Μάχη για την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναφέρει το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, εφόσον έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές, καθώς η Ευρωπαϊκή οδηγία για μειωμένο Φ.Π.Α. σε νησιωτικές περιοχές είναι σε ισχύ.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα το Επιμελητήριο Κυκλάδων για το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά με εξειδικευμένους νομικούς στην Ελλάδα και με υψηλόβαθμα στελέχη των αρμόδιων για θέματα Φ.Π.Α. θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο, οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών του που ξεκινησαν από τη στιγμη της ανακοίνωσης της ΚΥΑ που καταργεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα πρώτα έξι νησιά (Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Ρόδος, Σκιάθος), και είχαν στόχο να ανασχεθεί η κατάργηση αυτή.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παράλληλα με την προσφυγή στο ΣτΕ που έχει πραγματοποιηθεί υπό το συντονισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλων φορέων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα συνεχίσει από την πλευρά του να αναδεικνύει το ζήτημα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προγραμματίζοντας τις ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά θα προωθηθεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Δίκτυο των Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (Insuleur), κατά την επόμενη συνεδρίαση του, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ενέργειες αυτές υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με την ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας) και με την Oμοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου, από την οποία εκπροσωπούνται οι Εμπορικοί Σύλλογοι των νησιών.

Στο εσωτερικό της χώρας, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια και προς όλες τις κατευθύνσεις, για να διατηρηθεί το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, «ανοικτό» και υπό διεκδίκηση. Στην προσπάθεια αυτή, επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους για το θέμα φορείς.

Τηλεδιάσκεψη σε 8 νησιά για την απόσυρση της αύξησης ΦΠΑ

Σε διάστημα περίπου ενός μηνός από την παρούσα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων θα οργανώσει σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και την Oμοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων, συνάντηση στις εγκαταστάσεις του και στα 8 νησιά (Σύρο, Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Τήνο, Σαντορίνη), μέσω τηλεδιάσκεψης, καλώντας όλους τους Φορείς των Κυκλάδων, με σκοπό αφενός την παροχή συνολικής ενημέρωσης επί του θέματος, αφετέρου τη χάραξη της στρατηγικής μας για να απαιτήσουμε καθολικά και συντονισμένα από την Κυβέρνηση, την απόσυρση του μέτρου, βάσει των στοιχείων που θα προκύψουν από το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του στα έξη πρώτα νησιά, ως πραγματικά δεδομένα που θα επιβεβαιώσουν τις μελέτες του Υπουργείου Οικονομικών. 

Το Επιμελητήριο εξηγεί ότι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτών των μελετών οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μέτρο είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την αύξηση του Φ.Π.Α. σε μια περιοχή, το τελικό αποτέλεσμα εσόδων, απέχει κατά πολύ από το προσδοκώμενο. Αυτό καθιστά την ανάγκη για αντίδραση ακόμα πιο επιτακτική, καθώς πέρα από την αδικία που δημιουργεί για το νησιωτικό χώρο η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, η εκτέλεσή τους προβλέπεται να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα οδηγώντας σε περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας.

Πηγή: tornosnews.gr