υπάρχουν η τιμή ήταν άνω του 1.728 (!!!) και το χειρότερο; Σε 25 πρατήρια συναντήσαμε τιμή άνω του 1.90 ευρώ… Όχι. Δεν είναι αστείο. Είναι η σκληρή πραγματικότητα της νησιωτικότητας. Και οι όποιες δικαιολογίες όσον αφορά τα μεταφορικά είναι το λιγότερο αστείες… Η τιμή της βενζίνης καθημερινά σημειώνει αύξηση: 3,5 λεπτά το λίτρο καταγράφει η μέση τιμής της αμόλυβδης βενζίνης τις τελευταίες ημέρες. Από τα 1,58 ευρώ το λίτρο που ήταν την 1η Μαΐου εκτοξεύτηκε στις 18 του ίδιου μήνα στα 1,618 ευρώ.

Στην Αττική η τιμή διαμορφώνεται στο 1,59 ευρώ το λίτρο από 1,55  ευρώ στις αρχές του μήνα ενώ στις Κυκλάδες η μέση τιμή εκτοξεύτηκε στα 1,834 ευρώ. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στις Δυτικές Κυκλάδες αυτή τη φορά έχουμε το ρεκόρ… Η Αμοργός άφησε τη σκυτάλη στη Σίφνο και από το 1.96 ανεβήκαμε στο 1.97 που αγγίζει και το 1.98 ενώ δεν αποκλείεται η εβδομάδα που έρχεται να μας βρει ακόμη και στα δύο ευρώ καθότι όλοι περιμένουν αυξήσεις… Το πώς και το γιατί, το αφήνουμε στην κρίση όλων…

Να σημειώσουμε βέβαια ότι άνω του 1,90 τιμή συναντάμε παντού στις Κυκλάδες: Από Αντίπαρο και Ανάφη έως Σαντορίνη και Νάξο και βέβαια Σέριφο, Ίο και Μήλο ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις… Και να σκεφτεί κανείς ότι η απόσταση από την Αθήνα δεν είναι μεγαλύτερη των 150 μιλίων….

Κοντά στα 80 δολάρια το πετρέλαιο

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και την Παρασκευή στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, καθώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα μείωσης των εξαγωγών στον ΟΠΕΚ, ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφηκαν στα 79,57 δολάρια το βαρέλι αυξημένες κατά 27 σεντς ή 0,3%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 13 σεντς ή 0,2% στα 71,62 δολάρια το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του GlobalPetrolPrices η έκτη ακριβότερη χώρα για να αγοράσει κανείς βενζίνη από συνολικά 167 χώρες είναι η Ελλάδα. Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα με ημερομηνία αναφοράς την 30η Απριλίου 2018 φθάνει στα 1,91 δολάρια το λίτρο, κάτι που κατατάσσει τη χώρα μας σε πολύ υψηλότερη θέση σε σχέση με άλλες παραδοσιακά ακριβές χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Σουηδία (1,78 δολάρια το λίτρο) ή η Ελβετία (1,60 δολάρια το λίτρο).

ΠΟΠΕΚ: Στις διεθνείς τιμές και στους φόρους οφείλεται η αύξηση

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) η τελευταία αυτή αύξηση οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, από την γενικότερη πολύχρονη αστάθεια στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, η οποία επηρεάζει καθοριστικά διεθνώς την διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου, στην οποία προστέθηκε και η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από την συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος με το Ιράν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τιμές του αργού πετρελαίου (BRENT) που διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 77,47 δολάρια το βαρέλι στις 10/5/2018, από τα 47,86 στις 8/6/2017, δηλαδή αύξηση 60% περίπου. Η αύξηση αυτή των τιμών του αργού πετρελαίου επηρεάζει αναλογικά την διαμόρφωση των τιμών λιανικής σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Στην Ελλάδα όμως ο βασικός παράγοντας  των υψηλών τιμών,  έχει σχέση με την υψηλή φορολόγηση των καυσίμων(ΕΦΚ & ΦΠΑ), όταν π.χ. σε ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης οι φόροι είναι περίπου 0,94 €. Η Ελλάδα είναι χώρα με πολύ υψηλό ΕΦΚ και ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή προϊόντα, στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Από την 1/1/2017 μετά τις νομοθετημένες αυξήσεις στα καύσιμα του ΕΦΚ, η Ελλάδα είναι η 3η χώρα με τον υψηλότερο ΕΦΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή από τα 28 κράτη της Ε.Ε και με μεγάλη διαφορά από τον μ.ο. των τιμών των 28 κρατών μελών της.

Στις 14/5/2018 η επίσημη μέση τιμή της Αμόλυβδης 95oct. στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε διαμορφώθηκε στο 1,437 και στην Ελλάδα στο 1,601 και στο Πετρέλαιο κίνησης Ε.Ε στο 1,333 και στην Ελλάδα στο 1,375.

Οι φόροι φέρνουν αυξήσεις στις τιμές και μειώσεις στην κατανάλωση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) έχει τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη και δυστυχώς δικαιώθηκε από τα οικονομικά στοιχεία, ότι η αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ δεν έφερε και δεν θα φέρει την προσδοκώμενη αύξηση των δημοσίων εσόδων, ούτε θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά αντιθέτως θα επιφέρει, α)πτώση των πωλήσεων και μείωση των δημοσίων εσόδων, β) κλείσιμο επιχειρήσεων της Αγοράς Πετρελαιοειδών (π.χ. πρατήρια) και γ) αύξηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης καυσίμων και έξαρση του αθέμιτου ανταγωνισμού,  σε βάρος των υγιών επιχειρήσεων, των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας. Σε όσους προσπαθούν να κατηγορήσουν τους πρατηριούχους ότι ευθύνονται για τις αυξήσεις των τιμών, είναι αυτοί που κρύβουν την αλήθεια και εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Η ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας της Αγοράς Πετρελαιοειδών και η εφαρμογή των Κανόνων του υγιούς Ανταγωνισμού, βαρύνει αποκλειστικά τις εκάστοτε Κυβερνήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News