Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚυκλάδες: Στην Σίφνο η πιο ακριβή (1,97) βενζίνη στην Ελλάδα

Κυκλάδες: Στην Σίφνο η πιο ακριβή (1,97) βενζίνη στην Ελλάδα

|

Την στιγμή που στην Αθήνα η τιμή της αμόλυβδης έκλεισε την Παρασκευή στο 1,61 στις Κυκλάδες αγγίζει και τα 1.98 (!!!) – Σε εικοσι πέντε πρατήρια των Κυκλάδων η τιμή είναι πάνω από το 1,90 δείχνοντας τι σημαίνει “νησιωτικότητα” στην πράξη 

Αυτό που συμβαίνει στις Κυκλάδες δεν έχει προηγούμενο όσον αφορά την τιμή  της βενζίνης… Με βάση το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου, την ώρα που στην Αθήνα έκλεισε η τιμή της αμόλυβδης στα 1.618 (τιμή Παρασκευής) στις Κυκλάδες και στα 120 πρατήρια που υπάρχουν η τιμή ήταν άνω του 1.728 (!!!) και το χειρότερο; Σε 25 πρατήρια συναντήσαμε τιμή άνω του 1.90 ευρώ… Όχι. Δεν είναι αστείο. Είναι η σκληρή πραγματικότητα της νησιωτικότητας. Και οι όποιες δικαιολογίες όσον αφορά τα μεταφορικά είναι το λιγότερο αστείες… Η τιμή της βενζίνης καθημερινά σημειώνει αύξηση: 3,5 λεπτά το λίτρο καταγράφει η μέση τιμής της αμόλυβδης βενζίνης τις τελευταίες ημέρες. Από τα 1,58 ευρώ το λίτρο που ήταν την 1η Μαΐου εκτοξεύτηκε στις 18 του ίδιου μήνα στα 1,618 ευρώ.

Στην Αττική η τιμή διαμορφώνεται στο 1,59 ευρώ το λίτρο από 1,55  ευρώ στις αρχές του μήνα ενώ στις Κυκλάδες η μέση τιμή εκτοξεύτηκε στα 1,834 ευρώ. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στις Δυτικές Κυκλάδες αυτή τη φορά έχουμε το ρεκόρ… Η Αμοργός άφησε τη σκυτάλη στη Σίφνο και από το 1.96 ανεβήκαμε στο 1.97 που αγγίζει και το 1.98 ενώ δεν αποκλείεται η εβδομάδα που έρχεται να μας βρει ακόμη και στα δύο ευρώ καθότι όλοι περιμένουν αυξήσεις… Το πώς και το γιατί, το αφήνουμε στην κρίση όλων…

Να σημειώσουμε βέβαια ότι άνω του 1,90 τιμή συναντάμε παντού στις Κυκλάδες: Από Αντίπαρο και Ανάφη έως Σαντορίνη και Νάξο και βέβαια Σέριφο, Ίο και Μήλο ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις… Και να σκεφτεί κανείς ότι η απόσταση από την Αθήνα δεν είναι μεγαλύτερη των 150 μιλίων….

Κοντά στα 80 δολάρια το πετρέλαιο

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και την Παρασκευή στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, καθώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα μείωσης των εξαγωγών στον ΟΠΕΚ, ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφηκαν στα 79,57 δολάρια το βαρέλι αυξημένες κατά 27 σεντς ή 0,3%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 13 σεντς ή 0,2% στα 71,62 δολάρια το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του GlobalPetrolPrices η έκτη ακριβότερη χώρα για να αγοράσει κανείς βενζίνη από συνολικά 167 χώρες είναι η Ελλάδα. Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα με ημερομηνία αναφοράς την 30η Απριλίου 2018 φθάνει στα 1,91 δολάρια το λίτρο, κάτι που κατατάσσει τη χώρα μας σε πολύ υψηλότερη θέση σε σχέση με άλλες παραδοσιακά ακριβές χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Σουηδία (1,78 δολάρια το λίτρο) ή η Ελβετία (1,60 δολάρια το λίτρο).

ΠΟΠΕΚ: Στις διεθνείς τιμές και στους φόρους οφείλεται η αύξηση

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) η τελευταία αυτή αύξηση οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, από την γενικότερη πολύχρονη αστάθεια στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, η οποία επηρεάζει καθοριστικά διεθνώς την διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου, στην οποία προστέθηκε και η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από την συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος με το Ιράν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τιμές του αργού πετρελαίου (BRENT) που διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 77,47 δολάρια το βαρέλι στις 10/5/2018, από τα 47,86 στις 8/6/2017, δηλαδή αύξηση 60% περίπου. Η αύξηση αυτή των τιμών του αργού πετρελαίου επηρεάζει αναλογικά την διαμόρφωση των τιμών λιανικής σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Στην Ελλάδα όμως ο βασικός παράγοντας  των υψηλών τιμών,  έχει σχέση με την υψηλή φορολόγηση των καυσίμων(ΕΦΚ & ΦΠΑ), όταν π.χ. σε ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης οι φόροι είναι περίπου 0,94 €. Η Ελλάδα είναι χώρα με πολύ υψηλό ΕΦΚ και ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή προϊόντα, στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Από την 1/1/2017 μετά τις νομοθετημένες αυξήσεις στα καύσιμα του ΕΦΚ, η Ελλάδα είναι η 3η χώρα με τον υψηλότερο ΕΦΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή από τα 28 κράτη της Ε.Ε και με μεγάλη διαφορά από τον μ.ο. των τιμών των 28 κρατών μελών της.

Στις 14/5/2018 η επίσημη μέση τιμή της Αμόλυβδης 95oct. στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε διαμορφώθηκε στο 1,437 και στην Ελλάδα στο 1,601 και στο Πετρέλαιο κίνησης Ε.Ε στο 1,333 και στην Ελλάδα στο 1,375.

Οι φόροι φέρνουν αυξήσεις στις τιμές και μειώσεις στην κατανάλωση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) έχει τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη και δυστυχώς δικαιώθηκε από τα οικονομικά στοιχεία, ότι η αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ δεν έφερε και δεν θα φέρει την προσδοκώμενη αύξηση των δημοσίων εσόδων, ούτε θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά αντιθέτως θα επιφέρει, α)πτώση των πωλήσεων και μείωση των δημοσίων εσόδων, β) κλείσιμο επιχειρήσεων της Αγοράς Πετρελαιοειδών (π.χ. πρατήρια) και γ) αύξηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης καυσίμων και έξαρση του αθέμιτου ανταγωνισμού,  σε βάρος των υγιών επιχειρήσεων, των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας. Σε όσους προσπαθούν να κατηγορήσουν τους πρατηριούχους ότι ευθύνονται για τις αυξήσεις των τιμών, είναι αυτοί που κρύβουν την αλήθεια και εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Η ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας της Αγοράς Πετρελαιοειδών και η εφαρμογή των Κανόνων του υγιούς Ανταγωνισμού, βαρύνει αποκλειστικά τις εκάστοτε Κυβερνήσεις.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air