Λεμόνι από χρυσάφι αλλά μόνο τα εισαγωγής

Είναι να αναρωτιέσαι μερικές φορές για το μέλλον της χώρας από τη στιγμή που αδυνατεί να αξιοποιήσει τις δικές της παραγωγικές δυνάμεις… Πριν από χρόνια η Ελλάδα με βάση την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την Βόρεια Ελλάδα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της σε ότι αφορά τη ζήτηση λεμονιών. Ειδικά εδώ στη Νάξο με βάση το κάμπο των Εγγαρών δεν υπήρχε καν η συζήτηση για το εάν θα έχουμε ή όχι λεμόνια Νάξου στα μανάβικα του νησιού. Όμως, ήρθε η στιγμή που στα μανάβικα ή τα σούπερ μάρκετ βλέπεις μόνο εισαγωγής… Και δη από την Αργεντινή ή την γειτονική Τουρκία και αναρωτιέσαι πως φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο… Η απάντηση; Σχετικά εύκολη και με βάση το …ανάθεμα στους ξένους και την πολιτική των κυβερνήσεων που σιγά σιγά προχώρησαν στον απογαλακτισμό της Ελληνικής Κοινωνίας από το θέμα «πρωτογενής τομέας»…

Στο εξωτερικό

Σήμερα όμως; Φτάνουμε στο σημείο και με δεδομένο ότι μπαίνουμε στην φθινοπωρινή περίοδο ότι τα λεμόνια είναι είδος …πολυτελείας. Που στην Ελλάδα; «Ιδίως κατά τους θερινούς μήνες και έως τον Οκτώβριο, οπότε δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή, οι τιμές αυξάνονται σημαντικά, καθώς τα εισαγόμενα Αργεντινής κοστίζουν ως και 3,30 ευρώ/κιλό, ενώ αυτά της Ισπανίας κυμαίνονται περίπου στα τρία ευρώ/κιλό επίσης». Και συνεχίζεται… «Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή λεμονιού», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος και εξήγησε ότι η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με το 2004, οπότε και «γκρεμίστηκε το μαγαζί» λόγω παγετού. Παρότι στη συνέχεια έγιναν κάποιες προσπάθειες, ώστε η καλλιέργεια είχε μπει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, η θετική της πορεία ανεκόπη και πάλι το 2008, λόγω παγετού επίσης. Στο πλαίσιο αυτό, ενώ η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα έφθανε τους 100.000 τόνους λίγο πριν από το 2004, σήμερα στην «καλή των περιπτώσεων ανέρχεται το πολύ στους 40.000 τόνους» υπογράμμισε ο κ. Σωτηρόπουλος. Κι αυτό ενώ η εσωτερική αγορά απορροφά 40.000-50.000 τόνους. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 4,5 εκατ. λεμονιές, σε 100.000 στρέμματα (κυρίως σε Πελοπόννησο, Χανιά, Άρτα και Χίο).

Οι τιμές για τον παραγωγό  

Τι γίνεται φέτος; ΟΙ τιμές με βάση τις πρώτες πληροφορίες θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα: Κυρίως μιλάμε για τα πρώιμα λεμόνια και δη στις περιοχές του Κιάτου και του Αιγίου. Συγκεκριμένα, τα πρώτα λεμόνια που κόπηκαν γύρω στις 30 Αυγούστου «έπιασαν» και το 1,5 ευρώ «για τους καλλιεργητές που έχουν σωστά συντηρημένα τα κτήματά τους και η παραγωγή τους έφτασε στο σωστό μέγεθος, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία της συλλογής». Όμως, άμεσα οι τιμές έπεσαν. Σε λιγότερο από δέκα ημέρες, η

τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στο 1 - 1,2 ευρώ το κιλό. Την ίδια μέρα, την προηγούμενη Δευτέρα, οι ποσότητες που έφταναν στους πάγκους των λαϊκών ως ελληνικά λεμόνια πωλούνταν προς 2,5 - 3 ευρώ. Και στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το μεγάλο λιανεμπόριο διακινεί μόνο εισαγόμενα λεμόνια στα 2,95 ευρώ Αργεντινής, μέχρι 3,47 ευρώ Τουρκίας (!!!!)  και το χειρότερο; Κύκλοι των παραγωγών εκτιμούν πως μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η τιμή παραγωγού για τις εγχώριες ποσότητες θα διαμορφωθεί γύρω στα 90 λεπτά το κιλό.

Εξαγωγές

Την εκτίμηση αυτή αποδίδουν στο γεγονός αφενός ότι θα συγκομιστούν κι άλλες ποσότητες, αφετέρου ότι έχουν εισαχθεί ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες από την Αργεντινή, οι οποίες, λόγω των υψηλών τιμών που διακινήθηκαν, έχουν δημιουργήσει μεγάλο στοκ, το οποίο, προκειμένου να πουλήσουν οι εισαγωγείς, ρίχνουν τις τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα για την εγχώρια παραγωγή, ασκώντας πιέσεις στην τιμή παραγωγού.  Κι εάν αναρωτιέστε γιατί δεν έχουμε ελληνικά λεμόνια ακόμη και σε περιόδους εκτός …σεζόν η απάντηση είναι απλή: τα εξάγουμε σε Ρουμανία, Βουλγαρία και πΓΔΜ που ζητάνε σαν τρελοί λεμόνια. Κι όπως αναφέρουμε άνθρωποι της αγοράς «Εξάγουμε μεγάλες ποσότητες της παραγωγής μας, ως αποτέλεσμα των καλών τιμών που λαμβάνουμε κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που το καλοκαίρι έχουμε έλλειψη στην εσωτερική αγορά και έτσι φέρνουμε από άλλες αγορές, όπως Τουρκία και Αργεντινή».

Αλλά πάντα υπάρχει και χειρότερο ε; Ε είναι ότι τα εισαγόμενα λεμόνια όχι μόνο πουλήθηκαν σε τρελές τιμές (ακόμη και +3.5 ευρώ) αλλά και σε κακή ποιότητα…  Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι τιμή εκκίνησης κατά μέσο όρο είναι στα 80 λεπτά το κιλό φάνει ακόμη και στα 25 λεπτά τα Χριστούγεννα τη στιγμή που το κόστος παραγωγής ξεκινά από τα 40 λεπτά το κιλό. Πώς να ανταγωνιστεί με όλα αυτά ο Ελληνας παραγωγός τον ξένο; 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News