Μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες της Χώρας Νάξου

Σε μερικές ημέρες θα δούμε (μέσω της έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ) τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015 και σε πρώτη φάση βλέπουμε ότι η Χώρα της Νάξου μοιάζει …κερδισμένη καθότι με βάση τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα υπάρχουν μειώσεις στις 12 ζώνες του οικισμού της Χώρας Νάξου από 50 έως και 400 περίπου ευρώ… Βέβαια με βάση το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» στο εν λόγω παράδειγμα της Νάξου (βλ και κεντρική φωτογραφία) περιλαμβάνονται μόνο οι 12 ζώνες της Χώρας (οικισμού) Νάξου και δεν υπάρχουν οι περιοχές των Αγγιδιών ή της Στελίδας που είναι και οι πλέον εμπορικές ενώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αναπροσαρμοστούν οι αξίες στα χωριά κυρίως της Ορεινής Νάξου όπου είχαν παρατηρηθεί μεγάλες διαφορές και ανισότητες προκαλώντας αντιδράσεις…

Από εκεί και πέρα με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, τριάντα δύο διαφορετικά κλιμάκια και μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των τιμών ζώνης σε όλη την Ελλάδα από 5% έως 21% περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015 και βάσει αυτών θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει καθώς υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο, προκειμένου το ΥΠΟΙΚ να εξασφαλίσει για το 2016 έσοδα της τάξης των 2,65 δισ. ευρώ, θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ σε αρκετές περιπτώσεις, όπως σημειώνει Tο Βήμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει η εφημερίδα, τις μεγαλύτερες μειώσεις θα έχουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1000 ευρώ έως 3000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Οι ζώνες παραμένουν ίδιες, αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την περιοχή.

Οι νέες τιμές πρόκειται πάντως να επηρεάσουν πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας. Τα επιδόματα που «χάνουν» χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών είναι μεταξύ άλλων, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ.

Οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ' επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας μέσω ΔΕΗ, οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, κ. ά.

Λόγω του ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες έχουν αναδρομική ισχύ θα υπάρξει πρόβλεψη να επανυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω ΔΕΗ. Κανονικά θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης καθώς ένα από τα κριτήρια είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων των δικαιούχων

Οι μεταβολές που θα γίνουν στις τιμές ζώνης:

Σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 600 ευρώ δεν θα υπάρξει μεταβολή

Μικρές μειώσεις 7% θα γίνουν σε περιοχές με αντικειμενικές αξίες από 600 έως 1000 ευρώ το τετραγωνικό

Μειώσεις 15,5% σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1000 έως 1500 ευρώ

Μειώσεις 19% σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1500 έως 2000 ευρώ

Μειώσεις 18,5% σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2000 έως 2500 ευρώ το τετραγωνικό

Μειώσεις 16,5% σε περιοχές από 2500 έως 3000 ευρώ το τετραγωνικό

Μειώσεις 9% από 3000 έως 3500 ευρώ το τετραγωνικό

Μειώσεις 5,5% για περιοχές με τιμή ζώνης από 3500 έως 4000 ευρώ.

Από τις 4000 ευρώ και πάνω προτείνεται και πάλι να μην υπάρξει καμία μεταβολή.

Με πληροφορίες από το thethoc.gr